Uygulama ile Aç

Ankara için uyarı yapıldı: Hürjet ilk kez süpersonik hıza ulaşacak

Ankara Valiliği kısa bir süre önce bir uyarı yayımladı. Valilikten yapılan açıklamada TUSAŞ tarafından geliştirilen Hürjet uçağının ilk kez süpersonik yani ses hızı üzerinde uçacağı bilgisi verildi.

Ankara Valiliği, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından geliştirilen HÜRJET'in Ankara'da ses hızı üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğini belirterek, "yüksek ses" uyarısında bulundu. Türkiye’nin insanlı ilk jet motorlu uçağı olan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın 2026 yılında envantere girmesi hedefleniyor.

Hürjet’ten tarihi uçuş

Ankara Valiliği, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş tarafından planlı ve kontrollü olarak, kalkış ve iniş için Mürted Hava Meydanı kullanılmak suretiyle Hürjet uçağımız, ilk kez ses hızı üzerinde uçuş gerçekleştirecektir. Herhangi bir tedirginlik yaşamamaları ve telaşa kapılmamaları için vatandaşlarımızın bilgisine sunulur.”

Valilik, Hürjet’in bugün (21.10.2024) saat 9.30 ile 10.30 arasında uçacağı bilgisini verdi.

Neden uyarı yapıldı?

Süpersonik hızlarda uçan bir uçak, hava basıncını aşarak yüksek sesli bir patlama (sonik patlama) oluşturuyor. Bu ses, yer seviyesindeki insanlar tarafından oldukça yüksek desibellerde duyulabilmekte. Bu durum bazı insanlar tarafından bir bomba patlaması olarak anlamlandırılabilir. Valiliğin uyarısı da bu doğrultuda verildi. HÜRJET, muhtemelen bu hıza yüksek irtifalarda ulaşacak, o yüzden sesin şiddeti alçak uçuşta gerçekleşen süpersonik uçuşlar kadar olmayacaktır.

HÜRJET ne zaman envantere girecek?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada HÜRJET'in 2026'da Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini aktardı. Demiroğlu, HÜRJET için seri üretimin başladığını, sadece Türkiye için değil Avrupa, Asya, Afrika’dan HÜRJET için taleplerin olduğunu belirtti.

Ayrıca bkz.

TALAY: Dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı

HÜRJET daha önceki uçuş testlerinde zaten 0,9 Mach seviyesine ulaşmıştı. Bugünkü uçuşta 1 Mach seviyesi aşılacak. TUSAŞ’ın resmi verilerine göre HÜRJET, 1,4 Mach seviyesine kadar çıkabiliyor.

HÜRJET'in teknik özellikleri

HÜRJET'in öne çıkan yetenekleri

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
6 Yorumun Tamamını Gör