Maryland Üniversitesi'nde uzun yıllardır yürüttükleri çalışma sayesinde tahta için birçok farklı kullanım alanı yaratan araştırmacılar, çalışmaları kapsamında önemli bir buluşa daha imza attı. Daha önce cam yerine kullanılabilecek saydam tahta geliştirerek adından söz ettiren araştırmacılar, bu kez de tahtanın ana bileşenlerini değiştirerek süper yalıtkan bir materyal elde etmeyi başardı.
Tahtaya kahverengi, sert yapısını veren odun özü (lignin) ve hemiselülozu tahtanın içinden çıkarmayı başaran araştırmacılar, bu yöntem sayesinde "nanotahta" adını verdikleri süper yalıtkan yeni materyali geliştirdi. Günümüzde inşaatlarda izolasyon için yaygın olarak kullanılan fiberglas ve suni köpükten çok daha ucuza mâl olan bu yeni materyal, aynı zamanda yalıtım konusunda çok daha iyi sonuç veriyor.
Maryland Üniversitesi'nde geliştirilen bu yeni materyalin inşaat işçilerinin ciğerlerine fiberglas izolasyon malzemeleri kadar zarar vermiyor oluşu da tahta tabanlı bu malzemenin zamanla fiberglasın yerini almasında etkili olabilir.
Araştırmada görev alan bilim insanlarından biri olan Tian Li, Engadget'a verdiği röportajda, geliştirdikleri bu yeni materyalin günümüzde kullanılan birçok ısı yalıtım malzemesinden daha iyi olduğunu belirtti. Araştırmacılar ayrıca, geliştirdikleri bu yeni yalıtım malzemesinin enerji verimli, çevre dostu evler inşa etme yolunda da oldukça önemli bir araç olabileceğine dikkat çekiyor.
Daha düşük maliyetlerle daha iyi ısı yalıtımı vadeden bu yeni malzeme inşaatlarda yaygın olarak kullanılmaya başlarsa, inşaat sektörünün karbon ayak izini azaltma konusunda oldukça etkili olabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.