ROG ailesinden alıştığımız bir tasarımda kutusu, arkasında soğutması, mühendisliği, estetiği ve yazılım desteğiyle alakalı bilgiler geçilmiş. İçinden kartın kendisi, kablo toplama bağları ve PCB’den bir anahtarlık çıkıyor. Küçük de olsa bir jest olarak görüyorum, gerçi segmenti, fiyatı bu jestlere açık. Diğer Asus ürünlerde de olduğu gibi 3 yıl garantili.
RTX3000 ailesiyle Asus, Strix tasarımını baştan almış. 1080Ti ve 2080Ti mesela birbirlerine fan yapıları haricinde oldukça benzer ekran kartlarıydı ama RTX3080 Strix bambaşka olmuş. Plastik ön gövdesi çok daha robotik, çok daha agresif görünüyor. Siyah-metalik renkli yapıda metalik kısımlara yazılar işlenmiş, ışıkla belli oluyorlar. Fan etrafında kanallar halinde RGB aydınlatmadan vazgeçilmiş. 3 tane 12CM’lik Axial yani eksen fan görüyoruz, ortadaki 13 kanatlı, sağdaki ve soldaki 11 kanatlı. Ayrıca, ortadaki fan sağdaki ve soldaki fanın tersine dönüyor, bu daha önce gördüğümüz bir teknikti, amacı türbülansı düşürmek.
2.9 slotluk dizaynından, boyutundan anlaşılabileceği üzere soğutucu blok da yenilenmiş, büyütülmüş. Toplamda büyük ve kalıh bir ekran kartı, kasa seçiminde, dikey ekran kartı kurulumunda dikkat edilmesi gereken şeyler var, o konuya geleceğiz. GPU ile birleştiği yüzey mikroskopik düzeyde pürüzsüzlük sağlayacak bir işlemden geçiriliyor, yüzey ne kadar pürüzsüz eşittir o kadar iyi ısı aktarımı demek, Asus bu yapıya MaxContact adını veriyor.
Kartın bize bakan tarafında boydan boya RGB bir şerit var, maalesef dikey konumlandırınca bu güzellikten faydalanamıyorsunuz. Yatay halinde ise çok şık görünüyor, genel tasarımdaki en güzel kısım, en güzel yenilik burası. Aura Sync ile diğer Aura Sync destekli aygıtlarla, Corsair marka ürünlerle aydınlatması eşlenebiliyor, istediğiniz gibi renk ve efekt atayabiliyorsunuz.
Arkası metal kaplamalı, eskiden burada da aydınlatmalı ROG logosu vardı, artık daha sade ve daha havadar. Uç kısmı sıcak havanın daha hızlı atılması için, PCB’nin kısalması bu konuda rol oynamış, açık bırakılmış. Dual, yani çift BIOS anahtarı var, Performans ve Sessiz şeklinde ama diyelim ki hızaşırtma yaptınız, fazla kaçtı sistem açılmıyor, yedek BIOS’a geçip durumu kurtarabiliyorsunuz.
1080Ti’da 2080Ti’da kartın ucunda LED çıkışları, fan çıkışları vardı, LED çıkışı gitmiş ama 2 tane 4 pin yani devir ayarlı diyebileceğimiz çıkışlarını saklamışlar, bunlar ekran kartının yük durumuna göre devirlenebiliyorlar, ayarlanabiliyorlar.
Görüntü giriş çıkışlarında 3 tane Display Port 1.4a ve 2 tane HDMI 2.1 portu görüyoruz. RTX2000 ailesinde gördüğümüz, daha çok VR kullanımı için öngörülen Tip C portu ise artık yok. 3 Display Portu benim gibi 3 monitör kurulumuna gidenler için önem taşıyan bir şey, gördüğünüz kurulum Asus TUF Gaming VG279QM’lerden oluşan 3x280Hz’lik bir kurulum.
Kartın üzerinde 3 tane 8-pin güç girişi var ve 850W PSU tavsiye ediliyor. Founders Edition RTX3080 için 320W TDP’den bahsediliyor ve 750W PSU tavsiye ediliyor. Yani elimizde potansiyel olarak standart tasarımdan daha güçlü olabilecek, daha fazla güç tüketen bir ekran kartı var. SLI desteği yok, SLI desteğini RTX3090’a sakladılar.
Kalbinde Ampere ailesinden 8nm mimarili GA102 yongası bulunuyor, RTX3090’da da aynı yonga var, buradaki kırpılmış bir versiyon. 96 ROP ve 272 Tensor çekirdeğinin yanısıra 8704 CUDA çekirdeği bulunuyor. Misal veriyorum RTX2080Ti’da 4352 CUDA çekirdeği vardı, aradaki fark uçuk. Micron üretimi 10GB GDDR6X bellekli kart 320-bit veriyolunda 760GB/saniye bantgenişliği sunuyor. Boost ile 1935MHz’e çıkabilen bir GPU’dan bahsediyoruz, oyunlarda nerelere çıkabiliyor göreceğiz.
DLSS 2.0 destekli, Türkçesi Derin Öğrenme Süper Örnekleme olarak geçiyor. Tensor çekirdekleriyle, yapay zekayla piksellerin sadece yarısını işleyip aynı çözünürlükte çok daha net görüntü ortaya koyabiliyor. Yani hem daha az piksel işlediği için daha yüksek performans alıyorsunuz hem de daha keskin görüntü. Bir yerde 8K’nın da kapıları aralanmış oluyor zira 1080P’den 4K’ya, 1440P’den de 8K’ya yapay zeka destekli çözünürlük elde edebiliyorsunuz.
Gelelim test sistemimize. Anakartımız Asus ROG Maximus XII Hero, üst segment, güç bileşenleri hayli doyurucu bir çözüm. Üzerinde Intel’in 10. nesil 10900K işlemcisi var, hızaşırtmadım. Corsair H100i Elite Capellix AIO ile kontrol altında tuttum. RAM tarafında Corsair Vengeance LED 2x8GB 3200MHz CL16 kiti kullandım. Tüm sisteme Corsair RM1000i PSU güç verdi. Windows 2004 versiyonunda, GPU sürücüsü 456.55 sürümü, GPU Tweak üzerinden hızşaşırtma modu açık.
Şimdi FHD, 2K ve 4K çözünürlükte hangi oyunlarda nasıl bir performans sergiliyor tablolarla görelim.
(Diğer oyun testleri için videoyu izleyin)
Güç bileşenlerini kartı açıp canlı canlı göstermek isterdim ama bu bir inceleme ürünü, geri gidecek, başka meslektaşlarım da test edecek. Dolayısıyla fabrikadan çıktığı haliyle sunduğu termal başarımı bozmamak için içini göstermeyeceğim. Lakin içeride Asus’un alaşımlı, Super Alloy Power II adını verdiği güç bileşenleri var, 22 fazlı bir kurulum. Founders Edition RTX3080’de ise bu sayı 18. Dışı da içi de Founders Edition’dan daha iyi yani. 10900K ve RTX3080 Strix’e kaçlık PSU lazım diye soracak olursanız eğer şu an CPU ve GPU’nun AIDA’da tam yük altındaki halini görüyorsunuz, sistemin toplam tüketimi 520W civarı.
Dolayısıyla en az 850W Gold sertifikalı bir PSU şart. Benim garantici, ihtiyatlı tavsiyem ise 1000W olacak çünkü işin içerisine hızaşırtma girdiğinde PSU’nun sağladığı Watt değerinden öte maksimum Amper de çok daha önemli bir hale geliyor. PSU’nun sürekli %50 yük üzerinde çalışması, bobin zırıltısının yolunu açması da pek arzu ettiğim şeyler değil.
Termal testlere geldiğimizde, öncelikle ekran kartını dikey kullanmak isteyenler için kötü bir haberim var, kart kalın bir kart olduğu için kasa camıyla ki bendeki kasa Corsair Crystal 680X, baya büyük bir kasadır kendisi, yeterince hava alamıyor, dolayısıyla 77 derece sularına çıkıyor. 77 derece çok mu, GPU için kesinlikle hayır, 2GHz sularına da çıkabiliyor bu şekilde ama kartı yatay konumlandırınca 63-64 dereceye düşüyor, 14 derece düştü yani, 30-40MHz daha kazanıyor ve bu sefer bu güçten beklemeyeceğiniz şekilde sessiz çalışmaya başlıyor. İnceden bir coil whine var ama kart yeterince kullanıldığında, fırınlandığında kaybolacağını düşünüyorum zira 1080Ti Strix’imde öyle olmuştu.
Özetle, soğutma çok iyi, 63 derece bu güçte bir GPU için ılımak gibi bir şey, benim en çok önemsediğim şey yük altında sessizlik ki bunu da sağlıyor. 10900K ile besleyebiliyor muyuz peki, darboğaz var mı? Darboğaz yok arkadaşlar ancak bazı çekirdeklerin kullanımları %90’ı görüyor, genel kullanım ise tedirginlik oluşturmaktan uzak. Tabii ki her oyunda CPU, GPU kullanımı dengesi aynı değil, oyundan oyuna değişkenlik gösterebiliyor.
Asus ROG Strix RTX 3080 OC. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla önsipariş durumunda, fiyatı 9600TL civarı. Büyük bir kart, soğutması iyi, donanım altyapısı iyi, tasarım göreceli bir şey tabii ama RGB aydınlatması daha güzel. 4K 144Hz monitörler vardı ama bunları besleyebilecek düzeyde bir ekran kartı yoktu açıkçası, artık var ve artık işlemciler düşünsün diyebileceğimiz bir noktaya geldik RTX3080 ile. Finalde söyleyebileceğim şeyler şunlar, RTX3000 ailesini beklemeye değdi, Asus ROG Strix RTX 3080 OC de bu aileden beklediğimden fazlasını sundu bana, tavsiye edebileceğim bir ekran kartı oldu.