Anlık Bildirim

Samsung’un özelleştirilmiş yeni çekirdeği Cortex-A76’dan daha hızlı olabilir

Özelleştirilmiş çekirdek konusunda dördüncü nesle terfi etmeye hazırlanan Samsung, önemli adımlar atıyor. Firma performans anlamında Cortex-A76 çekirdeğini geride bırakabilir.

ARM’ın 7nm sürecine uygun olarak tasarladığı Cortex-A76 mimarisini duyurmasının ardından tasarımcıların da çalışmaları başladı. Gelecek yıl 7nm sürecindeki yonga setlerinde yer alması beklenen Cortex-A76 için Samsung da yoğun bir çaba içerisinde.

Exynos 9820 özellikleri

Standart mimariyi kullanmaktansa özelleştirilmiş çekirdek alanına el atan ve üç nesildir başarılı tasarımlar yapan Samsung, gelecek yıl 7nm sürecinde yeni nesil Exynos yonga setini kullanmaya başlayacak. Firmanın önemli bir aşama kaydettiği ifade ediliyor.

Gelen bilgilere göre Exynos 9820 adını alması beklenen yeni yonga seti Mongoose M4 özelleştirilmiş performans çekirdeklerine sahip olacak. Cortex-A76 çekirdeği üzerinde özelleştiriliyor olsa da Samsung’un daha iyi sonuçlar elde ettiği ifade ediliyor.

Mongoose M4 çekirdeği çeşitli optimizasyonlar sayesinde Cortex-A76 çekirdeğinden daha yüksek hızlara ulaşmış. Normalde ARM’ın açıklamalarına göre Cortex-A76 çekirdeği teorik olarak 3.3Ghz seviyesine kadar çıkabiliyor. Bu da demek oluyor ki Mongoose M4 çekirdekleri bu seviyeyi de geçiyor. Elbette pratikte 2.50-2.60GHz seviyeleri olacaktır. İyi bir soğutma sistemi ile 2.8GHz seviyesi de zorlanabilir.

Kaynaklar Samsung’un sınır performanstan ziyade enerji verimliliğine odaklanacağını belirtiyor. Bu da yukarıda değindiğimiz ilk pratik hız seviyelerini anlamlı kılıyor.

İlk benchmark skorlarına göre performans çekirdekleri Geekbench çok çekirdek testinde 13000 puan üzerine çıkabiliyor. Apple A12 yonga setinin de benzer bir skor elde ettiği gündeme gelmişti. Her ne kadar resmi sonuçlar olmasa da iki yonga setinin başa baş gideceği söylenebilir.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim