Anlık Bildirim
Sıradaki Video

X570 ayarında B550? Peki ya fiyat? "Asus TUF Gaming/ROG Strix B550 anakart incelemesi"

Bu videoda Asus TUF Gaming ve ROG Strix serisi B550 anakartları inceliyoruz. Tasarımlarını ve yapılarını değerlendiriyor, giriş çıkışlarını değerlendiriyor, hızaşırtma performanslarını sınıyoruz.
B550’nin B450’den en belirgin farkı PCIe 4.0 ve bu hattan faydalanabilen depolama birimlerini destekliyor oluşu. İkinci jenerasyon USB 3.2, çift ekran kartı kurulumu, genel amaçlı hatların da 3.nesil PCIe hattını kullanabilmesi gibi ekstralar mevcut, tabii ki bu farklardan pratikte faydalanacaksanız anlam ifade ederler.
B550, X570’in temel özellikleri paylaşıyor, X570 sadece genel kullanım amaçlı hatlarda ve CPU yongaseti çıkış hattında PCIe 4.0 hattını kullanmasıyla farklı ki normal bir kullanıcı gözünde pek bir önemi olmayabilir. Özetle AMD, X570’in temel özelliklerini B550 çatısı altında, kıyasla daha uygun fiyata toplamış, inatla PCIe 4.0’ı erteleyen Intel’e karşı sağlam bir yumruk olmuş.

İlk olarak TUF Gaming B550M-Plus’a bakalım, elimizdeki Wi-Fi modeli. mATX formlu anakartın 2 katmanlı PCB’sinde 2 onsluk bakır katmanlar kullanılmış. Tasarım anlamında daha önceki TUF modellerine benziyor, siyah altyapı üzerine gri çizgiler, soğutucu bloklar üzerinde logolar ve yazılar, sağ alt köşede Aura Sync destekli RGB aydınlatma derken tabiri caizse ne çok afilli ne de çok sade, arayı buluyorlar TUF Gaming serisinde.

AM4 soketli, 8+2 faz kurulumlu. Yüksek ve düşük profil mosfet’lerle sürücülerin bir pakette toplandığı VRM’leri kullanıyor, DIGI+ EPU dijital kontrolcünün emrindeler. Güç girişinde Asus’un Procool dediği iyileştirilmiş bir 8-pin bağlantı kurulumu var, empedansı ve ortaya çıkabilecek ısıyı düşürmeyi amaçlayan bir şey. Bobinler TUF bobinler, askeri sınıf olarak nitelendirilmiş, kapasitörler de dayanıklı siyah katı kapasitörler, gerçi özellikle “Japon katı kapasitör” ibaresini göremedim, 5000 bin saat ömür biçilmiş.

Ryzen 5 3600X ile hızaşırtma testi yaptım. Asus ROG Thor 850W PSU kullandım, 80+ Platinum sertifikalı, sistem tüketimini de ekranından görebilirsiniz, RAM’ler Corsair 2X8GB Vengeance LED 3200MHz CL16 RAM’ler, soğutucu Wraith Prism hava soğutucu. İşlemci normalde tam yük altında 4-4.1GHz sularında çalışıyor, ben 1.34v ile 4.35GHz’de stabil çalıştırabildim.
UEFI BIOS’undan birkaç faz ayarı yaptım, bu arada arayüz oldukça anlaşılır bir arayüz, birkaç ayarı Extreme’e çektim. Mosfetler kaç dereceye çıktı, mosfetler 40 derece civarında seyretti, gayet iyi, alüminyum bloklar işlerini yaptılar, tuttuğunuzda sadece ılımış oluyorlar, AIDA Stress testindeki durumları böyle.

Hızaşırtmaya değer mi diye soracak olursanız, elinizdeki işlemciye göre değişir çünkü bazı 3600X’ler 4.35GHz’e 1.4v üstünde çıkıyorlar ve şahsi kanaatimce işlemcinin ömrü açısından günlük olarak 1.45V değil 1.425V’un bile üzerine çıkmamak lazım. Biraz güzel bir işlemci denk geldiyse düşük voltajlarla hızaşırtın, elinizdeki potansiyeli kullanın.
4 RAM slotu eşlik ediyor işlemciye, 4800MHz ve 128GB’a kadar çift kanal destekli, Ryzen işlemcilerde 3200MHz CL16 RAM’ler hem fiyat hemde performans olarak dengeli bir noktadalar.

Giriş çıkışlarda sırayla iki USB 2.0 ve PS2 portu, sonrasında 4 tane 1. jenerasyon USB 3.2 portu görüyoruz. BIOS Flasback düğmesi var, bu sayede ilgili USB portuna taktığınız flaş bellekle işlemci veya RAM olmadan anakartın BIOS’unu güncelleyebiliyorsunuz, PSU bağlı olsa yetiyor.

Wi-Fi anteni için bağlantı noktaları var, Wi-Fi 6 destekli AX200’ü görüyoruz burada, 2.4GHz ve 5GHz için toplam 2.4Gbit’e kadar destekli, Bluetooth 5.1 de var. Fiyatı segmentinde kablosuz bağlantı şart değil ama herkesin ihtiyacı başka, ben de kendi sistemimde kablosuz bağlantı kullanıyorum mesela.

HDMI 2.1 destekli porttan 4K 60Hz’e kadar görüntü alabilirsiniz, Display Port 1.2 portu da var.

RJ-45 portunun ardında Realtek RTL8125B var, 2.5Gbit destekli, bu anakartın fiyatındaki Intel Z390 anakartlara bakıyorsunuz, çok büyük bir kısmı sadece Gigabit destekli, yine önemli bir avantaj. 2. jenerasyon USB 3.2 bir tane Tip A bir tane Tip C portu da var, 10Gbit destekliler. 

Bu arada, istenirse anakart üzerindeki başlıklardan kasanın üstündeki portlar için mesela 2 tane ekstra 1. jenerasyon USB 3.2 çıkışı da alabiliyorsunuz.
Ses yongası Realtek ALC S1200A, 8 kanal destekli, daha önceki yongasetlerinde de görmüştük kendisini, oyuncu kulaklıkları için gayet yeterli maksimum güç ve detaya sahip.

2 tane PCIe 4.0 x16 slotu var, biri metal gövdeyle ağır kartlar sarkmasın diye güçlendirilmiş, Crossfire destekli, gerçi artık çift ekran kartı kurulumu yapan kalmadı. 2 tane M.2 slotu var, üstteki PCIe 4.0 x4 hat destekli, altta soğutmalı olan 3.0 x4 hat destekli, 4 tane de Sata portu bulunuyor.

Ekstralar. RGB LED şerit takmak için bir tane 5V adreslenebilir iki tane de 12V çıkış var, kasayı Aura Sync ile RGB’ye boğabilirsiniz, destekli çevre birimleriyle aydınlatmayı eşleyebilirsiniz. 2 tane 4 pin kasa fanı çıkışı var, çoğaltıcı gerekebilir, ben işlemci yüküne göre devirlensin diye en yakın fanı CPU OPT portuna takıyorum, 4 pin fanların devri ayarlanabiliyor, BIOS’tan sıcaklığa göre fan devir ayarı yapabilirsiniz.

Sıra geldi ROG Strix B550-F Gaming Wi-Fi’a. ROG Strix ailesi TUF’a göre daha lüks, çoook eskiden TUF serisi çok özeldi ama artık TUF Fiyat/Performans odaklı, ROG Strix saf performans odaklı. 6 katmanlı PCB’li, ATX formundaki anakarta birtakım yazılar ve ışıkla belirginleşen desenler işlenmiş. Giriş çıkışların üstündeki plastik kaplamada Auro Sync destekli RGB logo var ve genele baktığımızda yine ne çok şaşalı ne de çok sade diyebileceğimiz bir tasarım.

AM4 soket ve 12+2 faz kurulumu, bu anakarta mevcut tüm Ryzen işlemciler gönül rahatlığıyla takılır, hızaşırtılır. Digi+ kontrolcünün kontrolündeler, yine düşük ve yüksek profilli mosfetlerin ve sonrasında sürücülerin toplandığı Drmos güç modüllerini kullanıyor.
Alaşımlı bobinler ve siyah katı kapasitörlerle desteklenmişler. Güç girişi 8+4 şeklinde, sadece 8 pini taksanız da olur, 3900X-3950X gibi bir işlemci takılacak ve hızaşırtılacaksa o zaman ikincisini takmanızı tavsiye ederim.

Aynı test ekipmanlarıyla ROG Strix B550-F’de hızaşırtma yapmayı denedim ve fark ettim ki ben meğer işlemcinin sınırlarına takılmışım, yine 1.34V ve 4.35GHz elde edebildim, stabil çalıştı. Mosfet soğutucuları B550 TUF’dan birkaç derece daha iyi başarım gösterdi. İşin özü şu, ROG Strix’in faz kurulumu daha iyi ama AMD’de, Ryzen işlemcilerde anakarttan çok işlemcinin limitlerine takılıyorsunuz. 
4 RAM slotu var, 5100MHz’e ve 128GB’a kadar destekli. Çift kanal, daha önemlisi de ECC destekli, işlemci desteğine göre tabii.

Giriş çıkışlarda sırayla BIOS Flashback düğmesi, sonrasında 2 USB 2.0, 4 tane 1. jenerasyon USB 3.2 ve biri Tip A biri Tip C olmak üzere 2. jenerasyon USB 3.2 portu görüyoruz. Anakart üzerinden ekstra 8 USB 2.0 ve 2 tane 1. jenerasyon USB 3.2 çıkışı alabilirsiniz.

RJ-45 portunun ardında 2.5Gbit destekli Intel I225-V var, Intel çözümleri biraz daha pahalı ama daha makbül. Wi-Fi var ama ilginçtir 802.11ac standardında, B550 TUF Gaming’teki gibi 802.11ax değil.

HDMI 2.1 portundan 4K 60Hz’e kadar görüntü alınabiliyor, Display Port 1.2’yi de görüyoruz.

Ses yongası ROG Supreme FX, Realtek S1220A çözümü aslında, çift amfili, 32-bit 192kHz’e kadar destekli. PCB’nin geri kalanından izole yapıda, Japon katı kapasitörlerle desteklenmiş, siz yine oyuncu kulaklıkları dışındaki misal veriyorum 300ohm’luk kulaklıklar için ayrı amfi/ses kartı alın ama oyuncu kulaklıklarını fazlasıyla besler bu yonga.

2 tane PCIe 4.0 x16 slotu var, biri yine ağır kartlar sarkmasın diye zırhlı. M.2 slotlarından üstteki PCIe 4.0 x4 destekli, alttaki PCIe 3.0 x4 destekli ama TUF’un aksine ikisinde de metal soğutma bloğu var ve kalın, iş yapar bloklar bunlar, 6 tane Sata portunu da unutmayalım.

Ekstralara geldiğimizde önce QLED’den bahsedebiliriz, sistem açılmadığı, bir sorun olduğu vakit CPU, GPU, RAM veya başlatma aygıtı, bu sorunun sorumlusu hangisi görebiliyorsunuz, Debug göstergesi kadar detaylı değil ama bence bu kadarı bile yeterli. 2 tane 12V, bir tane de 5V adreslenebilir LED şerit çıkışı var, kasanızı Aura Sync ile RGB’ye boğabilirsiniz, diğer cihazlarla aydınlatmayı eşleyebilirsiniz. 3 kasa fanı ve 1 pompa çıkışı var üzerinde.

Asus TUF Gaming B550M-Plus Wi-Fi ve Asus ROG Strix B550-F Gaming. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla TUF Gaming olanı 1400 lira civarı, Wi-Fi’sız olan 1200 civarı. ROG Strix ise 1700 civarına bulunabiliyor. TUF Gaming olanı kesinlikle kötü bir anakart değil ama aradaki fark 300-350 lira, dolayısıyla ben ROG Strix B550-F’yi alırdım. Güçlü mosfet kurulumuyla, her Ryzen işlemciye açık, ısınmayan, hızaşırtmaya müsait bir platform, X570’in temel özelliklerini de taşıyor ve benim için önemli konu, köprüsü fansız, ekstra gürültü yok. Dolayısıyla ufak bir tasarrufun peşine düşeceğim ben derseniz TUF Gaming olanını alın, benim gibi ben uzun vadeli bir yatırım yapıyorum, 300-350 liranın lafı olmaz derseniz ROG Strix olanını alabilirsiniz arkadaşlar.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim