Son dönemde yapay zeka teknolojilerine yönelik artan bir ilginin olduğunu görüyoruz. Sürücüsüz otomobillerden tutun sunuculara ve mobil cihazlara kadar hemen her sektörde yapay zeka teknolojileri kullanılmaya başlandı. Bununla paralel olarak da yoğun şekilde firma satın alımları yaşanıyor.
Apple’ın kısa süre önce yapay zeka geliştiren Hindistan kaynaklı Tuplejump firmasını satın almasının ardından Samsung’un da Siri’nin kardeş firması diyebileceğimiz Viv şirketini satın aldığı haberi geldi.
Viv, Siri’nin kurucu ortağı Dag Kittlaus ve eski Apple mühendisleri tarafından oluşan bir ekibin yönetimi altında. Akıllı yapay zeka adını verdiği teknolojiler geliştiren Viv’in projeleri oldukça ilginç bulunmuştu. Samsung bu yeni yeteneği kapmakta gecikmedi.
Viv teknolojileri, rakiplerinin daha önünde geliştirmeler sunuyor. Verilen bir cümle içerisindeki görev katmanlarını ayırıyor ve her birini analiz ederek en doğru sonuca ulaşmaya çalışıyor. Örneğin Dallas’a giden uçakta Shaqill Oneall’ın sığacağı büyüklükte bir koltuk bulmasını istediğinizde Viv bunu kolayca analiz edebiliyor.
Bu tarz karmaşık işlemlerin yanında Viv’in dikkat çeken bir özelliği daha var. Platform orijinalinde henüz işlemeyi bilmediği bir girdi ile karşılaştığı zaman dahi nasıl analiz edebileceğini öğrenmeye ve ilgili kodları kendi içerisinde oluşturmaya çalışıyor. Yani kendi kendini inşa eden bir yazılım ile karşı karşıyayız. Bunun da elbette kullanıcısını daha fazla tanımaya çalışarak gerçekleştiriyor. Kittlaus, Siri’nin yapay zekaya girişte ilk adım olduğunu ve Viv’in de gökyüzündeki dev bir beyin olacağını ifade ediyor.
Samsung’un yapay zeka konusunda son yılların en önemli satın alma hamlesini yaptığına şüphe yok. Firma, Viv’in teknolojilerini çok daha geniş bir kitleye ulaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor. Yani hali hazırdaki S Voice asistanının yerine Viv tabanlı çok daha gelişmiş bir teknoloji gelebilir.
Elbette sadece mobil dünya ile sınırlamak yanlış olur. Samsung son kullanıcıya ulaşan televizyon, beyaz eşya, akıllı ev sistemleri gibi pek çok sektörde aktif rol oynuyor. Bunların içerisine de Viv teknolojilerini entegre edebilir. Kittlaus’un bahar aylarında Viv için yaptığı tanıtımı aşağıda bulabilirsiniz.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.