"Titanik felaketi"
Apple Car, şirket içerisinde Project Titan” olarak adlandırılıyor olsa da raporlara göre Apple'daki bazı çalışanlar bu girişimin en başından beri başarısız olacağının farkındaydı ve projeyi "Titanik felaketi" olarak adlandırıyorlardı. Bilinenlere göre Apple Car, elektrikli ve otonom sürüş özelliklerine sahip lüks bir araç olacaktı. Çok fazla üretilmeyecek, yüksek marja sahip olacaktı. Fiyatının ise en az 100.000 dolar olması planlanıyordu.
2014 yılında başlatılan ve 2024 yılın iptal edilen Apple Car projesi için Apple’ın harcadığı para ise tam 10 milyar dolar. Aktarılanlara göre bu süre zarfında projenin liderleri ve odağında değişiklikler yapıldı. Lider değişiklikleri de görüş ayrılıklarını beraberinde getirdi. İlk olarak Tesla rakibi olması planlanan araç sonrasında Google’ın tam sürücüsüz Waymo’suna evrildi ve son yıllarda tekrar Tesla benzeri bir projeye dönüştürüldü. Projenin bir diliminde aracın tamamıyla Siri odaklı ve Siri tarafından kontrol edilmesi hedefleniyordu. Siri geçilen mağazaların adını bile söyleyebilecekti.
Apple Car tamamıyla “çöp” mü oldu?
Apple Car projesi iptal edilmiş olsa da öğrenilenler bire gecede unutulmadı elbette. 2.000 kişilik ekip, şirket içerisindeki diğer rollere dağıtılacak ancak ağırlıklı olarak üretken yapay zeka teknolojilerinde çalışacaklar. Bazıları da işten çıkarılacak.
Öte yandan ölü otomobil projesi, altında yatan teknolojiler sayesinde hayatta kalacak. Rapora göre Apple, yapay zeka ve otomasyon hakkında öğrendiklerini, yapay zeka destekli kameralı AirPods, robot asistanlar ve artırılmış gerçeklik (Vision Pro vb.) gibi araştırılmakta olan diğer teknolojilere uygulamayı planlıyor.
Haberi DH'de Gör
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}