Herkese merhaba arkadaşlar ben Erdi Özüağ. Donanım Haber'e hoş geldiniz. Bu videomuzda Samsung'un yeni amiral gemi akıllı telefon modeli Galaxy Note 5'i detaylı bir şekilde mercek altına alacağız.
5.7-inç büyüklüğünde ve 2K çözünürlüğünde Super AMOLED ekrana sahip olan Galaxy Note 5, 8 çekirdekli Exynos 7420 işlemcisinden gücünü alıyor. Güney Koreli üreticinin Galaxy S6 Edge Plus ile birlikte 4GB DDR4 bellek kullandığı ilk telefonlardan olan Note 5, 16MP çözünürlüğünde ana kamera ve 5MP çözünürlüğünde ön kameraya sahip.
Geliştirilmiş S Pen kalemin eşlik ettiği Galaxy Note 5, Android 5.1.1 üzerinde en güncel TouchWIZ arayüzüyle çalışıyor. Üzerindeki gelişmiş sensörler sayesinde öncül Samsung modelleri gibi nabız ve ve kandaki oskijen seviyesini ölçümleyebilen Note 5, ihtiyaç duyduğu gücü ise 3000 mAh kapasiteli pilden sağlıyor.
Samsung'un Galaxy Note 5 ile sunduğu en büyük yenilik tasarım kısmında çıkıyor karşımıza. Geçen senenin modeli Note 4, kendisinden haftalar önce lanse edilen Galaxy Alpha ile aynı tasarım dilini paylaşırken Note 5 ise, hemen her detayı sıfırdan ele alınan Galaxy S6'nın yolunu izliyor. Kendi fiyat segmentine daha uygun düşecek, çok daha güzel bir görünüme kavuşan Galaxy Note 5, kozmetik güncellemelerin yanı sıra malzeme kalitesinde de sınıf atlayarak yepyeni bir paket ile boy gösteriyor.
Çok uzun süredir eleştirilen plastik kullanımını geride bırakan Samsung, bizleri şaşırtmayarak Note 5'de de metal ve camın dikkat çekici harmonisi ile ilerliyor . Şaseyi saran çerçeve güçlendirilmiş metalden üretilirken, telefonun önü gibi arkası da camdan imal edilmiş. Aynı Galaxy S6'da olduğu gibi Note 5'de de camların mukavemeti Gorilla Glass 4 ile arttırılarak %70'e varan sağlamlık elde edilmiş. Endüstriyel tasarım öğeleriyle elde tutuş hissiyatı arttırılan telefonun en büyük silahı, üç boyutlu arka yüzeye sahip olması. Bu sayede köşelerden kavis yapan arka kısım, Galaxy Note 5'in avuç içerisine daha iyi oturarak daha konforlu bir deneyim sunmasını sağlıyor. Arka kısımla ahenkli bir şekilde köşe noktalardan kavis yapan metal çerçeve de tutuş hissiyatını kuvvetlendiren bir başka dikkat çekici gelişme.
Galaxy Note 4 ile kıyasladığımızda hem tasarımı güzelleşen hem de malzeme kalitesinde ciddi ilerleme kaydedilen telefonun, geriye düştüğü noktalar ise yekpare gövdeden ötürü çıkartılabilir kapağa ve değiştirilebilir pile sahip olmaması. Açıkçası yanında yedek pil taşıyan görmesem de her zaman esneklik taraftarı olmuş, var olan olumlu özelliklerin korunmasını istemişizdir. Kaldı ki mevcut tasarım, olası bir pil sorununda cihazın daha uzun süre serviste kalmasına neden olacaktır. Daha önemli değişiklik ise microSD kart slotunun kaldırılmış olması. Hani kapak konusu, estetik kaygılardan dolayı bir nebze anlaşılabilir ama yekpare tasarıma sahip olup microSD hafıza kartı ile gelen üstelik bunu ince bir kasada yapan cihazları dikkate aldığımızda, ah be Samsung keşke bunu korusaydın demekten geri alamıyorum kendimi.
Note 5'in buton yerleşimi is karakteristik Samsung izlerini koruyor. Ön kısmın üstnde ahize, sensörler ve 5MP çözünürlüğündeki yeni kamera ve Samsung logosu, alt bölümde ise geliştirilmiş parmakizi okuyucu sensör ile donatılan fiziksel home buton ve kapasitif kontrol butonları bulunuyor. Telefonun ön profilinde, ekran kenar çerçevelerii inceltilerek, Note 4 nazaran cihazın ölçülerinde de gelişim sağlanmış. Sol kısımda ses attırma ve azaltma butonları yer alırken, sağ bölümde ise güç butonu yer alıyor. Note 5'in arka kısmında ise ülkeye ve cihaz versiyonuna göre sensörü Sony ya da Samsung üretimi olan 16MP'lik kamera bulunuyor. Galaxy S6'da olduğu gibi Note 5'de de kamera ciddi bir biçimde dışa çıkıntı yapıyor. Kameranın yanında ise güçlü LED flaş ve onun altında Samsung'a özgü sensörlere yer verilmiş. En altta ise kasa üzerine işlenmiş bazı bilgi notları bulunuyor.
Tepe bölümünde SIM kart slotu ve mikrofon bulunurken, önceki Samsung modellerinden farklı olarak Samsung, Galaxy Note 5'te kızılötesi sensörüne yer vermemiş. Açıkçası etrafımda bu özelliği kullanana da çok fazla tanık olmamıştım. Telefonun altında ise ciddi şekilde revize edilen S-Pen kalem, mikrofon, hoparlör, kulaklık girişi ve mikroUSB portu bulunuyor. Ne yalan söyliyeyim, hem USB 3.0 hem de Tip-C tipinde olmaması, bağlantı noktasında beni biraz hayalkırıklığına uğrattı.
7.6mm kalınlığındaki telefonun ağırlığı ise 171 gr. Evet telefon çok hafif değil ama 5.7-inç'lik büyük bir telefona baktığımızı da unutmamak gerekiyor, üstelik kalemi olan bir dev bu7. Tasarım konusunu toparlıycak olursam eğer, estetik olarak telefon harika görünüyor. Üstelik renk seçeneklerine eklenen altın, telefona kesinlikle ayrı bir hava katmış. Elde tutması keyifli olan cihazı tek elle kullanmak çok mümkün olmasa da yazılımsal ayarlar ile bu da makul seviyelere getirilebiliyor.
Üzüldüğüm nokta ise hafıza kartı desteği ve tip-c USB konnektörünün olmaması. Galaxy S6'nın tasarımına yoğun mesai harcayan Samsung, Note 5 için muhtemelen "arkadaşlar S6'da çok iyi işe imza attık, Note 5'de ekranı büyütür son noktayı koyarız" diye düşünmüş olacak ki, Note 5'e özgü değişik bir tasarım özelliğine gerek duymamışlar.
Galaxy Note 5 ile radikal değişime uğrayan bir diğer unsur ise S-Pen kalem. Tasarımı elden geçen ve gerçek kalem görünümüne daha fazla yaklaşan S-Pen, metal ile desteklenen gövdesinin yanında renk olarak da cihazın kasasına daha iyim uyum sağlıyor. Kalemin fiziksel yapısındaki asıl güncelleme, üzerine eklenen düğmesi. Bu düğme, kalemi telefondan çok daha kolay çıkarmanızı sağlıyor. Kalem telefonda iken alt kısımda kalemin üzerine basıyoruz ve önce ilgili buton kendisini dışarı atıyor sonra da oradan çekerek kalemi çıkartıyorsunuz.
Açıkçası eğer kalem otomatik olarak çıksaymış çok daha havalı olurmuş ama şu anki hali de çok daha havalı görünüyor. Bu arada bu buton sadece kalemi çıkarmak için yoksa geleneksel bir kalem gibi, kalem ucuzunu çıkarmaya yaramıyor çünkü kalem ucu hep açık. 2048 noktalı basınç hassasiyetine sahip olan kalemde dijitizer de geliştirilerek yazım deneyiminin gerçek kalem gibi olması sağlanmış. Açıkçası Note 4'de de harika çalışan kalem, Note 5'de mükemmele daha da yaklaşmış. Sanki bir kağıt üzerine not alıyormuşçasına yazıyor ve yazdıkça da yazasınız geliyor.
Ne diyeyim tebrikler Samsung, Moleskine not defteri taşıma hastalığı olan beni bile kağıt-kalem ikilisinden uzaklaştırmayı başaracaksın en sonunda. Kalemin yazılımsal özellikleri de geliştirilmiş. Kalem çıktığında aktif olan Air Command ekranının performansı daha da arttırılmış. Kalem ile gecikme süresi yaşamadan ahenki çalışan menü grafik arayüzündeki iyileştirmeler ve daha canlı renkler ile göze daha hoş geliyor. Üstelik yeni fonksiyonlarla kullanıcının kaleme olan bağlılığını da arttırıyor. Bunlara ek olarak kalemi artık PDF dökümanlarında da kullanabiliyoruz.
Özellikle iş dünyasında yaygın olan PDF formatına destek önemli bir aşama. Ayrıca Scroll Capture ile uzun bir web sitesinin ekran görüntülerini parça parça alıp daha sonra onu tek bir dökümana çevirerek üzerine S-Pen ile notlar almak mümkün. Galaxy Note 5'deki bir başka yenilik ise kalemi çıkardığınız anda, cihazı uyandırmaya gerek kalmaksızın, ekran üzerine notlar alabiliyor olmanız. Açıkçası kalem işini Galaxy Note serisi gibi yapılabilen üretici yoktu, öyle görünüyor ki uzun bir süre daha olmayacak çünkü az önce dediğim gibi S-Pen harika çalışıyor.
Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge ile mobil cihazlardaki en iyi ekrana imza atan Samsung, aynı teknolojiyi 5.7-inç boyutuna uyarlayarak Note 5'i de bu konuda liderlik iddiasına taşımış. 600 kandela parlaklık seviyesine sahip olan Super AMOLED ekran, 1440 x 2560 piksel çözünürlük desteği sunuyor. Güneş tam tepedeyken, öğle saatlerinde Taksim / İstiklal Caddesi'ndeki çekimlerimiz esnasında ekran rahatça takip edebildiğimiz gibi sorunsuzca oyun oynayabildik, video izleyebildik.
Üstelik bu deneyimi ekran parlaklığı manuel olarak en yüksek düzeyde iken yaşadık, unutulmaması gereken Samsung'un panelleri en yüksek parlaklık seviyesine otomatik moddaki profil ile ulaşıyor dolayısıyla açık havada Note 5 daha da yüksek deneyim ile kullanabilmek mümkün. Görüntülerin keskinliği, geniş görüş açısı, renk doygunluğu, gerçek siyah renk üretimi gibi alt detaylar, ekranın güçlü olduğu diğer özellikler.
Galaxy Note 5'in performans yarışındaki rakipleri öz kardeşleri oluyor. İlk defa Galaxy S6 serisinde gördüğümüz Exynos 7420 işlemcisiyle testlerde çok iyi skorlara imza atıyor Galaxy Note 5. Açıkçası daha güçlü bir işlemciyle ya da daha hızlı bir Exynos 7420 versiyonu ile gelmemesi bir miktar hayalkırıklığı yaratsa da şu aşamada Android ekosisteminde bu seviye performans sunan üstelik 14nm üretim geometresi ile hazırlanan bir başka işlemci bulunmuyor.
Yüksek performanslı 4 adet Cortex-A57 çekirdeğiniN 2.1GHz'de, enerji verimli 4 adet Cortex-A53 çekirdeğinin ise 1.5GHz'de çalıştığı telefona, 772MHz hızında çalışan ARM Mali-T760MP8 GPU'su eşlik ediyor. Paket olarak baktığımızda platform gerçekten çok güçlü, tek çekirdek başarımında Android ekosistemindeki telefon çipleri arasında yanına yaklaşabilen yokken genelde ise Apple A8 ve Nvidia Denver ile en hızlı çiplerden biri olmayı başarıyor.
Özellikle Galaxy Note 4'deki Exynos 5433 ile kıyasladığımız zaman pek tabi ki cihazın durumuna ve test koşullarına göre değişkenlik gösterebilir ancak AnTuTu'daki genel tabloda %25, GeekBench 3'teki tek çekirdekte ise %15 üzeri performans artışından bahsedebiliriz.
Galaxy Note 5'deki genel performans deneyimine olumlu etki eden bir başka güncelleme ise RAM kapasitesinin 4GB'a yükseltmiş olması. TouchWIZ arayüzünün kullandığı RAM miktarını dikkate aldığımızda, 4GB RAM'in genel başarıma ve çoklu uygulama deneyimine olan katkısını tahmin etmek zor değil. Bu güncelleme ile telefonun kullanıma hazır boş bekleyen RAM kapasitesi, geçen senenin amiral gemi cihazlarının fiziksel RAM kapasitesine çok yakın düzeyde.
Kısacası Note 5'in donanım paketi, performans konusunda kullanıcısına büyük vaadlerde bulunuyor ve bunu büyük oranda karşılıyor, büyük oranda diyorum çünkü yazılım optimizasyonu kısmına birazdan değineceğim. Zaten izlemektesiniz, mevcut Android oyunları güncel üst seviye amiral gemi modelleri gibi Note 5 için de çocuk oyuncağı kalıyor ve deyim yerindeyse kaymak gibi oynanabiliyor.
Galaxy Note 5'in arayüzünde radikal bir değişiklik bulunmuyor. Az önce anlattığımız kaleme yönelik fonksiyonlar dışında arayüz deneyimi büyük oranda Galaxy S6 ile aynı. Böylesi donanıma karşın arayüz hala bir HTC Sense veya Sony Xperia arayüzü kadar hızlı olmasa da öncül Samsung cihazlarına göre hız artışı bariz bir şekilde hissedilebiliyor. Menüler arasında geçiş hızlı ve sorunsuz. Arayüz özelleştirme seçenekleri Samsung'dan alıştığımız profilde. Farklı temalar ile telefonun grafik arayüzü kişiselleştirilebilir.
Android 5.1.1 üzerinde çalışan arayüz hafifletilmiş durumda. Note 4'e kıyasla gereksiz fonksiyonların bir kısmı kaldırılarak cihaz rahatlatılmıi aynı Galaxy S6'da olduğu gibi. Ek fonksiyonlarla zenginleştirilen albüm uygulaması çok hızlı çalışıyor ve ek işlemleri performanstan taviz vermeden gerçekleştirebiliyor. Müzik uygulaması da hem şık arayüzü hem de ses üzerinde yapabildiğini özelleştirmeler ile keyifli ve eğlenceli. Video uygulaması da yine Samsung'dan alışık olduğumuz yetenekte. Geniş format desteği de cabası. Pek tabi ki internetten indireceğiniz kimi video içeriklerinde, lisans konularından ötürü video çalar kdeke bağlı olarak örneğin DTS sesi çözemeyebilir. Böyle spesifik bazı konularda markete giderek üçüncü parti çözümler ile sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Galaxy Note 5'in selefine göre önemli sıçrama yaptığı diğer alan ise kamera. Galaxy S6 ve S6 Edge ile aynı sensörü paylaşan Galaxy Note 5, hem fotoğraf hem de video kalitesi olarak sağlam işlere imza atıyor. Sunduğu görüntü kalitesi, detay zenginliği ve renk doğruluğu phablet dünyasında Note 5'i rahatlıkla liderliğe taşıyor. Çektiğimiz örnekleri birazdan göreceksiniz zaten ama öncesinde arayüzdeki bazı değişiklikleri göstermek istiyorum.
Pro modu çerçevesinde ayarları manuel yapmak isterseniz eğer Galaxy S6 serisinde 100'den başlayan ISO hassasiyetinin Note 5'de 50'den başladığını göreceksiniz. Pro bölümünde ayrıca Samsung'un ilk defa duyurduğu Youtube'dan canlı yayın özelliği de bulunuyor. Yaygın olarak İlk defa Sony Xperia serisinde gördüğümüz bu özellik artık Samsung'da da var. Çektiğiniz görüntü ile Youtube'da yayınlanması arasında yaklaşık 30 saniyelik bir gecikme bulunuyor ama istediğiniz yerde istediğini zaman gerek gerekse de arka kamera ile yutube yayını yapabiliyorsunuz.
Bir başka önemli özellik ise Video Collage özelliği. Birkaç saniyelik time lapse vaari eğlenceli videolar çekmek isteyenler bu özellikten istifade edecektir diye düşünüyorum. Ön kamera da yine sanal tur yapabileceğiniz çekim modu bulunuyor. Peki tabi ki her iki kamera için de HDR modu olduğunu unutmamak gerekiyor. Arka kamera ile 4K, ön kamera ile de 2K videolar çekilebiliyor. Arka kamera için optik görüntü sabitlemenin haricinde gelişmiş bir dijital netleme özelliği de es geçilmemiş. Kamera ikilisi olarak Note 5 gerçekten çok iddialı bir telefon olarak çıkıyor karşımıza.
Gelelim pil performansına. Galaxy Note 5'in pil performansı hakkında henüz analitik sonuçlar verecek kadar test yapamadım ama çekimler esnasında cihaz yoğun kullanırken gerçekleştirdiğim gözlem, kullanıma bağlı olarak Note 4 ile benzer pil süresinin elde edilebileceği yönünde. Ancak dediğim gibi asıl sonuçlarımızı detaylı pil testlerinden sonra anlatabileceğiz zira teknik olarak Note 5'in pili %7 daha küçük ama kullandığı işlemci ve RAM gibi bazı diğer donanımlar ise selefine kyıasla daha verimli. Hızlı şarjı da unutmamak gerekiyor. Samsung'un rakamlarına göre Note 5 kablolu hızlı şarj ile 90 dakikada, kablosuz hızlı şarj ile 120 dakikada dolabiliyor. Verilen süreler yine Samsung'un rakamlarına göre %15 daha büyük kapasiteli olmasına rağmen Galaxy S6'nın dolum süresi ile aynı.
Gelelim fiyat ve alınabilirlik durumuna. Galaxy Note 5'in 32GB'lık versyonu ülkemize 2699TL'lik bir fiyatla geliyor. Açıkçası üst segmentte yeni bir amiral gemi telefon almak isteyen için ülkemizdeki telefon fiyatlandırmaları çerçevesinde Note 5 cazip bir seçenek olabilir. Güzel, güçlü ve kalemiyle bir o kadar kullanışlı bir cihaz. Hali hazırda Galaxy Note 4 ya da Galaxy S6 gibi bir cihaza sahip olanların geçmesi gerektiğini ise düşünmüyorum. Ayrıca Eylül ayında lanse edilecek yeni iPhone'lar sonrasında pazarın nasıl bir şekil alacağı da beklenebilir, özellikle Samsung cihazlardaki fiyat dalgalanmasını düşündüğümüzde. Note 5 bazı eksiklerine sağlam bir cihaz olmuş ve alacak olan kullanıcısını da mutlu edecektir. Note 6 mı, Samsung lütfen microSD kart desteğini bizlere geri ver.
Ben Erdi Özüağ, bir sonraki videoda görüşene dek şimdilik hoşçakalın kendinize çok iyi bakın.