Body mass index (vücut kitle indeksi) veya BMI, günümüzde bir kişinin aşırı kilolu olup olmadığını anlamak için kullanılan en yaygın yöntem. Fakat bilim insanları yeni ve geliştirilmiş bir alternatif bulduklarını düşünüyor: Relative Fat Mass index (RFM), yani göreceli yağ kitlesi indeksi.
RFM’yi tasarlayan araştırmacılar, BMI yönteminden daha doğru sonuçlar verdiğini söylüyor. Üstelik ölçmek için sadece bir mezura yeterli. Yani BMI’deki gibi tartıya çıkmak gerekmiyor.
BMI kilonuzun boyunuza oranı ile çalışırken, RFM’de bel çevrenizin boyunuza oranı kullanılıyor. Araştırmacılar, bu yöntemle vücut yağ oranının sağlıklı bir seviyede olup olmadığını belirlemenin daha kolay ve daha güvenilir olduğunu belirtiyor.
BMI seviyenizi görmek için yapmanız gereken, kilonuzu metre cinsinden boyunuzun karesine bölmek. Daha sonra elde ettiğiniz sayıyı bir tabloyla karşılaştırarak sağlıklı bir kiloda olup olmadığınızı görmek mümkün. 18.5 ve 25 arasındaki BMI değerleri sağlıklı kabul ediliyor.
Uzmanlar BMI sisteminin çok da iyi olmadığını en başından beri söylüyordu. Cinsiyet farkları dikkate alınmıyor, kas kitlesini her zaman doğru göstermiyor, çocuklarda ve yaşlılarda sonuçlar değişken olabiliyor. Buna rağmen, farklı toplumlarda obezite gibi sorunları takip etmek için veya bireylerde kiloya bağlı oluşabilecek sağlık sorunlarını öngörmek için yeterli, pratik bir yöntem.
İlk sonuçlar RFM'nin oldukça güvenilir olduğunu gösteriyor
Belki de artık BMI’nin devri kapanıyor. RFM sisteminde hesaplama şöyle yapılıyor:
Erkeklerde: 64 – (20 x boy/bel çevresi) = RFM
Kadınlarda: 76 – (20 x boy/bel çevresi) = RFM
Bu yeni hesaplamalardan gelen veriler doğru görünüyor. ABD’de 3.456 yetişkin denekten alınan RFM verileri, DXA vücut taramasından gelen verilere çok yakın. DXA vücut taraması, çoğunluk tarafından kemik, kas ve yağ ölçümünde en yüksek standart olarak görülüyor. Başka bir deyişle RFM, bu iş için özel üretilmiş tıbbi cihazlarla neredeyse aynı doğrulukta. Ayrıca bunun için bir mezura yeterli.
Yeni sistemin, kilo kaynaklı sağlık sorunları olan kişilere, vücut yağ oranlarını daha kolay takip etmelerini sağlayacağı umuluyor. Yalnız şimdilik RFM’nin düşünüldüğü kadar doğru sonuçlar verdiğinden emin olmak için daha geniş çaplı araştırmalar gerekli. Sonuçlar beklenildiği gibi çıkarsa, BMI’ye veda etme zamanı gelmiş olabilir.
Araştırma, Nature Scientific Reports'ta yayınlandı.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
18531 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Sağlık, obezite ve