- Koruma kabuğunda işlem tamam
- Depreme ve kasırgalara dayanıklı
- Akkuyu NGS, 2025’te faaliyete geçecek
- Yorumlar
Koruma kabuğunda işlem tamam
Reaktör binasının kubbesinin betonlanması sırasında iki kule vinç, altı beton dağıtım bomu ve 34 beton mikser kamyonu görev aldı. Dört aşamada gerçekleşen betonlama işlemi, toplamda 3.511 metreküp yüksek mukavemetli beton karışımının kullanılmasıyla başarıyla tamamlandı. Bu kritik işlem, toplamda 104 günlük çalışmayla tamamlandı.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, konuyla ilgili olarak, “Dış koruma kabuğu, güç ünitesinin ana güvenlik sistemlerinden biridir. Sağlam betonarme yapı, reaktör ünitesini dış etkilerden güvenilir bir şekilde koruyacak. Dış koruma kabuğunun betonlama işleminin tamamlanması, NGS güvenliğinin bir diğer önemli unsuru olan pasif ısı giderme sisteminin kurulumuna başlamamızı sağlayacak” dedi.
Depreme ve kasırgalara dayanıklı
İleri teknoloji Rus tasarımı reaktöre sahip güç ünitelerinin reaktör binaları, hem dış hem de iç olmak üzere çift koruma kabuğu sistemiyle donatıldı. Dış kabuğun içerisinde yer alan iç koruma kabuğu, reaktör binasının sızdırmazlığını sağlarken, boru hatları ve kutuplu vinç için destek görevi üstleniyor.
Akkuyu NGS, 2025’te faaliyete geçecek
Akkuyu NGS, "Yap-Sahip Ol-İşlet" modeliyle gerçekleştirilen ilk nükleer güç santrali projesi olma özelliği de taşıyor. Yapılan son açıklamalara göre Akkuyu NGS’nin ilk reaktör ünitesi 2025 yılının ilk yarısında faaliyete geçecek. Santralde dört adet Rus tasarımı VVER 3+ nesil reaktör yer alacak. Her bir reaktörün güç çıkışı 1.200 MWt (toplamda 4.8 GW) olacak. NGS işletmeye alındığında ve tam kapasiteye ulaştığında yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üreterek Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.