Geçtiğimiz günlerde Ürdün'de bulunan ekmek kalıntısının yaklaşık 14.000 yıllık bir mazisi var. BBC News'e bu konu hakkında demeçler veren Prof. Dr. Dorian Fuller, “Bu mutfak olarak adlandırdığımız kavrama dair elimizde bulunan en eski kanıt.” açıklamasında bulundu.
Ürdün, Kara Çöl’de arkeolojik bir kazı alanında bulunan ekmek örneği, ekmeğin bilinen tarihçesini 5000 yıldan fazla bir süre geriye götürüyor. Kazı alanında araştırma yapan arkeologlar her birinde kömürleşmiş ekmek kırıntıları bulunan büyük taş şömineler içeren iki bina ortaya çıkardılar. Şöminelerin içinde bulunan kırıntı örneklerini inceleyen UCL Institute of Archaeology'den Lara Gonzalez Carretero, bu ilkel ekmeğin yaklaşık 14.000 yıllık maziye sahip olduğunu ve günümüzdeki ekmeklere yapısal olarak bir hayli benzer olduğunu belirtti. Ayrıca en yaşlı ekmeğin yabani buğday ve arpa ununun, yabani kuş yumurtalarının ve bazı bitkilerin karıştırılarak pişirilmesi ile elde edildiğini düşünüyor.
Kırıntıları inceleyen diğer araştırmacılar kırıntıların 4,4 mm genişliğinde, 2,5 mm kalınlığında ve 5.7 mm uzunluğunda olduğunu kaydettiler. Yani bu ölçülere göre ekmek kesinlikle mayalanmamıştı ve ince bir pideyi andırıyordu. Araştırmacılar 14.000 yıllık ekmeğin bulunduğu bölgede bulunan tahıl örneklerini incelemeye devam ediyorlar.
Dünyanın bir önceki bilinen en yaşlı ekmeği 9000 yaşındaydı ve Konya, Çatalhöyük'te bulunmuştu. Buğday, arpa gibi tahılları öğüterek un elde eden yerli halkın, bu unu nohut gibi bakliyatlarla ve su ile karıştırarak ateşte pişirdikleri ve bu sayede ekmek elde ettikleri ortaya çıkmıştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3753 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
tarih, yemek ve