Uygulama ile Aç

Elon Musk’ın uyduları NASA’nın uzay keşiflerini “sabote” ediyor

Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX’in Starlink uydularının sayısı her hafta artıyor. Yeni bir çalışmada astronomik araştırmalar üzerindeki alçak yörüngedeki artan uydu sayısının etkileri araştırıldı.

Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX’in alçak Dünya yörüngesine yerleştirdiği Starlink uydularının sayısı sürekli olarak artıyor. Bu proje tamamlandığında Starlink uydu sayıları birkaç on bini geçecek. Ancak rekabetin doğası gereği Starlink’in yörüngede tek kalması beklenmiyor, kaldı ki Çin kendi uydu takımyıldızlarını fırlatmayı planlıyor. Ancak tüm bu uydular görünüşe göre Dünya üzerinden yapılan astronomik araştırmaları baltalıyor.
Nature Astronomy'de yayınlanan yeni bir çalışma, alçak Dünya yörüngesindeki artan uydu sayısının astronomik araştırmaları, özellikle de NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından yürütülen bilimsel çalışmaları nasıl etkilediğini inceledi. Aşağıdaki fotoğraftan da görebileceğiniz üzere alçak yörüngede bulunan Hubble Uzay Teleskobu’nun çektiği fotoğraftaki beyaz çizgiler Starlink uydularından kaynaklanıyor.

Ayrıca bkz.

Burnumuzun dibinde olmaması gereken gezegen keşfedildi

 

Bazı fotoğraflarda Starlink’in neden olduğu zarar daha da ciddi durumda olabiliyor. Elde edilen güncel verilere göre şu anda alçak Dünya yörüngesinde yaklaşık 6000 adet uydu bulunuyor. Bu uyduların yüzde 62’si Starlink uydularından oluşuyor. Dahası Hubble, giderek irtifasını kaybediyor ve Starlink uydularından daha alçakta bulunuyor.
Peki, bu nasıl düzeltilebilir? SpaceX, Hubble'ı orijinal irtifasına geri döndürmeyi önerdi, bu da onu Starlink'in ve alçak Dünya yörüngesindeki diğer birçok uydunun üzerine çıkaracaktır ancak bu, yer tabanlı teleskoplar için sorunu çözmüyor. Ek olarak son raporlar artan radyo sinyallerinin de farklı türdeki teleskopları etkilediği aktarılıyor. Sonuç olarak ise şimdilik kesin bir çözüm masada yok.


Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
16 Yorumun Tamamını Gör