Bir devrin sonu: İngiltere'de kömür enerjisi tarih oldu
Birleşik Krallık, son kömürlü termik santrali olan Ratcliffe-on-Soar Elektrik Santralini kapatarak enerji dönüşümünde tarihi bir ana imza attı. Bu adımla kömür, İngiltere’de tarih oldu.
Kömür enerjisi, İngiltere'de ağırlıklı olarak rüzgar ve güneş enerjisi ile yer değiştirdi ve bu süreçte doğal gaz bağımlılığı da artmadı. Ülke, 2030 yılına kadar tamamen karbon nötr bir enerji sistemine geçmeyi hedefliyor. İngiltere’nin kömürden çıkışı, hem maliyetleri düşürürken hem de karbon emisyonlarını azaltarak birçok fayda sağlıyor. 2012'den bu yana kömür enerjisinin hızla gerilemesi, toplamda 880 milyon tonluk emisyonun önüne geçti. Bu, İngiltere'nin 2023 yılındaki toplam emisyonlarının iki katından fazlasına eşit.
Türkiye’deki durum tam tersi
Çoğu ülkenin aksine Türkiye’de ise kömür kullanımı son yıllarda artıyor. Son on yılda kömürden elektrik üretimi iki katına ulaşırken, 2023 yılında 118 TWh’lik kömür kaynaklı elektrik üretimi Türkiye tarihinin en yüksek üretimi olarak kayıtlara geçti. Artan kömür kullanımı nedeniyle Türkiye’nin toplam emisyonunun beşte biri doğrudan kömürden geliyor. Verilere göre Türkiye, Almanya’dan sonra Avrupa’da kömürden elektrik üreten ikinci ülke konumunda.
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}