Füzyon enerjisi için devrimsel adım: Hidrojen ve bor kullanıldı!
Füzyon enerjisi için birçok ülke ve şirket çeşitli çalışmalar yürüyor. Bu çalışmaların maliyeti çok yüksek fakat TAE Technologies, bor ve hidrojen (HB) füzyonu ile devrimsel bir adım atıyor.
Kısa süre önce TAE, saygın Nature Communications dergisinde, manyetik olarak sınırlandırılmış plazmada hidrojen-bor füzyonunun dünyadaki ilk ölçümünü belgeleyen hakemli bir makaleyi yayınlayarak hedeflerine doğru büyük bir adım attı. Yapılan testler, dünyanın en büyük süper iletken plazma hapsetme cihazına ve dünyanın ikinci en büyük yıldızlayıcısına sahip olan Japonya Ulusal Füzyon Bilimi Enstitüsü’nün LHD reaktörüyle yapıldı.
Sonuçlar umut verici
TAE, H-B temelli füzyonun işe yaradığını gördü ve şimdi sıra ölçeği artırmaya gelmiş durumda. On yılın ortasına kadar şirket harcadığından daha çok enerji üreten "Copernicus" adında bir reaktörü inşa etmeyi planlıyor. Şirket, 2030'ların başında, şebekeye bağlı dünyanın ilk prototip H-B füzyon enerji santrali olacağını söylediği "Da Vinci" tesisinin hazır ve çalışır durumda olmasını bekliyor.
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}