Beyaz sarı temalı, temel özelliklerini görebileceğiniz bir kutusu var. VDSL2 G.vectoring desteği ki detaylarına geliriz ve ülkemizde sunulan ADSL/VDSL hizmetlerine tam uyumluluğu vurgulanmış. İçinden modemin kendisi, 12V 1A adaptör, VDSL Splitter, hat kablosu ve bir RJ-45 kablo çıkıyor, ürün 3 yıl garantili.
Boyutlar ve tasarım. Minik, eni boyu abartısız ve ince bir cihaz, her yere sığar. Kutusundan çıkan ayakla dikey şekilde duruyor, duvara sabitleme yuvaları yok. 2x5dBi’lık antenler sabit antenler, rakiplerinde de olduğu gibi çıkarılamıyorlar ama yönlendirebiliyorsunuz.
Üstünde durum LED’leri var, solunda WLAN açıp kapama ve WPS butonu. Sağında ise güç butonu ve USB 2.0 portu var ama 2.0 olmasına rağmen neden mavi, ben de bilmiyorum. Buraya hücresel veriyle internet yedeği almak için USB modem takabilirsiniz veyahut bir flaş bellek, taşınabilir disk takıp medya paylaşımı yapabilirsiniz, küçük bir medya sunucusu haline geliyor, benim 1TB 2.5 inç diskim de çalıştı flaş belleğim de.
Arkasını çevirdiğimizde hat girişi, RJ-45 1Gbit WAN portu, 4 tane de RJ-45 100Mbit portu görüyoruz, rakiplerinde de bu portlar gibabit portlar değiller ama WAN portu rakiplerinin aksine 1Gbit. Olur da Pasif optik ağa veya LTE bir altyapıya geçiş yapıldığında bu WAN portunu kullanabilirsiniz, optik bağlantının hızından ne kadar faydalanabilirsiniz, onu hız testlerinde göreceğiz zaten.
Donanım bileşenlerine geldiğimizde herhangi bir dökümantasyonda yonga özelliklerine dair bilgi göremedim, dolayısıyla her zamanki gibi açtım baktım. MediaTek EN7512U yongası, tek çekirdekli ve 700MHz’e çalışıyor, ESMT marka 128MB belleğe sahip; özetle segmenti rakiplerinin bir kısmıyla birebir aynı donanım altyapısına sahip yalnız böyle bir yongaya göre soğutucusunu büyük tutmuşlar, iyi bir şey bu.
Kurulum safhası. Etiketteki kullanıcı adı ve şifresini giriyorsunuz, sonra kendi şifrenizi belirlemenizi istiyor, saat dilimi ayarı, hat kablosu bağlıysa internet ve Wi-Fi ayarlarını tamamlayıp bitiriyorsunuz kurulumu. Arayüz Türkçe değil, bunu baştan belirteyim. Ana sayfada temel şeyler var, bağlantı ve sistem durumu gibi gibi. Broadband’de hücresel veriyle yedeklemek için gerekli ayarlar var, Advanced kısmında da DSL modülasyon ve VDSL Profil ayarları var. Wireless sekmesinde misafir ağı, WPS, anten gücü gibi ayarlara erişebiliyorsunuz, bence %100’de tutun sinyal gücünü. Kanal monitöründen de kanal yoğunluğunu ölçüp tabiri caizse en tenha olanını seçebilirsiniz.
Qos var, seçtiğiniz kullanıcıların data paketi önceliğini belirleyebiliyorsunuz, oyun oynadığınız sistemi yüksek önceliğe alırsınız, sadece sosyal medyada gezinti yapılan telefonları mesela düşük önceliğe alabilirsiniz. Bu tek başına ping’i düşürmez tabii arkadaşlar, önemli olan altyapının kalitesidir. DNS var, Dydns, no-ip, freedns gibi gibi, ülkemizde lazım oluyor. USB ayarları var, dosya veya medya paylaşımı yapabilirsiniz, paylaşılması için depolamadaki belirli bir klasörü seçebilirsiniz.
Güvenlik duvarı var, pek detaylı görünmüyor ama yeni prokoller eklemek mümkün, dos saldırılarına karşı önlem de sunulmuş. Evebeyn kontrolü var, kullanıcı veya cihaz seçip internete erişim sürelerini gün ve saat şeklinde belirleyebiliyorsunuz, istediğiniz URL’yi girip yasaklayabiliyor veya izin verebiliyorsunuz.
802.11n standardında bir modem, 2.4GHz bandında yayın yapıyor, 2x2 anten kurulumuyla 300Mbit’e kadar destekli, ADSL 2+ ve VDSL2 ile uyumlu, evet fiber hat bağlanıyor. VDSL2 G. Vectoring destekli, ne demek bu, hattaki sinyaller arasındaki crosstalk, yani çapraz karışmayı ortadan kaldıran bir teknoloji, internet hızına, oyuncular için ping’e etki eden bir şey bu. Lakin bundan faydalanabilmek için internet sağlayıcınızın G. Vectoring desteklemesi gerek, arayıp sormak lazım.
Cihaz aynı zamanda TR-069 ve TR-181, yani uzaktan yapılandırma ve yönetme destekli. İnternet sağlayıcınız modemle alakalı bir sorun yaşadığınızda cihazınıza uzaktan erişebiliyor, sorunu halledebiliyor. Fiyatı segmentindeki rakip ürünlerde açıkçası bu özelliği göremedim.
Pratikteki hızı ne peki. 2.4GHz bandında, modemle aynı odada 30 ila 70Mbit arasında gezdi, dalgalı bir hız. 75 metre/kare ve 3 duvar ardından ise 30Mbit sularında seyretti, sinyal gücünü görüyorsunuz zaten, bir kayıp yok gibi bu kurulumda. Menzil olarak dizüstüler sorunsuz, telefonlarda sinyal gücü bir miktar düşüyor ama misal veriyorum video izleyebiliyorsunuz. Özetle, tercihen 35Mbit, küçük bir alanda kullanacaksanız en fazla 50Mbit’lik bir fiber altyapıyla kullanılmasını tavsiye ederim ederim ben.
Güç tüketimi oldukça mütevazı, yongadan da beklenildiği gibi, boşta 4W, yükte 5W civarı tüketiyor. Stabilite anlamında 2-3 haftalık kullanımım dahilinde resetleyeyim şunu bir dedirtmedi, cihaz anca ılıyor zaten, yonganın tüketimine göre büyük soğutucu işe yaramış.
Zyxel VMG3312-T20A. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 300TL civarında, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Segmentindeki cihazların bir kısmında USB portu yok, bir kısmında var, portu kullanacaksanız bu bir artı. Rakiplerinin pek çoğunda bahsedilmeyen şeylerden ilki VDSL2 G. Vectoring ki çalışma şartından bahsettim, diğeri de uzaktan yapılandırma ve yönetme desteği. Segmentindeki en hızlı çözüm değil belki ama bazı ekstralarıyla ayrışan bir modem olmuş. Modemin özelliklerine, niteliklerine artık haizsiniz, eşit test düzenekleriyle sınadığımız diğer modemlerin videolarındaki verilerle karşılaştırabilirsiniz, tercih kararı sizde arkadaşlar.