Anlık Bildirim

Uzmanlara göre "Zombi" geyik hastalığı insanlara bulaşabilir

Deli dana benzeri bir hastalık, hayvanlar arasında hızla yayılıyor. Farklı ülkelerde ortaya çıkan hastalık insanlara bulaşırsa ciddi sorunlara neden olabilir. Detaylar haberimizde.

Tıp literatüründe adı kronik zayıflama hastalığı (CWD) olan, ancak "zombi geyik hastalığı” olarak da anılan ve geyik ile elk'lerde görülen rahatsızlığın küresel ölçekte hızla yayıldığı ifade ediliyor.

Hastalığın patojen bir protein olan prionlar tarafından yayıldığı ve söz konusu proteinlerin cansız oldukları için öldürülemedikleri belirtilmiş. Ne bakteri ne de virüs olan patojenler, bulaştıkları hayvanların hücrelerinin katlanıp kümelenmesine neden oluyor. Hayvanlarda yürüme ve yeme güçlüğü ile başlayan ve bunamaya benzer belirtiler gösteren hastalık, sonunda kurbanını öldürüyor. Evrim bilimci biyolog Peter Larsen’e göre hastalık, hayvanların beynini İsviçre Peynirine çeviriyor.

Hastalığı daha da korkutucu hale getiren durum ise rahatsızlığın insanlara da bulaşabilme ihtimali. Hastalık, hayvanın; salyası, kanı, idrarı ve diğer vücut sıvıları aracılığıyla doğrudan veya dolaylı olarak diğer hayvanlara bulaşabiliyor. Hastalığın Ocak ayı itibariyle; ABD, Kanada, Norveç, Finlandiya ve Kore Cumhuriyeti’nde görüldüğü belirtilmiş.

Hastalığın henüz insanlara bulaştığı yönünde bir rapor bulunmuyor. Ancak Bulaşıcı Hastalık Araştırma Merkezi müdürü Michael Osterholm’a göre; söz konusu hayvanların etinin tüketilmesi sonucu hastalığın insanlara bulaşması halinde, vaka sayısının çok yüksek ve yaygın olacağı tahmin ediliyor.

Deli dana hastalığına benziyor

Hatırlanacağı üzere, 90’lı yıllarda ortaya çıkan Sığır Sponjiform Ensefalopatisi ya da deli dana hastalığı olarak da bilinen bir başka prion hastalığı insanlara bulaşmıştı. Söz konusu hastalıktan insanların halen etkilendiği ve hayatını kaybettiği paylaşılan bilgiler arasında.

Uzmanlar, ilgililere CWD’nin teşhisi için daha iyi testler geliştirilmesi gerektiğini hatırlatıyorlar. Osterholm, VOX’a verdiği röportajda; bundan 10 yıl sonra, “2019 yılında CWD’nin yayılmasını önlemek için bir şeyler yapabilirdik ancak yapmadık” gerçeğiyle yüzleşmek istemeyeceğimizin altını çiziyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10074 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tehlike, hastalık ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim