Son kullanıcı tarafında yıllardır NAND bellek, eMMC, UFS 2.0 gibi yonga tabanlı depolama sistemlerine yer veriliyor. Kurumsal tarafta ise ihtiyaca yönelik olarak çok daha farklı çözümler mevcut. Bunlardan birisi manyetik teypler.
Büyük aşama kaydetti
Teyp denince akla yıllar öncesinin kasetleri gelebilir ancak bu kasetlerde de bir tür veri depolanabiliyordu. Veri depolama özelliğini geliştiren IBM devasa boyutlarda veri kapasitesine ulaşmayı başardı. Hali hazırda Sony ile birlikte çıtayı 3300TB seviyesine çıkarmaya çalışıyor.
Manyetik teypler sürekli okuma veya yazma ihtiyacı olmayan ve uzun yıllar boyunca arşivini saklamak isteyen kurumlara hitap ediyor. Böylece bir bulut altyapısı ihtiyacı da ortadan kalkmış oluyor. Örneğin bankalarda bu çözüme sıkça rastlanıyor.
IBM 2006 yılından bu yana manyetik depolama teknolojileri geliştiriyor. İlk etapta 8TB ile başlayan kapasiteler şu anda 330TB sınırına dayandı. Firma inç kare başına 201Gb yoğunluk seviyesine ulaşmış. Yine ilk etapta bu seviye 6Gb civarındaydı.
Bu kapasiteye ulaşabilmek için her iki firma da yenilikler geliştirmiş. Örneğin manyetik teyp ile manyetik kafa arasındaki boşluk Sony’nin yeni geliştirdiği kayganlaştırıcı bir madde ile kapatılmış. Sürtünme önlenmiş ve böylece yüksek veri transfer hızlarına ulaşılmış.
IBM ise yeni bir nano tanecikli manyetik katman geliştirerek ve üretim süreçlerinde optimizasyon yaparak 1000 metrelik teyp barındıran kartuşlar elde etmeyi başarmış. Ayrıca sinyal işleme algoritmaları ve servo motor kontrol teknolojileri de oldukça gelişmiş.
Manyetik teypler kompakt yapıda oldukları için saklanmaları da zor olmuyor. Geliştirilen yeni prototip bir teneke kola kutusu büyüklüğünde. Aynı büyüklükte 3.5 inçlik bir HDD en fazla 12TB kapasiteye sahip. Teknolojinin ticari hayata geçmesi için biraz beklemek gerekiyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.