Kendi serisi içerisinde en uygun fiyatlı farelerden biri Rival 105. Sitemizde ve kanalımızda incelemesini bulabileceğiniz Rival 710 veyahut Rival 600 ile ne performans anlamında ne de fiyat anlamında uzaktan yakından ilgisi yok, böyle bir amacı da yok zaten, amacı Rival ailesindeki en uygun fiyatlı, giriş segmenti farelerden biri olmak.
Renkli, güzel ve detaylı bir kutusu var, IPS değeri küçük de olsa belirtilmiş, her fare kutusunda yazmıyor bu, bu konuda takdir ettim Steelseries’i. İçerisinden farenin kendisi çıkıyor, ekstra bir içerik yok.
1.8 metre silikonlu bir kablosu var, sağa sola çekiştiren ağır bir kablo değil, yeterince dayanıklı hissettiriyor.
Rival 105, her yerde görebileceğiniz türden düz ve sade bir fare. Tamamı sert plastikten, pek kaliteli bir yapısı yok lakin sağı solu çatırdayan, anahtarından, kliğinden de tuhaf sesler gelen bir fare de değil. Steelseries’in Kana dediği bir tasarımda, sağ el için geliştirilmiş. 80 gram ağırlığa sahip, genel olarak oldukça hafif, fiyatı segmenti rakiplerinden de biraz daha hafif. Misal veriyorum ben ağır fareleri seven, daha kontrollü bulan birim, bu benim için çok hafif bir fare ama ben düşük DPI, CPI ile keskin nişancı oynuyorum, bir oraya bir buraya kaydırıyorum fareyi diyorsanız o zaman size uygun olabilir.
Sırtındaki Steelseries logosu ve scrool aydınlatmalı, istediğiniz rengi seçebiliyorsunuz. Scroll tıklanabilir ve kademeli yapıda, çok sert değil bu kademeler. Ortada bir CPI ayarı var, Engine 3 arayüzünden ayarladığınız iki ayar arasında geçiş yapıyor, benim için iki ayar az, farklı kullanımlar için sürekli arayüze girmem icap etmemeli. Ayrıca, istediğim hızı da seçtirmiyor bana, kademeler halinde, ben 800CPI istiyorum mesela, ya 500 var ya 1000 var.
Solunda ideal sertlikte, ortalama bir derinlikte iki buton görüyorsunuz. Bunlar varsayılan olarak ileri geri yapıyor ama yine arayüzünden başka bir görev, uygulama, macro, atayabilirsiniz, hatta farede basılabilir her şey buna müsait.
Klikler düz klikler, misal veriyorum parmakları içine alacak kavisli bir yapıda değil, Omron marka anahtarları için 20 milyon ömür biçilmiş. Klikler gayet tepkiseller, gayet yüzeydeler, uygulamanız gereken güç yorucu değil.
Fare genel geçer, daha geniş kitlelere hitap eder bir yapıda, görünümü de öyle, dediğim gibi sağ el için dizayn edilmiş. Yüzük parmağını tamamen sağ el için dizayn edilmiş, kavislendirilmiş olanlar kadar hoşbeş edemiyor, biraz itiyor bu parmağımı tamam ama grip, palm, bu tür tutuşlara uygun.
Altında üç parça topuk var, kumaş veya sert yüzey olsun, güzel kayıyor, ağır bir fare olmamasının da rolü var tabii. Sensör Steelseries’in özelleştirdiğini söylediği Pixart S3059-SS sensörü. 4000CPI çözünürlüğe sahip, CPI ve DPI aynı şeyler aslında ama CPI bu çözünürlük konusundaki doğru terim. 140IPS yani inç başına tarama hızına sahip. Ben oyun için fare önerirken en az 150IPS olsun şeklinde tavsiyede bulunuyorum, bu biraz daha az.
Oyun testlerine CS:GO ile başladım. Oyundaki performansınız önce bilekle başlıyor, yetenekliyseniz her farede yeteneklerinizi belirli bir ölçüde sergilersiniz, fare sizi iyi oyuncu yapmaz, headshot attırmaz. Rival 105’de istediğim hız ayarını seçemedim, dolayısıyla buna alışmam gerekti, alıştığımda da istediğim keskinlikte hareket edemedim. Bahsettiğim keskinlik iyi bir oyuncunun, rekabetçi bir oyuncunun hissedebileceği bir keskinlik, yani hareketi başlatıp istediğim yerde bitirme, minimal hareketler, çoğunuz fark etmeyecek belki de. Ama misal veriyorum CS:GO’dan çıkıp Photoshop’a girdiğimde, piksel piksel çalışırken keskinlik farkı hassas hareketlerde iyi bir fareye göre net bir şekilde anlaşılıyor. Bu fare iyi bir oyuncuysanız, rekabetçi oyunlar oynuyorsanız, benim yeteneklerime, potansiyelime ket vurmasın diyorsanız bu fare size göre değil, yine Rival ailesindeki abilerine bakabilirsiniz.
Apex Legends benim de keyifle, hırsla oynadığım bir oyun, fare klavye aldırır. Burada da benzer bir durum var, asıl mesele bilek. Elbette karşıma çıkanları vurabiliyorum ama sürekli önüme arkama döneyim, bu esnada atlama yapmasın veyahut fareyi kaldırdığımda taramasın yüzeyi derseniz, atlamayla pek karşılaşmadım ama yeniden konumlandırırken yüzeyi tarayabiliyor. Apex Legends’daki maçlar uzun sürebiliyor, konforu anlamında, yüzük parmağım o kadar rahat değildi ama genel olarak yormaz, pürüzsüz yüzeyi de terlemeye veyahut terleyip bozulmaya müsait bir yüzey değil, sağında solunda aşınacak bir kauçuk malzeme de yok.
Steelseries Rival 105. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 170-180TL civarında. En büyük rakibi Logitech G102, 200IPS’lik bir sensörü var ama tık ömrü 10 milyon, elbette bu tık miktarlarına ulaşmak çok vaktinizi alacak ama ömür anlamında önemli bir belirteç. Rival 105’in en büyük düşmanı yine kendi ailesinden Rival 110. Rival 110’un 240IPS değerinde bir sensörü var, fiyatı da 220TL civarında. Aradaki fiyat farkı %25 civarı ama yarı yarıya daha yüksek bir IPS değerine sahip, tutucu kauçuk kenarları var, anahtarları 30 milyon ömürlü gibi gibi. Özetle, Rival 105, Rival ailesindeki en uygun fiyatlı fare, mantıklı bir çözüm mü, bir fare+mause pad kampanyası olur, şu anki fiyatından daha uyguna temin edersiniz, o zaman alınabilir.
Rival 105’i alan tek kişili oyunlar oynayan normal bir kullanıcı üzülmez. Fare mi fare bu minvalde ama rekabetçi oyunlarda sizi sınırlayabilir, değiştirmek isteyebilirsiniz. Rival 110 ise performansı anlamında, sensörü, IPS değeri anlamında değiştirmek istemeyeceğiniz, daha uzun vadeli bir yatırım gibi görünüyor.