Özgür Brüksel Üniversitesi'nden (ULB) Philippe Peigneux liderliğindeki bir grup araştırmacı, derin uyku olarak da bilinen yavaş dalga uykusu sırasında, öğrenme becerimizin kısıtlı olduğunu buldu. Manyetoensefalografi (MEG) ile derin uyku sırasındaki beyinler incelendi. Beyin, sesleri algılayabiliyordu. Ancak onları sıralı bir şekilde gruplandıramıyordu.
Uykuda öğrenme konusu, 1960'lı yıllarda oldukça popülerdi. Mesela Aldous Huxley'in Yeni Cesur Dünya adlı kitabı, insanlar uykudayken onların gelecekteki görevlerine şartlandırılmasıyla ilgiliydi. Fakat böyle fikirler, uykuda öğrenme becerisini destekleyen güvenilir kanıtların eksikliği nedeniyle, zamanla terk edildi.
6 Ağustos 2018'de Scientific Reports dergisinde yer alan bu çalışma, ULB Nörobilim Enstitüsü araştırmacıları tarafından yapıldı. Katılımcılara uyku esnasında bir dizi ses dinletildi. Manyetoensefalografi görüntülerine göre beyin, dinletilen sesleri ayrı ayrı algılayabildi. Ama onları birimlerine göre gruplayabildiğine dair bir tepki vermedi. Ek olarak katılımcıların beyinleri, uyanıkken bu sesleri başarıyla gruplayabilmişti.
Çalışma özetle diyor ki: "Uykudayken öğrenme konusunda kısıtlamalarımız var. Uykudaki beynin öğrenme yetenekleri basit seviyede." Makalenin tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz (İngilizce).
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: