Uygulama ile Aç

Intel CEO'su Gelsinger: Yaptırımlar Çin'i 10 yıl geride bırakacak

Intel CEO'su Pat Gelsinger, Davos'ta yaptığı konuşmada ABD'nin yarı iletken yaptırımlarına değindi. Intel'e göre bu kısıtlamalar, Çin'i 10 yıl geride bırakacak. İşte detaylar...

Bildiğiniz gibi ABD ve Çin arasındaki teknoloji savaşı, çip üretimi ve yapay zeka özelinde tekrar ivmelendi. Intel CEO'su Pat Gelsinger ise, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda ABD'nin mevcut stratejisine ve yarı iletken endüstrisine değindi.

Çin, yalnızca 14nm ve 7nm çipler üretebilir

Davos'ta yaptığı konuşmada Gelsinger, ''Çin'in yarı iletken yarışında ABD, Japonya ve Hollanda gibi ülkelerden 10 yıl geride kalacağını'' belirtti. Ayrıca Gelsinger, Çin'in mevcut araçlarla yalnızca 14nm ve 7nm çipler üretebileceğini düşünüyor. Diğer tarafta TSMC, Samsung ve Intel gibi üreticilerin daha gelişmiş süreçlere (3nm, 2nm ve daha küçük) hazırlandığını hatırlatalım.

Kaçıranlar için Intel Foundry, rakibi TSMC ve Samsung'a kıyasla daha zayıf bir konumda. Ancak yakın süreçte adından sıkça bahsettiğimiz ASML, çip üretimi için gerekli olan son teknoloji EUV makinelerini Intel'e gönderdi. Dolayısıyla Intel'in yarışa dahil olup olmadığını bekleyip görmemiz gerekecek. Gelsinger ise, ABD'nin Çip Yasası ve ticaret kısıtlamaları sayesinde Asya ülkelerine olan eğilimin tersine dönebileceğini düşünüyor.

Geçen yıl TSMC'nin kurucusu Morris Chang, ABD'nin yaptırımlarının geçici olarak TSMC'ye fayda sağlayabileceğini ancak bunun uzun vadeli etkilerine şüpheyle yaklaştığını belirtmişti. Yani tıpkı Gelsinger gibi, Çin'i rakiplerinden daha geride bırakacağını öne sürdü. Ancak Chang'e göre ABD gibi ülkelerin yarışa katılması için halen uzun bir süre var.

Ayrıca bkz.

Intel'in Almanya fabrikası dünyanın en ileri çiplerini üretecek

Hatırlayanlar olacaktır, yakın tarihte Nvidia'dan da benzer bir açıklama paylaşılmıştı. Nvidia CEO'su Jen-Hsun Huang, bu hedefin yaklaşık 10 veya 20 yıl sürebileceğini belirtti. Dolayısıyla yarı iletken rekabetinin gelecekte hız kazandığını görebiliriz. 

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
26 Yorumun Tamamını Gör