Öne çıkan teknik özellikler:
8 Çekirdekli Samsung Exynos 7420 (1,5GHz Cortex A53 tabanlı 4 çekirdek + 2.1GHz Cortex A57 tabanlı 4 çekirdek)
Mali-T760MP8 GPU
3GB RAM / 32, 64 veya 128GB dahili depolama / MicroSD kart desteği yok
5.1" 1440x2560 Super Amoled Kavisli Ekran + Gorilla Glass 4
16MP Fotoğraf, 4K video kaydı yapabilen optik sabitlemeli arka kamera + 5MP fotoğraf, 2K video kaydı yapan ön kamera
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.1, apt-X, OTG, Infra Red, NFC, GPS, Glonass, Beidou
Kablosuz şarj, Hızlı şarj desteği
Değiştirilemeyen 2600mAh batarya
142.1x70.1x7mm / 132gram
Video metni:
Merhaba ben Mesut Çevik bu videomuzda Samsung’un yeni tepe model telefonu Galaxy S6 Edge’i inceliyeceğiz.
Evet Samsung’un Alpha serisi ile başlayan tasarımsal yükselişi zirve noktasına ulaştı Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung’un ürettiği en güzel görünen ve belki inceleme başında bunu söylemek garip olacak ama en iyi telefon.
Samsung, sonunda her şeyin hız ve fonksiyonellik olmadığını gördü diyebiliriz. Özellikle Galaxy S5 sonrası kullanıcılardan gelen geri dönüşler firmanın tasarım konusunda radikal değişiklikler yapması gerektiğini net bir şekilde ortaya koydu. Evet, Pilin büyük ve değiştirilebilir olması önemliydi, SD kart ile hafızayı arttırabiliyor olmak büyük kolaylıktı fakat her şeyden önce insanlar tepe model bir telefonun gerçekten tepe model bir telefon gibi görünmesini, dikkat çekmesini istiyorlardı.
Ön ve arka yüzünde Gorilla Glass 4 cam kaplaması, metal çerçeveleri, her iki yana da kavis yapmış 5,1” 1440x2560 piksel super amoled ekranıyla S6 Edge, bütün gözleri üzerine çekmeyi başarıyor. Artık MicroSD kart takamıyoruz, değiştirilemeyen 2600mAh batarya S5’e göre 200mAh daha az enerji depoluyor belki ama Edge’i kullanmaya başlayınca bu detayları görmezden gelme ihtimaliniz oldukça yüksek.
Her iki yandada kavisli olan ekran aslen tek parça. Yani kavislerin Note Edge’deki gibi ayrı bir görevi yok. Kavislerin az olması da günlük kullanımda oluşabilecek rahatsızlıkların olabildiğince önüne geçiyor. Zira ekran tek parça olduğu için eğer kavisli noktalarda karakter ve benzeri detaylar görüntüleniyorsa kimi zaman bu noktalara odaklanmak güçleşebiliyor.
Fakat kavisler nedeniyle ekranın yatayda kaydığı uygulamalar mükemmel bir hissiyat veriyor. Ekran saki kasanın arkasına yuvarlanıyormuş gibi görüyorsunuz. Kavisleri daha cazibeli hale getirecek bir kaç eklenti yer alıyor. Bir tanesi ana menüdeyken görüntüleyebildiğiniz favori kişiler listesi bir diğeri de bildirimler ekranı. Her ikisini de köşeden çekerek görüntülüyorsunuz.
Dilerseniz gece saati veya RSS okuma ekranı gibi değişik görevler de eklemek mümkün. Ekran kapalıyken parmağınızı hızlıca kaydırıp çektiğinizde aktif olan ekranlar açıkçası pek kullanışlı değiller. Neyse ki hepsini kapatabiliyoruz. Eğer telefonu ekranı masaya bakacak şekilde koyduysanız kavisler masayı aydınlatarak gelen bildirim hakkında bilgi verebiliyor. Tabi kim önemli bir miktar ödediği telefonunu ekranı masaya bakacak iekilde koyar merak konusu :)
Ek olarak çerçeve olmasına rağmen kavis nedeniyle tamamen çerçevesiz gibi görünen Edge ile Instagram ve benzeri uygulamalarda içerik görüntülemek de oldukça keyifli. 577ppi piksel yoğunluğuna ulaşan ekranda Amoled teknolojisinin etkisiyle birlikte video izlemek ve resim görüntülemek ayrı bir seviyeye ulaşmış durumda.
Özellikle renk kalibrasyonunun sonradan değiştirilebiliyor oluşu da her şeyi kendi zevklerine uydurmayı sevenleri fazlasıyla memnun edecektir diye düşünüyorum. Parlaklık konusunda ise şu ana kadar kullandığım en iyi telefon diyebilirim. Güneş altında görülebilirlik konusunda hiç bir problemi yok. Canlı ve parlak renklerin her ortamda keyfini sürebiliyorsunuz.
Evet kavis nedeniyle köşelere doğru incelen ve tutuşu diğer telefonlardan farklı bir model Edge, fakat bir süre sonunda tutuşuna alışıyorsunuz. Hiç bir zaman standart telefonlar kadar konforlu bir tutuş hissi olmuyor ama arada uçurum olmadığını söyleyebilirim.
Baş parmakla erişebildiğimiz sağ taraftaki güç tuşu ve sol taraftaki ses butonları olabildiğince inceler fakat geri dönüş hissiyatı olabildiğince iyi. Basış konusunda bir zorluk yaratmıyorlar. Ne güzeldir ki kapasitif çoklu pencere ve geri dönüş butonlarıyla yeni nesil parmak okuyuculu mekanik eve dönüş butonu korunarak Edge üzerinde yerini almış.
Parmak izi okuyucu konusunda şimdiye kadar 2 kere güncelleme alan Edge, bu konuda bir android telefonun sunduğu en iyi deneyimi sunuyor. Genelde parmak izi ilk seferde okunuyor ve telefon kilit ekranı açılıyor. Elim terli olduğunda veya krem gibi yağlı maddelere bulandığında bile parmak izi okuyucuyu aktif kullanabildim. Yaşadığım en büyük sıkıntı ise parmak izi okutma esnasında parmağınızın tuşu tamamen kaplaması istendiği ve kapasitif tuşlar da mekanik tuşa yakın konumlandırıldıklarından dolayı kimi zaman parmak okuturken bu tuşlara da basıyor olmam oldu.
Yeni nesil parmak izi okuyucuyu seveceğinizi düşünüyorum. Parmak izi algılama ve kilit ekranı açılış hızı konusunda az bir farkla da olsa iPhone 6’nın gerisinde ama her güncelleme ile biraz daha hızlandığı için ileride ne olur bilemiyorum. iPhone 6 demişken, S6 ve S6 Edge, alt ve üst köşe tasarımarıyla iPhone’u oldukça fazla andırıyor. Telefonun altında mono hoparlör, USB portu ve kulaklık çıkışı konumlandırılmış.
Mono hoparlör şu ana kadar kullandıklarımız için en güçlülerden. Öyle ki telefon çaldığında 2-3 oda ötede olsa dahi rahatlıkla duyabiliyorsunuz. Fakat köşeye yerleştirilen her hoparlör gibi elle çok kolay bir şekilde kapanabiliyor. Bu yüzden oyun oynarken veya yatay modda video izlerken tutuş şeklinizi değiştirmeniz gerekiyor.
Kutu içeriğindeki kulaklıklar görevlerini iyi bir şekilde yerine getiriyorlar. Üzerlerinden ses kontrolü yapılabiliyor ve bas konusunda da tatminkarlar. Bir çok kullanıcının bu kulaklıkları değiştirme gereği duymayacağını düşünüyorum.
Sim kart slotunun üst kısımda kızaklı bir yapıda olduğu telefonda ön kamera ve sensörlerin yer aldığı üst bardaki durum bildirim ledi çok parmak. Öyle ki yandığında cam kaplama içinde ışık kırılarak değişik bir görüntü oluşturuyor. Edge’in arkası kamera çıkıntısı ile çok farklı görünüyor.
Kimine göre kamera çıkıntısı nedeniyle sanki yarım kalmış bir tasarım izlenimi veriyor, bana göreyse özellikle altın rengi tam bir külçe altın tutuyormuş hissi uyandırıyor. Tasarım ilk başta farklı olması nediyle garipsenebilir ama alıştıkça açıkçası en güzel telefonlardan birine sahip olduğunuzu düşünmenize neden olacak şekilde titizlikle çalışılmış detaylara sahip.
Özellikle alt kısımda cam arkasında kalacak şekilde fabrikada telefon üzerine Türkçe olarak Samsung Türkiye Garantisi kapsamında olduğunun yazılması ise Samsung’un paralel ithalat konusundaki hassasiyetini net bir şekilde ortaya koyuyor. Paralel ithalat ve Samsung Türkiye tarafından getirilen telefonlar artık fiziksel olarak da farklılar.
Cam kaplamanın tek eksiği ise inanılmaz derecede parmak izi gösteriyor oluşu. Telefonun hem ön yüzünü hem de arka yüzünü sürekli temizleme ihtiyacı hissediyorsunuz. İyi bir kılıfla bu dertten kurtulmak bir çok kişinin ilk tercihi olacaktır. Samsung S6 Edge’in sadece dışı değil içi de etkileyici. Daha hafif, daha hızlı yeni touchwiz, 3GB RAM, ultra hızlı dahili depolama birimi ve 14nm 8 çekirdekli Exynos 7420 ile buluşunca ortaya Samsung’un şu ana kadar sunduğu en hızlı Android deneyimi çıkıyor.
Ana ekran her şeyden arındırılmış, animasyonlar ve sesler hafifletilerek her noktada akıcılık sağlanmış. Mobildünya kongresinde eleştirdiğimiz haber ekranından geri dönüşteki gecikme çözülememiş olacak ki o da artık yüklü olarak gelmiyor. Eğer çok isterseniz sonradan aktif ediyorsunuz ki çok az kullanıcının bu eklentiyi aktif edip telefonu yavaşlatmak isteyeceğini düşünüyorum.
Spor takip ve çoklu uygulama çalıştırma ekranı gibi stabil eklentiler varlığını korurken artık el hareketleri ile kontrol ve benzeri bir çok fonksiyon kaldırılarak olabilecek en akıcı arayüz deneyimi sağlanmaya çalışılmış.
Çoklu pencere eklentisi açıkçası küçük ekranda pek işlevsel olmasa da kullanmak isteyenler için işini gayet iyi bir şekilde yapıyor. Yeni eklenen tema desteği ile de görünümü baştan aşağı değiştirmek mümkün. Henüz tema marketinde çok seçenek olmasa da ilerleyen zamanda yeni seçenekler kullanıcıya sunulacaktır.
Asıl güzel olansa mekanik tuşa 2 kere tıklandığında kameranın 1sn’den daha az sürede açılıyor oluşu. Kamera açılış hızı için Samsung özellikle çalışmış ki çok da iyi yapmış. Hazır kamerayı çalıştırmışken sade arayüzün çok rahat bir kullanım sunduğunu da söyleyelim. Yine kamerada da olabildiğince az seçenek kullanıcıya sunuluyor. Ek fonksiyonları internetten indirebiliyorsunuz.
Kamera kalitesi ise mükemmel. iPhone 6 da kullandım, 20MP HTC One M9 da ama şu ana kadar kullandığım en iyi kamera S6 Edge üzerinde yer alıyor diyebilirim. Görüntüler bilgisayara aktarıp yakınlaştırdığınızda bile keskinliğini koruyor. Renkler, detaylar, düşük ışıktaki başarım bile her şeyiyle tatminkar. Öyle ki ön kamerasının bir çok Android telefonun arka kamerasıyla yarışabileceğini bile söylemek mümkün. Odaklanma hızı da çok iyi.
Genelde bir sahneyi 1 kere çekmeniz yeterli oluyor istediğiniz kalitedeki fotoğrafı ilk anda yakalıyorsunuz. Video kaydı da yine çok tatminkar. 4k video kaydı sırasında bir çok telefon gibi S6 Edge’de yazılımsal görüntü stabilizasyonunu kapatıyor ama ne güzel ki optik görüntü stabilizasyonuna da sahibiz ve bu sayede olabilecek en üst kalitede 4k video kayıt deneyimi sunulmuş oluyor. Daha fazla fotoğraf örneğine galeriden ulaşabilirsiniz.
Evet telefon için hızlı dedik bu hız sadece menüler için geçerli değil. WEB’de gezinme deneyimi de oldukça iyi. Gerçi bu seviyede olup da WEB’de gezerken yavaşlayan telefon artık yok ama yine de kullanıcılar merak ettikleri için bu kısmı da göstermeden edemiyoruz. Fakat asıl konu bence klavye. Samsung’un her şey gibi baştan tasarladığı klavye, hem çok isabetli basışlar sağlıyor hem de kelime tahmin mekanizması çok iyi çalıştığı için ek klavye indirme ve kurma ihtiyacı hissetmiyorsunuz. Çok iyi iş çıkartılmış.
Sentetik test sonuçlarında en tepede yer alan modeli kendi telefonunuzla karşılaştırarak işlemci gücü hakkında bir ön görü sahibi de olabilirsiniz.
Oyunlar konusunda ise söyleyecek bir şey yok. Hepsi olabildiğince akıcı ve hızlı çalışıyor. Asıl konu ise telefonun sıcaklığı. İnce bir telefondan söz ediyoruz ve Android telefonların en hızlısı. Bir çoğunuz mutlaka ısınıyordur hem de ciddi ısınıyordur diye tahmin etse de telefon belki de en az ısınan Android telefonlardan biri. 14nm üretim teknolojisi Samsung’a hem hızlı hem de serin çalışan bir telefon ortaya koyma şansı vermiş. Bu konudaki öncü üretici olduğu için tebrik etmek gerekli.
WiFi ve GSM çekim gücü de oldukça iyi olan telefonla sesli görüşmeler esnasında da problem yaşamadık. Ses olabildiğince net bir şekilde karşıya iletiliyor ve biz de karşı tarafı net ve yüksek bir ses seviyesinde işitebiliyoruz. Konum bulma performansı da Rus’ların Glonass’ı Amerika’nın GPS’i ve Çinlilerin Beidou’su bşr arada kullanılıyor. Konumlama hızlı ve olabildiğince hatasız.
Pil performansı ise günü tamamlamak için yeterli ama fazlasını sunmuyor. Pil konusunda 2850Mah bataryalı HTC One M9 ile aynı performansı sergilemesi ise Samsung’un işlemci verimliliği konusunda ne kadar ileri gittiğinin bir göstergesi.
Pil süresinden söz ederken S6 Edge’in kablosuz şarj desteği olduğunu ve ekstra alınacak bir stant ile kablosuz şarj edilebileceğini hatırlatalım. Tabi belki de en güzel eklenti ise kutuda telefonla birlikte sunulan hızlı şarj destekli adaptör. Günümüzde bir çok telefon hızlı şarjı destekliyor ama kutudan adaptör çıkmadığı için bu özellik kullanılamıyor. S6 Edge, 2A’lik hızlı şarj destekli adaptörü ile 10dk’lık şarj sonrası 4 saatlik bekleme süresi sunabiliyor.
Telefonu genel olarak değerlendirmek gerekirse alınabilecek en zarif görünen, en az ısınan, en hızlı, en iyi kameraya sahip Android Cep telefonu modeli olarak nitelendirebiliriz. Her şeyiyle kullanması çok keyifli bir telefon olmuş. MicroSD kart yuvası olmaması, pilin değiştirilememesi belki bir çok kullanıcının aklında soru işaretleri yaratacaktır ama kapasite problemleri yaşamamak için 64GB'lık model tercih edildiğince pilin değiştirilememesi çok da problem edilecek bir durum değil.
Eğer şu sıra en iyi Android telefona sahip olmak istiyorsanız Samsung Galaxy S6 Edge'i mutlaka listenize ekleyin.