Dünyada üç ülkede yapay kalp pompası teknolojisi bulunuyor. Bu ülkeler ABD, Almanya ve Japonya. Türkiye, dördüncü ülke olarak adını listeye yazdırdı.
Yapay kalp pompasına İstanbul Heart adı verildi. Pompanın tasarımından son haline kadar yüzde 100 yerli imkânlar kullanıldı.
Dakikada 8 Litre Kan Basıyor
Dış çapı 50 ml olan titanyum yapay kalp pompasının ağırlığı yaklaşık 250 gram. Sistem 17 saat enerji veren pil ve elektronik kontrol ünitesinden oluşuyor. Pompanın metal ucu karıncık kasından, karıncık boşluğuna sokulacak. Oradan çektiği kanı ana atardamara pompalayacak. Dakikada 8 litre (yetişkin insan yaşamı için 4.5-5 litre yeterli) kan basabiliyor. Yapay kalp ve destek sistemleri, nakil için kalp bekleyen ileri kalp yetmezliği hastalarını hayatta tutuyor. Yapay kalp pompalarının fiyatı 80 bin Euroya (SGK karşılıyor) ulaşıyor. Sistemin Türkiye’de üretilmesi halinde çok daha ucuza mal olacak.
İlk olarak 90 kilo domuz üzerinde yapılan deney başarılı oldu. Yapılan denemeler sonucunda pompanın insanı destekleyebileceği ortaya çıktı. İki deney daha yapılacak ve sonrasında uzun vadeli testlere geçilecek. Ameliyatı yapan Prof. DR. Küçükaksu, iki yıl içinde insan modelleri üzerinde çalışmaya başlanacağını açıkladı. Üretilen yapay kalp pompasının patent başvuruları yapıldı. Patent başvurularının tamamlanmasının ardından kalp pompasının seri üretimini için yerli bir firmayla işbirliği yapmak isteniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3817 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
yerli, Türkiye Haberleri ve