ML serisi hem başka marka fanlara hem de Corsair’ın HD, LL ve SP serisi fanlarına kıyasla Premium diyebileceğimiz bir seri. ML serisini Premium yapan şey ise geleneksel rulmanlı fanların aksine manyetik kaldırma kuvvetinden faydalanması, detaylarına ineceğiz.
12CM ve 14CM’lik versiyonları var, bizdeki 12CM’lik üçlü kutu. Siyah-sarı temalı, albenisi yüksek kutudan fanların kendisi, vidaları, aydınlatmalar için 6’lı RGB Hub, yine Corsair’ın LED şeritlerini de bağlayabileceğiniz kontrol ünitesi Lightning Node Pro, anakart bağlantı kablosu, çift taraflı bant ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor.
Siyah-gri temalı bir gövdeleri var, gerçekten sağlam ve üzerine yüklenseniz bile tabiri caizse canını acıtamıyorsunuz. Yüzeyle temas ettikleri yerler kauçuk malzemeden, titreşimden oluşabilecek sesleri engelliyor. Kanatları opak ve statik basınç odağıyla şekillendirilmiş, harekete geçirdiği havanın miktarından çok basıncını arttırmaya odaklı, yani hem kasa fanı hem de iyi bir radyatör fanı olarak görev yapabiliyor.
HD serisinde ki sitemizde incelemesini bulabilirsiniz, LED’ler dış çeperden içeriye yansıyordu, ML serisinde göbeğinden dışarı yansıyor. 4 tane RGB LED var, yine Corsair bir kasanız varsa kasanın üzerindeki butonlarla veyahut Node Pro sayesinde Corsair iCue üzerinden kontrol edebiliyorsunuz aydınlatmayı.
PWM, yani sistemden devir ayarı yapabileceğiniz, profil atayabileceğiniz fanlar bunlar, 400 ila 1600 devir arasında çalışabiliyorlar. Uzun zamandır kullandığım, tek renkli ML fanlar 400’den 2400 devire kadar çıkabiliyor, 2400’e kadar çıkmama gerek kalmıyordu gerçi.
Kurulumunda zor bir şey yok, kablolar yeterince uzun, birini aydınlatma kontrolcüsüne, diğerini anakarttaki fan çıkışlarına takıyorsunuz. Kontrolcü Node Pro’ya bağlanıyor, Node Pro’da anakart üzerindeki bir pinli USB çıkışına.
Fanlarda 4 ayrı adreslenebilir LED var demiştik. Tüm Corsair ürünlerini iCUE üzerinden yönetiyorsunuz, fanlarıda tabii. Node Pro üzerinden hangi kanala hangi fanları bağladığınızı, sayısını giriyorusunuz, fanları teker teker, LED’leri teker seçip renk atayabiliyorsunuz. Gökkuşağı dalgası, spiral gökkuşağı, renk geçişi ve sıralı gibi bir sürü efekt var, Lightning Link olanlar klavye, fare, kulaklık, RGB LED’li ne varsa hepsiyle eşlenik halde çalışıyor. Aynı zamanda Far Cry 5 gibi oyunlarda, oyunda olup bitene göre de farklı efekt ve renklerle tepki verebiliyorlar, bir süreden sonra alışıyorsunuz elbette ama güzel bir özellik.
LED’leri ML serisinden daha parlak, gürültü anlamında ikisi de maglev olduğu için fark yok, inanılmaz sessizler, 1200 devirden sonra ses üretmeye başlıyorlar ki kafayı uzatıp dinlemek gerek, 1600’de rahatsız etmeden normal mesafeden duyuluyorlar, o da etrafınızda müzik, oyun, herhangi bir ses yoksa, çok rahat bastırılabilecek bir gürültü. Ben radyatör üzerinde kullandım, radyatörün kendi fanlarından daha sessizler kesinlikle, soğutma anlamında bir fark gözlemlemedim.
Corsair ML PRO RGB. RGB fan deyince çok olmasa da seçenekler var ama maglev deyince orada Corsair tek seçenek. Aydınlatmaları LL serisi gibi veya geleneksel rulmanlı NZXT Aer gibi parlak değil ama bence kasada varlık gösterebilmek için gerektiği kadar canlı, en önemlisi de RGB fan alanında tüm rakiplerinden sessiz. Maglev, manyetik kaldırma kuvvetini baz alan, neredeyse alanında tek bu fanlar aynı zamanda geleneksel rulmanlı fanlara göre uzun ömürlü bir yatırımlar ve durum böyle olunca ucuz değiller, tanesi 200 lira civarı.
ML PRO RGB serisi açıkçası alanında en başarılı çözümlerin başında geliyor, fiyatı da buna göre belirlenmiş, her şeyin en iyisini bir araya getirdiğiniz bir sistemde bu fanlar tercih edebileceğiniz en iyi, en başarılı fanlar.