Aynı sürede, ek yakıt harcamadan İstanbul'a vardı
Normalde 6 bin 739 millik TK 800 seferi, bu kez rota uzadığı için 7 bin 553 millik yolculukla tamamlandı. Böylece uçak 814 mil(1314 kilometre) fazladan uçmuş oldu. Bununla birlikte uçak sanki rotasından hiç ayrılmamış gibi planlanan saatte(sadece 5 dakikalık fark ile) İstanbul'a varmayı başardı. Ayrıca yolculuk boyunca normal Panama City-İstanbul uçuşuyla eşit miktarda yakıt harcandı. Uçakların takip edildiği FlightRadar24 platformunun gündeme taşıdığı ve yabancı basında da yer alan ilginç uçuşun nedeni ise jet rüzgarları(jet stream).
Atmosferin üst kesimlerinde(genellikle troposfer tabakasında) görülen jet rüzgarları 60 ila 217 knot arasında hıza sahip olabiliyor. Atlantik Okyanusu üzerinde batıdan doğuya doğru esen bu rüzgarlar zaman zaman uçakların rotalarını değiştirmesine neden olabiliyor. Uçakların, havacılık hizmetleri sunan şirketlerden gerçek zamanlı hava durumu bilgisi, rüzgar bilgisi ve en kısa rota gibi verileri aldığını ve bu verileri analiz ederek mümkün olan en verimli uçuş rotasını oluşturduğunu belirten havacılık uzmanı Doug Moss, söz konusu seferde de uçağın binlerce senaryo arasından bu rotayı uygun gördüğünü ve hem yakıt hem de zaman kaybı yaşamadan yolculuk sunduğunu dile getirdi.
Pazar günü gerçekleşen uçuşta kullanılan Airbus A330, jet rüzgarlarını arkasına alana kadar standart seyir hızında(saatte 540 mil) uçuyordu. Uçak okyanus üzerinde jet rüzgarlarını arkasına aldığında ise seyir hızı saatte 700 mile ulaştı. Daha yüksek hıza rağmen aynı yakıtı harcayan uçak böylece uzun rotanın dezavantajını, yüksek hız ile ortadan kaldırdı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
30053 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
uçak, Türkiye Haberleri ve