Bir süredir yolculuk paylaşım uygulaması Uber ile yatırım görüşmelerini sürdüren SoftBank, bugün görüşmeleri tamamladı. Uber tarafından paylaşılan anlaşma metnine göre SoftBank, Dragoneer Investment Group ile birlikte konsorsiyum kurarak Uber'e doğrudan 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. 1 milyar dolarlık yatırım ile şirketin yaklaşık 70 milyar dolar değerindeki özel değerlemesine katkı sunacak olan konsorsiyum ayrıca mevcut Uber hissedarları ve yatırımcılarına ait toplam değeri 9 milyar dolara varan hisseleri de satın alacak ve Uber hisselerinin en az yüzde 14'ünün sahibi olacak. Bu dev yatırımın karşısında ise Uber yönetiminde değişiklikler yapılacak.
Travis Kalanick'in Yetkilerine Kısıtlama
SoftBank'ın bugüne kadarki en büyük yatırımlarından birine konu olan Uber'in, yatırım karşısında yapması gerekenlerin büyük bir kısmı şirketin kurucu ortağı ve eski CEO'su olan Travis Kalanick'le ilgili. Geçtiğimiz aylarda üst üste yaşanan skandalların ardından haziran ayında istifaya davet edilen ve ardından görevini Dara Khosrowshahi'ye bırakan Kalanick'in, Uber yönetimindeki yetkileri kısıtlanacak. Yönetim kurulunda yer almaya devam edecek olan Kalanick, ayrıca yönetim kuruluna iki kişi atamakla yetkili olacak ancak yönetim kurulundaki sandalye sayısı artırılacağı için Kalanick, eskisi kadar etkili olamayacak.
Anlaşma ayrıca Uber'in yatırımcılarından girişim sermayesi şirketi Benchmark'ın Travis Kalanick'e açtığı davayı da ele almış durumda. Yatırım ile birlikte Benchmark, Kalanick'e açtığı davayı geri çekecek. Böylece Kalanick de yönetim rolündeki kayba karşılık bir imtiyaz elde etmiş olacak. Tarafların üzerinde uzlaştıkları tüm bu konular aslında Uber ve SoftBank için ciddi bir kazanç durumunu oluşturuyor. SoftBank önemli yatırımı karşısında Asya pazarında kontrol edebileceği güçlü bir yolculuk paylaşım uygulamasına sahip olurken aynı zamanda Uber'in otonom araç ve uçan taksi projeleriyle ilgili de geleceğe yönelik bir yatırım yapmış oluyor.
Halka Arzdan Sonra Hisse Satışı Gerçekleşecek
Öte yandan Uber ise hem Kalanick'in yöneticilik rolünü düşürerek daha bağımsız bir yapıya kavuşmuş hem de büyüme noktasında en çok ihtiyaç duyduğu şeyi yani nakit ihtiyacını karşılamış oluyor. Uber tarafından paylaşılan anlaşma bildirisinde yer alan ifadeye göre şirket, söz konusu yatırım ile ''kurumsal yönetimin güçlendirildiğine'' ve ''yurt içi ve yurt dışında sürekli büyüme güvencesi'' aldığını düşünüyor. Uber'in halka arz edilmesinden sonra satacağı 9 milyar dolarlık hissenin şirketin çalışmalarına olan etkisi ise önümüzdeki dönemlerde ortaya çıkacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.