- Veriler nasıl toplandı?
- Popüler geliştiriciler
- En çok geliştirici bulunan ülkeler
- En iyi şehirler
- Yorumlar
Veriler nasıl toplandı?
“GitHub Archive” yardımıyla son 7 yıl içerisinde etkin olan kullanıcıların verileri toplanmış. Toplam 15 milyon kişinin bilgisini içeriyor. Daha sonrasında kullanıcılara ait detaylı bilgileri almak için farklı bir GitHub API’si kullanılmış. Bu API’de profilinde konum bilgisi bulunan 2,3 milyon geliştiricinin tespit edilmesini sağlamış. 13 milyonun üstünde kullanıcı herkese açık bir bilgi bulundurmasa da 2,3 milyon sayısının da böyle bir test için yeterli örneklem oluşturacağı düşünülebilir.
Toplanan bu verilerin harita üzerinde işaretlenmesi için Google Maps’e ait başka bir API kullanılmış. Çoğu kullanıcının bulunduğu ülke ve şehir net olarak anlaşılmış ama birkaç kullanıcının verileri manuel olarak düzeltilmiş. Böylelikle verilerin toplanma işlemi tamamlanmış.
Popüler geliştiriciler
Toplanan verilerden GitHub hesaplarında bulunan takipçi sayısı karşılaştırılarak Dünya üzerindeki en popüler yazılımcıların haritası ortaya çıkıyor. Bu verileri en popüler 16 kişi ile 4096 kişi arasına sınırlayarak haritada görebiliyorsunuz (Üstteki görselde bin kişi). Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi ve proje yöneticisi Linus Torvalds, 71.951 takipçi ile en popüler geliştirici olarak görünüyor. Haritaya ülkemiz bazında bakmak gerekirse DigitalOcean firmasında kıdemli yazılım geliştiricisi görevinde bulunan Fatih Arslan’ın en popüler GitHub hesabına sahip olduğunu görüyoruz. İlk bin içerisine girmeyi başaran Türkiye’de en çok takipçisi olan beş geliştirici listesi ise şu şekilde;
- Fatih Arslan – DigitalOcean (2795 takipçi)
- Fatih Kadir Akın – Protel (1361 takipçi)
- Mert Şimşek – trendyol.com (1081 takipçi)
- Doğukan Güven Nomak – edelkrone (1032 takipçi)
- Halil İbrahim Kalkan – Volosoft (1024 takipçi)
Bu noktada raporun verileri toplanma şeklini ve listenin GitHub takipçi sayısı sıralamasına göre yapıldığını hatırlatmak isterim.
En çok geliştirici bulunan ülkeler
Dünya üzerindeki geliştiricilerin dağılımına baktığımızda ABD’nin 651,017 GitHub hesabıyla açık ara önde olduğunu görebiliyoruz. ABD’yi 185,805 ile Çin, 168,328 geliştirici ile ise Hindistan takip ediyor. Farklı sıralama şekillerinde değişik sonuçlar çıkabiliyor. Örneğin her ülkede bir milyon kişi başına düşen hesap sayısını incelediğimizde İskandinav ülkelerinin öne çıktığını görüyoruz. Bir milyon kişi başına düşen geliştirici listesinde birinci İzlanda, ikinci İsveç, üçüncü Norveç, dördüncü Danimarka olmuş. Gayri safi yurt içi hasıla baz alındığında ise Ukrayna zirveyi ele geçiriyor. Toplam 18,106 hesabın bulunduğu Türkiye ise listelerin hiçbirinde ilk 10 içerisine girmeyi başaramamış.
En iyi şehirler
ABD’nin Silikon Vadisi ile ünlü eyaleti Kaliforniya geliştirici sayısıyla tek başına dünyanın karşısında duruyor. San Francisco ve San Francisco Bay Area birlikte göz önüne alındığında toplam 134,644 gibi oldukça büyük bir sayı ortaya çıkıyor. En çok geliştiricinin bulunduğu ikinci şehir ise 39,874 ile New York. Çin’in Beijing şehri de 39,220 GitHub hesabıyla üçüncülük koltuğunda. San Francisco nüfusunun yalnızca 884,363 olduğunu da hatırlatmak isterim. Bu nüfusuna rağmen İngiltere, Almanya, Kanada, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerden daha çok geliştiriciye sahip.
Rapor sayesinde dünya üzerindeki geliştiricilerin konumlarıyla ilgili pek çok bilgi öğrenilebiliyor. Verilerin toplandığı kısımda anlatıldığı gibi GitHub hesabına konum girmeyen veya GitHub hesabı olmayan geliştiriciler hakkında bilgilere ulaşılamadığından gerçek yazılımcı verileri daha farklı olabilir ancak 2,3 milyon GitHub hesabı da önemli bir örneklem oluşturmayı sağlayacaktır. Rapora daha detaylı bakmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.