Güneş’i daha önce böyle görmediniz! İşte Güneş’in en keskin görüntüleri
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Solar Orbiter uzay aracını kullanarak sadece 74 milyon kilometre uzaklıktan Güneş’in yüzeyinin bugüne kadarki en yüksek çözünürlüklü görüntülerini kaydetti.
ESA, Solar Orbiter'ın geçen yıl Mart ayında çektiği dört yeni görüntüyü paylaştı. Bu görüntüler, uzay aracının Güneş'ten yaklaşık 74 milyon kilometre uzaklıkta olduğu bir mesafeden elde edildi. Görüntüler, Güneş’in yüzeyindeki dinamik ve granüler yapıyı detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. Bu yüzey katmanı, fotosfer olarak biliniyor ve bizim gördüğümüz Güneş ışığı buradan geliyor.
Güneş'in eşsiz görüntüleri kaydedildi
Uzay aracındaki altı aygıttan biri olan Polarimetrik ve Heliosismik Görüntüleyici (PHI), güneş yüzeyindeki, her biri yaklaşık 1.000 kilometre uzunluğunda olan büyük, çalkantılı plazma hücreleri olan granülleri görüntüledi. Bu hücreler, Güneş’in derinliklerinden yükselen sıcak plazmanın yüzeye yakın daha soğuk plazmayla yer değiştirmesiyle oluşuyor.
Güneş'in bu denli yakın ve yüksek çözünürlüklü görüntüsünün kaydedilmesinin, yıldızın manyetik aktivitesinin daha iyi anlaşılması için heliofizikçilere yardımcı olacağı ifade edildi. ESA'nın Solar Orbiter gözlem uydusu, Güneş ile ilgili bilgileri daha da derinleştirmek için Şubat 2020'de ABD'deki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatılmıştı.
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}