Spigen tarafında seçenek bol, ister sadece çiziklere karşı ister şiddetli darbelere karşı önlem alabileceğiniz ürünlerle geniş bir yelpaze oluşturulmuş.
Titiz bir kullanıcı olarak ilk etapta ekranı korumaya almayı tercih ediyorum zira çizilmesi en kolay, tamiri de en pahalı parçalardan biri. Bu tarafta Spigen’in Curved Crystal HD çözümü var.
Kutusunun içerisinde iki adet ekran jelatini, uygulaması için de yön gösterici bantlar, toz yapışkan, leke çözücü solüsyonlu mendil ve baloncukları yok etmek için sert plastik parça var.
Jelatin parlak bir jelatin ve ilginç bir şekilde kenarları örtüyor ama köşeleri ve alttan üstten tüm ön yüzeyi kaplamıyor, niye ilginç çünkü Spigen’den mesela S6 Edge Plus için ekranın tamamını kaplayan bir jelatin görmüştük, uyguladıktan sonra jelatin olduğunu hissetmiyordunuz bile.
Aslına bakarsanız takılan kılıfların jelatini kaldırmaması için böyle bir forma gidilmiş, zira jelatini yanlış uygularsanız kaplar bu jelatini kaldırabiliyor, Samsung’un Edge serisi telefonlarda yaşadığı bir durum bu.
Jelatini uygulamadan önce ekranı iyice temizlemek gerek. Jelatini uyguladıktan sonra toz kalmış kaldırayım sileyim tekrar yapıştırırım diye düşünmeyin, genelde ikinci uygulamaya gelmiyor jelatinler.
Solüsyonlu bez ve toz alıcı yapışkanla ekranı iyice temizledikten sonra ister kutudan çıkan rehber bantlarla ister normal bir bantla jelatini iyice ortalıyoruz. Ekranda toz kalmadığından emin olduğunuz an hızlı hareket edin, koruyucu jelatini çıkartın ve araya toz kaçmadan hızlıca uygulayın, ben uygularken çok baloncuk kalmadı belki ama sert plastikle oluşan baloncukları da dışarı sürükledim.
Gördüğünüz üzere jelatin ön yüzün tamamını sarmıyor. Jelatinin bittiği yerdeki çizgiler çok belirgin değil belki lakin telefonun çerçeveleriyle bütünleşmiş bir jelatin kadar da kamufle olamıyor kesinlikle.
Renk ve ışık geçirgenliği konusunda ise herhangi bir sıkıntısı yok, ekran doğal haliyle haliyle ne kadar yansıma yapıyorsa, nasıl bir renk profili çiziyorsa aynısı jelatin uygulandıktan sonra da aynı şekilde sürüyor. Parmak izi konusunda ise herhangi bir getirisini görmedim.
Sırada Liquid Crystal var. Liquid Crystal, şeffaf ve esnek TPU malzemeden imal edilmiş, çiziklere karşı önlem niteliğinde bir kılıf, ayrıca Spigen’in kılıfları arasındaki en zarifi, telefonun doğal boyutlarını mümkün olduğunca koruyor.
Sıkı bir şekilde oturuyor kılıf, herhangi bir yerinde gevşeklik hissetmiyorsunuz, ucuz şeffaf kılıflarda özellikle de giriş çıkış portlarının etrafındaki malzeme gevşek durabiliyor, titiz bir kullanıcı olarak genel görünümü zedelediğini söyleyebilirim öyle kılıfların.
Kılıfın arka yüzü içten hafif dokulu, noktacıklı yapıda, bu sayede içeride kalabilecek parmak izi ve kirin önüne geçilmeye çalışılmış, bu noktacıklı yüzey düz bir yüzeyle kıyaslayınca daha az parmak iz ve kir tutuyor belki ama yine de titiz olmak lazım.
Sağ ve sol taraftaki butonlara basmayı zorlaştırmadığını, mümkün olduğunca doğal basış hissiyatlarını koruduğunu da söyleyebilirim bu kılıfın.
En önemli, en kritik sorunun cevabına gelelim, bu şeffaf kılıf da sararacak mı? Şeffaf kılıfların kaderi bu, elimizi ne kadar temiz tutarsak tutalım kir, parmaklardaki ölü deri, güneş ve şeffaf ürünlerin kaderi gereği sararıyor ancak Liquid Crystal’de sararmayı normal bir kılıftan çok daha uzun süre sonra görmeye başlıyorsunuz ki farklı telefonlarda yaklaşık 2 senedir Liquid Crystal serisini kullanan biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Uzun lafın kısası, telefonun doğal boyutlarından sapmadan çiziklere karşı önlem almak, telefonun doğal tasarımını örtmemek ve sararmaya karşı biraz daha dayanıklı bir kılıf almak istiyorsanız eğer kaliteli bir seçenek Liquid Crystal.
Telefonun doğal tasarımını örtmeden düşmelere karşı koruma da sağlayan Neo Hybrid Crystal’e gelelim.
Neo Hybrid Crystal, Liquid Crystal gibi esnek bir kılıf değil, önce bunu belirtelim. Arka kısmı şeffaf polikarbon malzemeden imal edilmiş, kenarlarda renkli, yine polikarbon bir çerçeve var, bu çerçeve kılıfa gümüş, metal ve şampanya rengi seçenekleri sunmuş oluyor, telefonun rengine uygunu seçilerek hoş bir ikili oluşturulabiliyor.
Telefona kılıfı giydirmek için önce çerçeveyi çıkarmanız gerek, sert şeffaf TPU malzemenin kenarları yumuşak, telefona zarar vermeden şeffaf kısmı telefona, ardından da üzerine çerçeveyi geçiriyorsunuz.
Boyutları itibarıyla Neo Hybrid Crystal, Liquid Crystal kadar ince ve zarif değil ancak bunu farklı bir açıdan tolere ediyor. TPU ve çerçeve ikilisiyle iki katmanlı bir koruma var ve gördüğünüz üzere yükseltilmiş yanaklar telefon yüzüstü düştüğü durumda ekranın yere temas etmemesini sağlıyor, koruma tarafının güçlü tutulduğunu söyleyebilirim.
Kenarların yumuşak olduğunu söylemiştik ancak butonlar nispeten sert malzemeden imal edilmiş, bu sayede telefonun kendi butonlarına çok yakın bir basış hissiyatı var butonların.
Şeffaf polikarbon arkayüzde herhangi bir doku yok, mümkün olduğunca geçirgen bir yapıda, hatta telefonun üzerinde kalan parmak izleri bariz bir şekilde görülebiliyor, bu yüzden kılıfı kullanırken telefonu da kılıfı da temiz tutmak lazım, nihayetinde ise mesela benim elimdeki gümüş çerçeveli olanıyla Neo Hybrid Crystal gayet hoş bir görünüm oluştuyor, benim kişisel favorim, hem tasarım hem sağlamlık, ikisi bir arada.
Liquid Crystal’in serti ve renklisi olarak düşünebileceğiniz Thin Fit Ultra var elimizde.
Siyah, metal ve turkuaz rengi seçeneğiyle geliyor, adından da anlaşılabileceği üzere oldukça ince bir kılıf.Telefonu köşelerinde ufak esneme payı bırakılan kılıfa yerleştirmek gayet kolay, kolay dedim diye belki telefonu sıkı tutmadığını düşünebilirsiniz lakin öyle değil, içine tam oturuyor, vakumlanmışcasına telefonu tutuyor.
Malzemesi telefonun doğal yapısından çok daha tutucu, hepten yapış yapış bir dokusu yok ama benim gibi mesele telefona geldiğinde sakarlaşıyorsanız olumlu bulabileceğiniz bir şey, gerçi bu videoda incelediğimiz tüm kılıflar telefonun doğal yapısından çok daha tutucu.
Thin Fit Ultra adeta yazlık bir kıyafet gibi, butonların üstü açık, butonlara direkt ulaşabiliyorsunuz, kılıfın kenarları, yanakları ve köşeleri “Thin” yani “ince” ifadesinin hakkını verebilmek adına gayet ince tutulmuş, Liquid Crystal gibi telefonun doğal boyutlarını mümkün olduğunca korumuş. Liquid Crystal’den farkı ise sert polikarbon malzemesi, ince de olsa düşme durumunda şok direkt telefonun kasasına aktarılmıyor, TPU malzemenin şok emiş kabiliyeti daha yüksek olsa da şoku absorbe edebilecek kadar kalın değil Liquid Crystal’in TPU’su.
Uzun lafın kısası, Thin Fit Ultra gayet ince, yazlık kıyafet misali bir kılıf, telefonun doğal görünümünü örtüyor belki ama boyutlarını mümkün olduğunca korumuş oluyor, şahsen siyah S7 Edge’e siyah Thin Fit Ultra’nın gayet iyi gittiğini söyleyebilirim. Çizilmelere karşı koruduğu gibi düşmelere karşı da belirli bir seviyede koruma sağlıyor ancak tam sağlamlık kılıfı bu değil, Spigen’in sağlamlık için başka çözümleri var.
Koruma odaklı kılıflardan ilki Spigen Neo Hybrid.
Neo Hybrid için aslında Neo Hybrid Crystal’in aynısı diyebilir, tek ve en büyük farkı arka yüzü.Gümüş, metal ve şampanya rengi çerçeve seçeneğiyle gelen bu kılıf da Neo Hybrid Crystal gibi iki parça, renki polikarbon çerçeve ve siyah TPU malzeme. Gümüş, metal ve şampanya çerçeve rengi seçeneği olduğunu ekleyelim.
Neo Hybrid Crystal’de olduğu gibi çerçeve ile kılıfa tasarımsal çizgiler kazandırılmış, iki katmanlı yapısıyla da sağlamlık tarafında güçlü bir çözüm ortaya konulmuş.
Yanaklar, çerçeveler ve köşeler de bundan nasibini alır şekilde kalınlaştırılmış, telefonun doğal boyutlarının dışına çıktığını hissediyorsunuz, elinizde rahatsız etmeyen ama yapılı bir telefon olmuş oluyor. Bu yapının askeri sınıf koruma standardını getirdiğini not edelim, farklı ortamlardaki 26 farklı düşüş senaryosunu başarıyla tamamlamış kılıf.
Butonlar siyah, arkayüzdeki TPU’ya göre biraz daha sert butonlarla örtülmüş, basış hissiyatları gayet iyi.Arka yüze geldiğimizde Neo Hybrid Crystal’den farklı olarak siyah ve noktacık dokulu TPU malzemeyle karşılaşıyoruz. Bu yumuşak malzeme kendi başına tutuculuğu yüksek bir malzeme ancak noktacıklarla beraber çok daha tutucu hale gelmiş.
Telefonun doğal görünümünden mahrum kalıyorsunuz belki ama kılıfın siyah renkli S7 Edge’lerde çok şık duracağı kanaatindeyim, siyah telefonun üzerinde kontrast renkteki şeritler sportif bir görünüm ortaya koyabilir diye düşünüyorum.
Şimdi sırada Slim Armor var.
Adından da anlaşılabileceği üzere sağlamlık tarafı ağır basan bir kılıf var karşımızda ama en fazla renk seçeneği de bu kılıfta.Lacivert, metal, şampanya, beyaz ve TPU’su da renkli şekilde mor renk seçenekleriyle geliyor, peki Slim Armor’da bu kadar renk seçeneği var? Çünkü Spigen’in adını en çok duyurduğu, en çok sattığı serilerin başında geliyor Slim Armor serisi.
Slim Armor’un köşeleri ve içi yumuşak TPU’dan, arka kapağı ise sert polikarbon malzemeden imal edilmiş. S7 Edge’in boyutlarından en çok sapan kılıflardan biri, ilk etapta ürkütüyor ancak bir süreden sonra alışıyorsunuz, bu sefer telefonu kılıftan çıkardıktan sonra benim telefonum ne kadar narinmiş diyorsunuz, işin özü alışılmayacak kadar kalın ve yapılı değil.
Spigen’in patentli bir teknolojisini barındırıyor Slim Armor, o da Air Cushion, yani hava odacıkları teknolojisi. Kılıfın her köşesinde hafif çukurlar göreceksiniz, telefonu kılıfa taktığınızda bunlar bir odacık oluşturuyor düşme durumundaki şokun absorbe edilmesinde büyük rol oynuyorlar, bu kılıf da aynı şekilde askeri sınıf dayanıklılık sertifikasına sahip. Kendi yaşadığım düşürme senaryolarında köşeden düştüğünde telefon sekti, şoku absorbe edip kendi üzerinde dağıttı ve bu da sekmesini sağladı, telefona bir zarar gelmedi. Yükseltilen yanaklar ve kenarlar da köşeler haricindeki kısımları korumakla görevli.
Butonlar yumuşak TPU malzemenin altındalar, basmaları kolay ancak Neo Hybrid ve Hybrid Crystal’deki kadar diri değiller, en azından zorluk çıkarmıyorlar.
Kılıfın arkasında polikarbon malzemeyle üstte ve altta bırakılan yumuşak TPU malzemeleri görüyoruz ama bir ekstra gözden kaçmıyor değil, o da benim şahsen sık sık kullandığım stand çubuğu.
Yerinde sabit duran, uzun süre kullanımda bile gevşeyip kendi kendine açılmayan bu çubuğu açarak telefonu yatay pozisyonda sabitleyebiliyorsunuz. Mesela ben yaslanıp günün yorgunluğunu atarken bu çubukla telefonu yatay halde konumlayıp dizi-film gibi içerikler tüketiyorum, şahsen hayli fonksiyonel.
Slim Armor, Spigen’in en ünlü serileriden biri, “Slim” yani pek “ince” olmasa da alışabileceğiniz bir kalınlığa ve boyutlara sahip, sağlamlık tarafında “Armor” “zırh” adının hakkını kesinlikle veriyor, önceliğiniz sağlamlıksa eğer, stand çubuğu ekstrasıyla tercih listenizin ilk sıralarına almanızı tavsiye ederim.Sıra geldi son kılıfa, Tough Armor.
İlk olarak Tough Armor’u Slim Armor’un keskin çizgilere sahip versiyonu olarak düşünebileceğinizi söyleyeyim.Siyah, metal ve şampanya renkleriyle gelen kılıf açıkçası tasarımı hariç Slim Armor ile hemen hemen aynı, siyah yumuşak TPU malzeme ve polikarbon malzeme sert kapak ikilisi var.
Köşelerde yumuşak TPU malzeme hakim, içerilerinde Air Cushion hava odacıkları var, düşme durumunda Slim Amor’da olduğu gibi hayli iyi bir koruma sağlıyorlar, şoku telefona ulaştırmadan absorbe ediyorlar.
Elde tutuş hissiyatı keskin çizgileri yüzünden Slim Armor’dan biraz daha kaba geliyor, Slim Armor genel hatlarıyla daha yumuşatılmış çizgilere sahip olduğu için tutması daha konforlu. Tough Armor ise keskin çizgilerle elinizden ebedi düşmeyecek gibi bir his yaratıyor doğrusu, bu keskin çizgiler sayesinde telefon elinizde kalıyor desem yeridir.
Sağlamlık tarafında Slim Armor gibi Askeri sağlamlık testlerinden geçmeyi başarmış bir kap, içerisi Air Cushion hava odacıklarıyla donatılmış halde.
Butonlar Slim Armor’da da bahsettiğim gibi, Neo Hybrid serisindeki kadar canlı değiller ama zorluk da çıkartmıyorlar.Arka yüzünü çevirdiğimizde Slim Armor’dan çok da farklı bir sahne yok, köşeler keskin çizgilerle şekillendirilmiş, açıkçası bir spor araç kaputu izlenimi oluşturdu bende, tabii bu taraf zevk renk meselesi biraz da ama Slim Armor ve sağlamlığa yer veren Spigen kaplarında olduğu gibi kameranın derinde bırakılarak yüzeylerden korunmasını çoğumuzun hoşuna gidecek bir detay.
Tough Armor adıyla paralel şekilde Slim Armor’un “çetin” versiyonu gibi değerlendirilebilir, biraz daha sportif bir görünümü var, zevk meselesine göre farklı bir seçenek sunmuş Spigen.
Spigen kılıflar kaliteli kılıflar, tasarımları ve koruyucu özellikleriyle benzerlerinden sıyrılmayı başarıyorlar, fiyatları da bunlara paralel gelişiyor amma velakin şeffaf olanları değil belki ama diğerleri uzun ömürlü, hatta ömürlük kılıflar. S7 Edge telefonumun rengiyle benim favorim Neo Hybrid Crystal oldu, şahsen 1-2 senedir farklı telefonlarla Spigen kılıf kullanan biri olarak da ekran jelatininin formatı hariç memnun kaldım Spigen’in S7 Edge ürünlerinden.
Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.