Uygulama ile Aç

Yeni "süper hızlı" şarj yöntemi, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilir

Bilim insanlarının yaptığı son çalışmalara göre bir elektrikli otomobilin 10 dakikadan daha kısa sürede şarj olabilmesi mümkün görünüyor.

Elektrikli araçların artan popülaritesine rağmen, birçok tüketici hala geçiş yapmakta tereddüt ediyor. Bunun bir nedeni, elektrikli bir otomobili şarj etmenin, geleneksel bir otomobile yakıt doldurmaktan çok daha uzun sürmesidir.

Ayrıca bkz.

Yeni 2023 Peugeot E-308 tanıtıldı: İşte tasarımı ve özellikleri

Bilim insanları, farklı türdeki elektrikli araç bataryalarını, zarar vermeden 10 dakika veya daha kısa sürede şarj etmek için için özel olarak tasarlanmış süper hızlı şarj yöntemleri tasarladıklarını bildiriyor. Sorun şu ki, günümüzün elektrikli araçlarının lityum iyon pilleri çok hızlı şarj edilirse, pil ömrünü kısaltarak ve maliyetli değiştirmeler gerektirerek hızlı bir şekilde arızalanabilirler.

Ancak bir araştırma ekibi, pillerin yüksek hızlarda şarj edildiğinde nasıl eskidiğini araştırmak için makine öğrenimi tekniklerini kullandı ve bu bilgiyi şarj sürelerini güvenli bir şekilde uzatmak için kullandı. Araştırmacılar, 30.000 veri noktasından elde edilen sonuçları inceledikten sonra, pile zarar vermeden ultra hızlı şarjı mümkün kılacak bir şarj protokolü oluşturdular. Teknolojinin en büyük dezavantajı ise yaklaşık 5 yıl içinde halka açılabilecek olması.

Elektrikli araç fiyatlarını da düşürecek

Daha hızlı şarj edilebilen piller yapmak, yalnızca uzak şehirler arasındaki seyahat sürelerini kısaltmaya yardımcı olmayacak ve elektrikli araçları daha ucuz ve daha verimli hale getirecek. Daha ucuz, çünkü araç üreticileri daha küçük bataryalı araçlar sunabilecekler. Çünkü menzildeki azalma, hızlı şarj etme yeteneği ile dengelenmiş olacak.

Öte yandan bu gelişme, düzenli olarak uzun mesafeler kat etmesi gerekmeyen sürücülerin elektriğe geçmesine de yardımcı olacaktır. Zira elektrikli bir otomobilin ağırlığındaki artış bataryadan kaynaklandığından, boyutunun küçültülmesi ağırlığını da azaltacak ve  motorun aracı hareket ettirebilmesi için daha az güce ihtiyacı olacak.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
18 Yorumun Tamamını Gör