Web aramasıyla eşanlamlı olan şirket, sohbet robotlarına (Bard adında bir tane inşa ediyor olsa da) tamamen katılmıyor ve ana sayfasını ChatGPT veya yeni Bing tarzı bir mesajlaşma sistemine daha çok benzeyecek şekilde yeniden tasarlamıyor. Bunun yerine Google, yapay zekayı internetteki en değerli gayrimenkul olan mevcut arama sonuçlarında merkeze koyuyor.
Gösterilen demolar çok etkileyici
AI anlık görüntüsü
PaLM2 ve SGE
Bu, Google'ın arama sonuçları sayfasının yeni görünümü. Yapay zeka öncelikli, renkli ve alıştığınız gibi değil. PaLM2 adı verilen yeni genel amaçlı model ve Google'ın birden fazla medya türünü anlamak için kullandığı Çok Görevli Birleşik Model (MuM) dahil olmak üzere Google'ın bugüne kadarki en gelişmiş Büyük Dil Modeli (LLM) çalışmalarından bazılarının birleşimini görüyoruz aslında. Gösterilen demolar son derece etkileyici diyebilirim. Ve özellikle “yapay zeka anlık görüntüsünün” genellikle arama sonuçlarınızın ilk sayfasının tamamını kapladığı düşünüldüğünde mobil cihazlarda arama deneyimi kökten değişiyor diyebiliriz.
Bazı uyarılar var: Bu yapay zeka anlık görüntülerine erişmek için, Search Labs adlı yeni bir özelliğin parçası olan Search Generative Experience (kısaca SGE) adlı yeni bir özelliği seçmeniz gerekecek.Search Labs şimdilik sadece İngilizce dilde bulunuyor. Kayıt olmak için buradaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.. Tüm aramalar bir yapay zeka yanıtını tetiklemeyecek - yapay zeka yalnızca Google'ın algoritmaları bunun standart sonuçlardan daha yararlı olduğunu düşündüğünde ortaya çıkıyor. Sağlık ve finans gibi hassas konularda ise kesinlikle yapay zeka dokunuşu şimdilik olmayacak. Yeni Google arama ekranı, standart mavi renkli site bağlantılarını öldürmüyor ancak onları oldukça aşağıya itiyor. 2022'nin en iyi filmleri, en iyi su arıtma cihazları gibi aramalar yaptığınızda yapay zeka anlık görüntüsü ekranın üst tarafını kaplayacak diyebilirim.
Özetle Google’ın aramaya entegre ettiği yapay zeka, daha iyi ve daha zengin sorular sormanıza yardımcı olarak başka bir girdi katmanı ekliyor. Ve hem sorularınızı yanıtlamak hem de sizi yenilerine yönlendirmek için tasarlanmış bir başka çıktı katmanı ekliyor.
Arama sonuçlarının en üstünde yer alan bu kutu, Microsoft'un yapay zeka öncelikli Bing yeniden tasarımı ya da ChatGPT'nin tüm yeniliği ile karşılaştırıldığında Google'ın küçük bir hamlesi gibi görünebilir. Ancak SGE, milyarlarca insanın internette nasıl bilgi bulduğunun ve Google'ın nasıl para kazandığının tamamen yeniden düşünülmesinin ilk adımı anlamına geliyor.
Hayatımızda ne değişecek?
Google'da Arama'yı yöneten Kıdemli Başkan Yardımcısı Prabhakar Raghavan, bu sorgulara “doğru” cevap vermenin zor olduğunu söylüyor. Yani evet, bu sorguların bilgileri internetin ve Google’ın bir köşesinde bulunuyor ancak önemli olan şey “doğruluk”. Raghavan, "İnsanlar 'bana yedi günlük bir tatil planla' demek istiyorlar ve dil modeli çıktı veriyorsa bunun doğru olması gerektiğine inanıyorlar" diyor. Ancak görünüşe göre Google, pek de “doğruluk” peşinde değil, daha çok fikir vermek istiyor.
Raghavan ve Reid, SGE'nin bu tamamen yaratıcı eylemleri hala çok iyi yapamadığının da altını çiziyor. Şu anda, yeni araç ile "havuza götürmek için hangi hoparlörü satın almalıyım" gibi soruların arkasındaki tüm arama verilerini sentezlemek çok daha kullanışlı olacak. "2022'nin en iyi filmleri hangileriydi" sorusunda da iyi iş çıkaracak, çünkü internetteki birçok sıralama ve konuyla ilgili blog yazılarının yanı sıra kullanabileceği Rotten Tomatoes tarzı bazı objektif veriler var. Yapay zeka, seyahat acenteniz olmaya tam olarak hazır olmasa bile Google'ı daha iyi bir bilgi alma makinesi haline getiriyor gibi görünüyor.
Reklamlardan kurtulduğunuzu sanmayın
Google Bot
Google, yapay zeka görünümü kısmında tamamen objektif bir model kullanmayı hedefliyor. Yani sübjektif bilgilerin olması istenen bir şey değil. Google'ın arama yapay zekasının fikir sahibi olmaması gerekiyor. Sorulara yanıt verirken "ben" kelimesini kullanmaması gerekiyor. Bing'in çok kişilikli kaosunun ya da ChatGPT'nin güler yüzlü yardımcısının ve hatta Bard'ın tüm o "neşeli ortaokul öğretmeni" havasının aksine, Google'ın arama yapay zekası insani ya da cana yakın görünmeye çalışmıyor. Reid bu konuda, "Kütüphanecinin sizi gerçekten anlamasını ve aradığınız bir konuda yardımcı olmaları beklersiniz, arkadaşınız olmasını değil.” diyor. Google'ın hedeflediği de bu.
Her şey değişecek
Yeni Bing'in gösterişli lansmanı veya ChatGPT'nin baş döndürücü gelişim hızıyla kıyaslandığında SGE son derece muhafazakâr kalıyor. Arama sonuçlarınızı harmanlayan ve özetleyen, isteğe bağlı, kişiliksiz bir araç bu. Başka bir deyişle, Google Bard, aramanın geleceği değil. Ama yapay zeka öyle. Zamanla SGE laboratuvarlardan çıkıp milyarlarca kullanıcı için arama sonuçlarına girmeye başlayacak ve üretilen bilgileri web'deki bağlantılarla karıştıracak. Google'ın işini değiştirecek ve muhtemelen web'in çalışma şeklinin bir kısmını altüst edecek. Eğer Google bunu doğru yaparsa, 10 mavi bağlantıyı internetteki tüm bilgiyle takas edecek, hepsi tek bir yerde olacak.
Haberi DH'de Gör
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}