JWST sayesinde Atbaşı Nebulası’nın şimdiye kadarki en net görüntüleri yakalandı
Gökyüzünün en ikonik gök cisisimlerinden birisi olan Atbaşı Nebulası'nın şimdiye kadarki en net görüntüleri James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından yakalandı.
Yeni görüntüler Orion (Avcı) takımyıldızında, yıldız oluşturan Orion B moleküler bulutu olarak bilinen yoğun bir bölgenin batı tarafına odaklanıyor. Çalkantılı toz ve gaz dalgalarıyla parlayan Barnard 33 olarak da bilinen Atbaşı Nebulası, yaklaşık 1.300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
Atbaşı Bulutsusu foton ağırlıklı bir bölge (PDR, ışıl çözüşüm bölgesi) olmakla birlikte, genç büyük kütleli yıldızların yıldızlar arasındaki gaz ve tozu ısıttığı bir uzay alanı olarak biliniyor. Bu soğuk bulutlar, yeni doğan yıldızlara daha yakın olan daha sıcak iyonize gaz arasında bulunuyor. PDR'lerden gelen ışığın incelenmesi, yıldızlararası maddenin nasıl oluştuğunu ve bu evrimi belirleyen kimyasal süreçlerin incelenmesine olanak tanıyor. Atbaşı Nebulası’nın bize nispeten yakın olması bu alandaki çalışmalarda ideal bir nesne olmasını sağlıyor.
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}