Dünya’mızın akciğerleri olarak bilinen Amazon yağmur ormanları, uzun bir süredir kaçak ağaç kesimleri ve orman yangınlarıyla kayba uğruyor. Bir grup bilim insanının yaklaşık 10 yıldır sürdürdüğü bir araştırma, ortaya çıkan bu kaybın sonuçlarını gözler önüne serdi.
Yapılan açıklamada, CO2 deposu olarak bildiğimiz ve küresel ısınmaya karşı gezegenimizin en önemli silahlarından olan Amazon yağmur ormanlarının %20’sinin CO2 salar hale geldiği belirtiliyor. Karşı karşıya kaldığımız sorunun en önemli nedeni ise ağaçların kontrolsüzce yok edilmesi.
Bilindiği üzere ağaçlar yaşarken atmosferdeki CO2’yi depoluyor. Ancak öldükleri anda tekrar CO2 salmaya başlıyorlar. Henüz yayınlanmayan araştırma sonuçlarına göre de karbon deposu olarak bildiğimiz Amazon havzası, sanılandan daha erken karbon kaynağı olmaya başlayabilir.
Havza'nın beşte biri seragazı salıyor
Araştırmayı yürüten ve Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Ensitüsü’nde görev yapan Prof. Luciana Gatti ile ekibi, bahsi geçen sonuçlara yağmur ormanları bölgesinde aralıksız her hafta yaptıkları ölçümlerle ulaşmış. 10 yıl alan bu süreçte ekip, sensörlerle donatılan bir uçağı Amazon havzasının farklı bölgelerinde sürekli uçurmuş. Havzanın güney doğu yönünde kalan ve toplam ormanlık alanın %20’lik bölümüne karşılık gelen bölgenin ne yazık ki karbon depolama özelliğini kaybettiği ve buranın sera gazı salar hale geldiği tespit edilmiş.
BBC’ye konuşan Gatti, “Her yıl daha kötüye gidiyor.” derken “Gözlemlediğimiz bölge önemli bir karbon kaynağı. Ne yazık ki mevsimin yağışlı olup olmaması da durumu değiştirmiyor. 2017-18 arası yağışlı bir dönemdi ve hiçbir şey değişmedi.” şeklinde açıklamalarda bulunmuş.
Mevcut durumun “kritik eşik” olarak tanımlanması için çok da zaman geçmesinin gerekmeyeceğini ifade eden ekibin bir diğer üyesi Carlos Nobre’ye göre ağaç katliamlarının bir an önce durdurulması gerekiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.