Uygulama ile Aç

Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor

Enerji konusunda Çin, Dünya’nın geri kalanından çok farklı bir noktada yer alıyor. Ülke, yakın bir zamanda türünün tek örneği hidroelektrik santralinin inşasında ise sona geliyor.

China Energy, ülkenin Qinghai Eyaleti’nde bulunan nehrin üst kesimlerinde türünün en yüksek rakımlı tesisi olan Maerdang hidroelektrik santralinin yapımını sürdürüyor. Şirket, son birkaç yıldaki COVID-19 etkilerine rağmen projenin hedeflenen Mart 2024 tarihinde kadar faaliyete geçeceğinin altını çiziyor.

En yüksek baraj

Qinghai eyaletinde yapımına devam edilen Maerdang barajı, deniz seviyesinden 5000 metre yükseklikte inşa ediliyor. Bu yüksekliği kafanızda canlandırmak açısından; Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, 5.137 metre yüksekliğe sahip. China Energy’ye göre hidroelektrik tesisi tamamlandığında toplam 2,2 milyon kilovat kurulu güce sahip olacak. Tam faaliyete geçtiğinde ise tesis yılda ortalama 7.3 milyar kilovat saatten fazla elektrik üretecek.

Tesisin bu enerji çıktısı, 2,56 milyon metrik ton kömür tüketimine eşdeğer. Bunun yanında tesisin 8,16 milyon ton karbondioksit emisyonunu azaltması da bekleniyor. Proje aynı zamanda şirketin hidroelektrik, güneş enerjisi ve enerji depolamayı içeren ilk entegre temiz enerji tesisi olma özelliğini taşıyor.

En yüksekte olsa da en güçlüsü değil

Her ne kadar Maerdang barajı, en yüksek irtifaya sahip ve yüksek bir enerji üretimine sahip olsa da en “güçlü” santral olmaktan uzak. Maerdang barajı, yıllık 7.3 TW/s üretim yaparken dünyanın büyük hidroelektrik santrali Three Gorges barajı yılda 111.8 TW/s üretim yapıyor. Ve evet, bu baraj da Çin’de. Hatta en güçlü 10 baraj listesinde Çin’in 5 adet barajı bulunuyor.

Ayrıca bkz.

Yüzen güneş panelleri Türkiye’nin su ve enerji sorununu çözebilir

Bununla birlikte Çin, yenilenebilir enerjide açık ara farkla dünya lideri konumunda. Ancak bu sizi yanıltmasın, ülke aynı zamanda en büyük kömür madeni üreticisi ve tüketicisi olma özelliğine sahip. En son verilere göre 2023’in ilk iki ayında Çin’in kömür üretimi önceki yılın aynı döneminde göre yüzde 5,8 oranında arttı.

Reuters bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından küresel kömür fiyatlarındaki keskin artış ve enerji tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması, Pekin'i giderek daha fazla enerji güvenliğine öncelik vermeye sevk etti." Dolayısıyla Çin, enerji talebini karşılamak için kömür üretimini artırdı.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
38 Yorumun Tamamını Gör