Biyolojik saatte gecikmeye neden oluyor
Ekibin yaklaşık 8 yıl süren çalışması sonucunda halk arasında gece kuşu olarak da bilinen rahatsızlığın Kriptokrom genlerinde meydana gelen mutasyon nedeniyle ortaya çıktığı tespit edilmişti. Gece gündüz algısı ve adaptasyonunda görev alan Kriptokrom 1(CRY 1) geninde meydana gelen mutasyon kişilerin biyolojik saatlerinde 2-2.5 saatlik bir gecikmeye neden oluyor ve CRY 1 geninde mutasyon taşıyan kişiler geç saatlere kadar uyuyamadıkları gibi sabah erken saatlerde uyanma konusunda da güçlük çekebiliyor.
8 yıllık çalışmada Tayfun Özçelik'le birlikte araştırmaya öncülük eden Rockefeller Üniversitesi'nden Profesör Micheal W. Young; ABD'li bilim insanları Jeffrey C. Hall ve Michael Rosbash ile birlikte gerçekleştirdiği çalışmada meyve sineklerinde, günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri keşfetmiş ve bu keşif 2017 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülmüştü. Biyolojik ritmi kontrol eden genler üzerinde yoğunlaşan ve bu genlerin insanlar üzerinde ne gibi etkileri olduğunu ortaya çıkarmaya çalışan Tayfun Özçelik ise bu genlerdeki mutasyonları ve uykusuzluk yaşayan kişilerdeki yansımalarını tespit etmişti. Çalışmada ayrıca kişilerde, CRY 1 geninde mutasyon olup olmadığının tespit edilmesini sağlayan bir tanı testi de geliştirilmişti.
Aziz Sancar da katkı sağlamıştı
2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Türk bilim insanı Profesör Aziz Sancar'ın da biyolojik saat üzerine önemli çalışmaları bulunuyor. Nobel Ödülü'nü kazandıktan sonra asıl Nobel Ödülü'nü CRY 1 genleri ve DNA hasarları ile ilgili çalışmalarından beklediğini kaydeden Aziz Sancar, geçtiğimiz yıl Nobel Tıp Ödülü'nün biyolojik saat üzerinde çalışmalar gerçekleştiren ABD'li bilim insanlarına verilmesi üzerine ''Muhtemelen biyolojik saat alanında yapılan önemli katkılar sıralamasında beşinci sıradaydım, eğer Nobel 5 kişi arasında paylaşılmış olsaydı, ikinci Nobel'i almış olurdum.'' ifadelerini kullanmış ve Nobel Ödülü'nü almamış olsa da biyolojik saat alanına yaptığı katkılardan dolayı gurur duyduğunu ifade etmişti.
Cell dergisi tarafından 2017'nin en iyi üç bilimsel buluşu arasında gösterilen uykusuzluk geni konusunda halen çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Tayfun Özçelik, AA'ya yaptığı açıklamasında çalışmalarının 2017'nin en iyi buluşlarından biri olmasından mutluluk duyduğunu belirtti. "Hayatımızın üçte birini alan uykunun düzenlenebilmesi için biyoritim genlerinin tam çalışması gerekiyor. Gen bozukluğu nedeniyle uyku da bozuluyor.'' diyen Özçelik şu an uyku bozukluğunun neden olduğu hastalıkları ve davranışları araştırdıklarını kaydetti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.