Sürücüsüz ve standart tüm otomotiv sektöründe ARM mimarisinin hâkim bir unsur olduğunu söyleyebiliriz. Nvidia ve Intel gibi sektör devleri güçlü mimarilerle rekabet ediyor olsa da araç içi bilgi sistemlerinden eğlence sistemlerine kadar pek çok bileşende ARM mimarisini görmek mümkün.
ARM Cortex-A76AE özellikleri
Cortex-M, Cortex-R ve Cortex-A gibi standart mimariler tasarımcılar veya üreticiler tarafından kullanılıyor. Bununla birlikte ARM’ın sektöre yönelik olarak özel bir işlemcisi yoktu. Firma bu hafta Cortex-A76AE işlemcisini duyurdu.
Sürücüsüz araçlara yönelik olarak tasarlanan ilk özel işlemci olma özelliğini taşıyan Cortex-A76AE, 16 adede kadar Cortex-A76 çekirdeği ve Mali-G76 birimi barındırıyor. 7nm sürecinde tasarlanan işlemci 30W ısıl tasarım gücüne sahip ve özel durumlarda 64 çekirdeğe kadar da ölçeklendirilebiliyor.
Yeni işlemcisinde güvenlik çözümleri ve yapay zekâ hızlandırıcı gibi teknolojiler kullanan Cortex-A76AE, 250 KDMIPS performans değerine ulaşıyor. Bu rakam sürücüsüz araçlarda kullanılan uygulamalar için yeterli bir performans. Daha yüksek performans için yukarıda dediğimiz gibi çekirdek ölçeklendirmesi artıyor.
İşlemcide Split-Lock adında bir teknoloji kullanılıyor. Split Mode teknolojisi çekirdekleri bağımsız olarak en yüksek performansta çalıştırıyor. Lock Mode teknolojisi ise hata durumunda iki çekirdeği ayırarak hata tespitine çalışıyor
Enerji verimliliğini de ön planda tutan Cortex-A76AE işlemcisinin yanında Cortex-R çekirdeklerinin de AE sürücüsüz araç programları için versiyonları geliştirilecek. Bunun için 2020 ve sonrası gösteriliyor.
Cortex-A76AE işlemcisi firmanın sürücüsüz araçlar için hazırladığı Arm Safety Ready Program içerisinde geliştiriliyor. Automotive Enhanced anlamına gelen AE takısı sonraki tasarımlarda da sıkça kullanılacak.
ARM bu işlemcinin yanında müşterilerin taleplerine yönelik olarak yarı veya tam özelleştirilmiş AE işlemciler de geliştirecek. İlk etapta Seviye 3 sürücüsüz araç teknolojilerine hitap edecek bu işlemciler sonrasında Seviye 4 ve en gelişmiş Seviye 5 sınırına kadar çıkacak. Bunun için de 2020 yılı ve sonrası bekleniyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.