SplashData, 2017 yılına kadar bilgisayar korsanlarının sızdırdığı beş milyonun üzerinde şifreyi analiz ederek yılın en kötü şifreler listesini yayınladı.
2016 ve 2017 yıllarında büyük miktarda veri sızıntısı yaşanmasına rağmen, birçok kişi kolaylıkla tahmin edilebilecek zayıf şifreleri kullanmaya devam ediyor. Örneğin, "123456" ve "Password" birkaç yıldır SplashData tarafından yayınlanan listede zirveden düşmedi.
Uzmanlar Uyarıyor!
Tek bir sözcükten veya ardışık sayı dizesinden oluşan parolalar, tahmin edilmesi çok kolay şifreler olduğundan tehlikelidir. Güvenlik uygulamaları ve hizmetleri sağlayıcısı SplashData CEO'su Morgan Slain, "Hackerlar kullanıcıların hesaplarına erişmek için popüler kültür ve spor alanındaki yaygın terimleri kullanıyor çünkü çoğu insan şifrelerini bu kolay hatırlanabilir sözcüklerden oluşturuyor." dedi.
Uzmanlar parola oluştururken dikkat edilmesi gereken birkaç hususa dikkat çekiyor bunlar:
- Şifreniz en az 8 karakterden meydana gelmeli.
- Harflerin yanı sıra, rakam ve "?, @, !, #, %, +, -, *, %" gibi özel karakterler mutlaka yer almalı.
- Büyük ve küçük harfler bir arada kullanılmalı.
- Kişisel bilgiler gibi kolay tahmin edilebilecek bilgiler kesinlikle parola olarak kullanılmamalıdır.
(Örneğin doğum tarihiniz, çocuğunuzun adı, soyadınız, .... gibi) - Aynı şifre yalnızca bir hesap için kullanılmalı. Her bir hesap için yukarıdaki maddeleri dikkate alarak yeni bir parola oluşturulmalı.
Siber saldırıların giderek arttığı bu dönemde parola seçimi ciddi önem arz etmekte. Kişisel şifrenizi oluştururken yukarıdaki kriterleri dikkate almanızda fayda var.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
NE korkutuculugu YHA hadi ordan o ZMN internetde kullanmayn ???
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.