NIO EP9’un sürüş algoritmasında bir Türk'ün imzası var: Kamran Türkoğlu. Aracın otonom sürüş algoritmasını yazan ekibin başında yer alıyor.
Türkoğlu, spor aracın en ideal yarış çizgisini takip etmesi ve en yüksek hızda gitmesi üzerine tasarladığı algoritmasını şöyle anlatıyor: “Benim EP9 ile amaçladığım şey bir yarış pistinde aracın kendi kendine yüksek hızda gitmesi, kontrol etmesi ve en ideal yarış çizgisini takip ederek mümkün olan en hızlı tur zamanını elde etmekti ki ulaştığımız insansız sürat 256 km oldu. Benim bu algoritma ile başardığım durum, yüksek hızda çalışabilen, 1341 beygir gücündeki bir aracı, içerisinde sürücü olmadan bir yarış pistinde kendi kendisini sürebilecek duruma getirebilmekti. EP9 ile başardığım durum bu.”
NASA’da 2 ayrı projede görev aldı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay ve Uçak Mühendisliği (çift anadal) mezunu olan ve aynı okulda insansız hava araçları ve otonom uçuş kontrol sistemleri üzerine yüksek lisans yapan Kamran Türkoğlu, daha sonra Minnesota Üniversitesi’nde "Kontrol Teorisi ve Dinamik Sistemler" üzerine doktora yaptı.
Hitachi şirketinden aldığı iş teklifi ile Silikon Vadisi'ne adım atmayı başardı. NASA’da danışman ve konuk araştırmacı olarak görevlerde yer aldı. San Jose Üniversitesi’nde yardımcı doçentlik yapıyor.
Yaklaşık iki yıldır NextEV firmasının NIO EP9 projesinde çalışıyor. Görevi ile ilgili olarak “Otonom araçların İstanbul, Londra, Canberra, San Francisco gibi kalabalık ve birçok unsurun bir arada bulunduğu ortamlarda nasıl insan sürüşüne yakın ölçüde performans sergileyebileceğini araştırıyorum” diyor.
Silikon Vadisi’nde teknoloji şirketlerinin ilgisi çekmeyi başaran Kamran Türkoğlu’nun uzun vadeli planı ise NextEV firmasındaki misyonunu tamamlayıp 40-50 yıla damgasını vuracağını düşündüğü yapay zeka üzerine bir startup şirketi oluşturmak üzerine kurulu.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6973 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
bilim, dünyanın en hızlı elektrikli aracı ve