Altı nesildir cebimizden ayrılmayan Samsung'un amiral gemi Galaxy S serisi, bugün yedinci nesli ile tekrar karşımıza çıkıyor. Bu birliktelik, nesiller boyunca da devam edecek gibi görünüyor.
Samsung'un akıllı telefon pazarındaki hızlı yükselişini başlatan Galaxy S serisi, yaklaşık yedi yıldır durup dinlenmeden mücadele veriyor. Toplam altı nesil ve onlarca versiyon ile karşımıza çıkan Galaxy S serisi, şimdi yedinci versiyonuna merhaba diyor. Samsung Galaxy S7, firmanın yine en büyük silahı olacak.
Tasarım
7 nesildir Galaxy S serisinin temel çizgileri hep aynı kaldı. Ön kısımda Home tuşu, etrafında kapasitif tuşlar, üst tarafta ikonik Samsung yazısı yıllardır hiç değişmedi. Cihazların köşeleri kah yuvarlatıldı, kah keskinleştirildi ancak alışılageldik hatlara dokunulmadı. Galaxy S7 modelinde de yuvarlatılmış köşeler tercih edilirken, genel görünüm çok değişmiyor. Ön ve arka cam kaplama içerisine alüminyum çerçeve yerleştirilmiş. Arka kısım Galaxy Note 5'den hatırlayacağımız kavisli bir tasarım sunuyor. Böylece kavrayış kolaylaşıyor.
Tasarımda dikkat çeken arka kameranın artık eskisi kadar çıkıntı yapmıyor oluşu. Ayrıca IP68 sertifikası ile 1.5 metreye kadar su altında 30 dakika çalışabilme özelliğine sahip. Kasa 7.99mm kalınlığında ve 152gr ağırlığında. Bağlantı yuvası olarak yine microUSB tercih edilmiş.
Ekran
Galaxy S5 modelinden bu yana, seride ekran boyutunun değişmediğini görüyoruz. 5.1 inçlik ekran boyutu tam 3 nesildir serideki yerini korumayı başardı. Aynı durumda Galaxy Note serisinde de geçerli zira 5.7 inçlik ekran boyutu 3 nesildir ısrarlı bir şekilde kullanılıyor. Çözünürlük ise yine 2560x1440 piksel olarak korunmuş. Super AMOLED ekran, her zaman açık özelliği ile çeşitli bildirimleri kilit ekranı üzerinden verebiliyor. Böylece sürekli ekran açılmadığı için enerji tasarrufu sağlanıyor.
Donanım
Galaxy S7, firma açısından pek çok ilklere imza atıyor diyebiliriz. Geçmiş yıllarda Exynos ve Snapdragon yonga setleri arasındaki performans farkları eleştiri konusu oluyordu. Hatta bazen, bir gömlek üstün yonga seti taşıyan bir Galaxy S amiral gemi versiyonu da piyasaya çıkabiliyordu. Bu yıl, Samsung'un özelleştirilmiş Exynos 8890 yonga seti ve Qualcomm'un özelleştirilmiş Snapdragon 820 yonga seti bölgeye göre amiral gemisine hayat verecek. Aralarında ise gerek çekirdek performansı gerekse de genel performans açısından pek fark yok.
Samsung, iki farklı yonga setine yer verdi ancak ikisini de 14nm FinFET LPP fabrikasyon teknolojisi ile kendisi üretiyor. Kanatlarının altına aldığı iki yonga setinden de oldukça emin ve herhangi bir sıkıntıya karşı da sürekli takip halinde. Muhtemelen Snapdragon 820'nin tüm revizyonlarında Samsung'un imzası olacak. Hatta Snapdragon 830 için bile Samsung'un üretim geometrileri konuşuluyor.
Her iki yonga setinde de 4 adet özelleştirilmiş 64-bitlik ARM çekirdeği yer alıyor. Farklı olan ise, Exynos 8890'da düşük güç tüketimi için 4 adet Cortex-A53 çekirdeğine yer verilmiş olması. Snapdragon 820 ise 2+2 formatında çalışıyor. Yine ARM'ın en güçlü mimarisi Mali-T880 ve Qualcomm'un en güçlü mimarisi Adreno 530, grafik birimi olarak kendilerine yer buluyor.
Performans ve grafik gücü açısından birbirine yakın olması beklenen iki yonga seti, güç tüketimi açısından da oldukça cimri. Bu bakımdan eskisi gibi versiyonlar arasında büyük farklar olmayacak.
Cihazda 4GB LPDDR4 RAM kullanan Samsung, veri aktarımında oluşabilecek bir darboğazın önüne geçiyor. Ayrıca 32GB/64GB kapasiteli depolama belleği UFS 2.0 standardı sayesinde 150MB/s veri transfer hızlarına ulaşabiliyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, oldukça akıcı tasarlanan bir iç dinamik ile karşı karşıyayız.
Kamera
Samsung'un Xperia Z5 ailesindeki IMX 300 sensörünü kullanacağına kesin gözüyle bakılıyordu ancak zamanla firmanın yeni bir sensör üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Bu yeni arka sensör f/1.7 diyafram aralığına sahip ve optimizasyon ile piksel büyüklüğü 1.4 mikron seviyesine çıkarılmış. Daha büyük sensörler daha çok ışık alıyor ve karanlık ortamlarda en iyi performansı sunuyor. Sensör 12MP çözünürlüğünde.
Otomatik odaklama için ise Dual Pixels adında bir teknoloji benimsenmiş. Sensör, iki pikseldeki bilgileri alarak odaklanma yapıyor. Akıllı telefonlarda bir ilk olduğu belirtilen bu teknoloji ile, çok daha hızlı odaklanma yapılabiliyor. Ayrıca OIS desteği de mevcut. Ön kamera da f/1.7 aralıklı ve 5MP çözünürlüğe sahip.
Arayüz
Yılların TouchWIZ kullanıcı arayüzü, Samsung mobil cihazlarındaki yerini hep korudu. Hantal olmakla eleştirilen arayüz, Android 5.0 ile birlikte önemli bir sadeleşme hamlesine başlamış ve ağırlıklarından kurtularak daha akıcı hale gelmişti. Galaxy S7 modelinde de bu sade ve akıcı arayüz kullanılıyor. Bu yıl farklı olarak Samsung, koyu mavi temalara ağırlık veriliyor. Ayrıca arayüz içerisindeki yeni nesil internet tarayıcısı oldukça hızlı ve bir reklam engelleyici eklentisi de sunuyor.
Batarya ve hafıza kartı
Samsung, geçen yıl ki eleştirileri göz önüne alarak iki önemli değişikliğe yer veriyor. İlk olarak batarya kapasitesi 3000mAh seviyesine yükselmiş. Bu sayede Galaxy S7 modelinin bir günü geçecek şekilde uzun bir kullanım süresi sunacağını ifade ediyor. İkinci olarak microSD desteği söz konusu. Geçen yıl kullanıcıları oldukça hayal kırıklığına uğratan sadece dahili depolama tercihi, bu yıl artık yok.
Çıkış tarihi
Samsung Galaxy S7, 23 Şubat itibariyle ön siparişe sunulmuş olacak ve 11 Mart tarihinde sevkiyata başlayacak. Ülkemizde de, herhangi bir gecikme olmaz ise 11 Mart tarihinde piyasada olacaktır. 23 Şubat-18 Mart tarihleri arasında sipariş verenler Gear VR gözlük hediyesine kavuşacak. Fiyat olarak ise 699 Avro seviyesi konuşuluyor. Eğer bir değişiklik olmaz ise, Galaxy S7 ülkemizde 3000TL bandına yakın bir seviyeden girecektir.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
19999 kez okundu.
79 kişi, toplam 89 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, galaxy s7 ve