Anlık Bildirim

AMD FSR 4.0 için geri sayım başladı: Tamamen AI odaklı olacak

AMD'nin merakla beklenen çözünürlük ölçeklendirme teknolojisi FSR 4.0, Nvidia DLSS 3.0'a sıkı bir rakip olabilir. Bugün FSR 4.0 hakkında ilk bilgiler paylaşıldı. İşte detaylar...
AMD FSR 4.0 için geri sayım başladı: Tamamen AI odaklı olacak Tam Boyutta Gör
Bildiğiniz gibi AMD ve Nvidia arasında yaşanan rekabet, yerini ölçeklendirme ve yapay zeka teknolojilerine bırakmış durumda. Bu bağlamda bu yıl piyasaya çıkacak en önemli teknolojilerden biri olan FSR 4.0 da yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. Geçtiğimiz IFA 2024 kapsamında AMD, yeni nesil grafik teknolojileri hakkındaki bazı yeni detaylar paylaştı. FidelityFX Super Resolution 4.0 veya FSR 4.0 teknolojisi, artık tamamen yapay zekaya odaklanacak. 

FSR 4.0 detayları netleşmeye başladı

IFA 2024'te yaptığı söyleşide AMD’nin Bilgi İşlem ve Grafik İş Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Jack Huynh, AMD'nin en son FidelityFX Super Resolution (FSR) 4.0 teknolojisinin tamamen yapay zeka (AI) tabanlı olacağını ve bu teknolojinin bir yıldır geliştirilmekte olduğunu duyurdu. Kaçıranlar için FSR teknolojisi, ilk olarak 2021'de FSR 1.0 ile başladı. Ardından FSR 2.0 ve FSR 3.0, zaman içinde yükseltilmiş kare hızları ve yeni nesil teknolojilerle güncellendi.

FSR 4.0 ise, AMD'ye göre AI (yapay zeka) tabanlı kare oluşturma ve interpolasyon özelliklerini barındıracak. Bu sayede daha düşük kare hızlarına sahip cihazlarda enerji tasarrufunun artacağı vurgulanıyor. Bu konuda özellikle taşınabilir oyun cihazları için batarya ömrünün önemini vurgulayan Huynh, FSR4’ün sadece bu cihazlar için değil, genel anlamda geniş bir GPU yelpazesinde çalışacağını açıkladı.

Ayrıca AMD’nin geçmişteki FSR versiyonlarında olduğu gibi, FSR 4.0 da çok çeşitli GPU çözümlerini destekleyecek. Bu da sadece yeni GPU'lar için değil, son altı yıldaki GPU'ların FP16 ve DP4a gibi talimatları çalıştırabilme yeteneğine sahip olacağı anlamına geliyor. Ancak AMD'nin yeni nesil teknolojilerle nasıl bir performans sunacağını görmek için FSR 4.0’ın çıkışını beklemek gerekecek. 

FSR 4.0’ın öne çıkan özellikleri:

  • FSR 1.0 (2021): Mekansal Yükseltme
  • FSR 2.0 (2022): Zamansal Yükseltme
  • FSR 3.0 (2024): Zamansal Yükseltme ve Opsiyonel Kare Üretimi
  • FSR 4.0 (202X): AI tabanlı kare üretimi ve yükseltme

FSR 4.0'a ek olarak AMD, yeni nesil GPU mimarilerinde değişikliğe giderek RDNA ve CDNA’nın yerini "UNDA" mimarisinin alacağını açıkladı. Bununla birlikte, Kraken APU’lar için 2025 tarihine işaret edilirken, AMD'nin bir süre daha amiral gemisi GPU rekabetine yanıt vermediğini göreceğiz. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
2 Kişi Okuyor (0 Üye, 2 Misafir) 1 Masaüstü 1 Mobil

GENEL İSTATİSTİKLER
5242 kez okundu.
7 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, FSR 4.0 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim