Uygulama ile Aç

Intel’in masaüstü ekran kartı pazar payı yüzde “0” oldu

Jon Peddie Research tarafından yayınlanan rapora göre masaüstü ekran kartı pazarındaki aslan payı yine Nvidia’nın olurken AMD için de işler yolunda. Ancak Intel ise sıfırı gördü.

2024’ün ikinci çeyreğine ilişkin ekran kartı pazar bilgilerine göre Nvidia ve AMD olumlu bir çeyrek geçirdi. Öte yandan Intel, halen sektöre girmekte zorlandığı için kendisine yer edinmekte zorlanıyor. Jon Peddie Research'ün bir raporuna göre, masaüstü ekran kartı satışları 2024'ün ikinci çeyreğinde Intel dışındaki herkes için önemli ölçüde arttı.

Intel dibi gördü

Ayrık ekran kartı sevkiyatları 2024'ün ilk çeyreğine göre yüzde 9,4 ve 2023'ün ikinci çeyreğine göre yüzde 48 artışla yaklaşık 9,5 milyon adede ulaştı. Üç aylık sıçrama ortalamanın oldukça üzerinde ve güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor. Nvidia, çeyrek bazda yüzde 9,7 ve yıllık bazda yüzde 61,9'luk bir artışla bu dönemi en güçlü geçiren şirket oldu. AMD tarafında ise yıldan yıla artış sadece yüzde 3 olarak gerçekleşti. Ancak çeyrekten çeyreğe artış Nvidia'nınkine benzer.
Intel için ise işler burada da iyi değil. 2022'de Arc Alchemist serisiyle ayrık ekran kartı pazarına girdikten sonra Intel, o yılın sonuna doğru kısa bir süre için yüzde dört pazar payı elde etti, ancak bu pay 2024'te buharlaştı. Alchemist'in rakip orta sınıf ekran kartlarına bir alternatif sunması gerekirken Intel, rakiplerinin rekabetine yanıt veremedi.

Ayrıca bkz.

Nvidia RTX 5090, iki adet 16 pin güç konnektörü ile gelebilir

Elbette Intel için her şey bitmiş değil. Her üç üretici de yeni nesil ekran kartlarını hazırlıyor. Nvidia (RTX 5000) ve AMD’nin (RX 8000) Ocak 2025’te, muhtemelen CES döneminde yeni nesil kartlarını sergilemesi bekleniyor. Intel’in ise Arc Battlemage serisini bu yılın ilerleyen dönemlerinde tanıtacağı söyleniyor.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
12 Yorumun Tamamını Gör