Türk oyun sektörünün fotoğrafı çekildi: İşte en çok oynanan oyunlar ve dahası
Gaming in Turkey tarafından yayımlanan Türkiye Oyun Sektörü 2022 Raporu, Türk oyuncuların alışkanlıklarından en çok neleri oynadığına kadar detaylı bir analiz sunuyor.
Gaming in Turkey tarafından düzenli olarak yayınlanan Türkiye Oyun Sektörü Raporu’nun bu yılki sayısında önemli detaylara yer verildi. Rapora göre Türkiye’deki oyun sektörüne yapılan yatırımlar ciddi bir şekilde artamaya devam ederken artan kur nedeniyle yükselen oyun fiyatlarının satın alımları ve harcamaları olumsuz etkilediğinden söz ediliyor.
Yatırımlar artıyor
Paylaşılanlara göre 2021'de 52 oyun firmasına toplam 264,8 milyon dolarlık yatırım yapılırken 2022'de yaklaşık yüzde 60 artışla 424,7 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Gaming in Turkey kurucusu Ozan Aydemir, "Oyun sektörüne yön veren ana etmen yine 'mobil' oldu” dedi. Raporda ekonomik etmenlerin oyuncu davranışlarını olumsuz etkilediğinin altı çiziliyor. 2021’de 8.9 TL olan ortalama Dolar kurunun 2022’de 16.58 TL'ye yükseldiği, PC ve konsol platformlarında yeni çıkan büyük oyunların 800 – 1500 TL gibi fiyat etiketlerine sahip olduğu ve bu nedenle bazı oyuncuların PlayStation Plus, Xbox Game Pass gibi abonelik sistemlerine yöneldiği aktarılıyor.
Türk oyun sektörü
Raporda hyper-casual oyunlar yavaş yavaş trend olmaktan çıkarak yerini casual ve midcore-casual oyunlara bırakmış olduğu söyleniyor. Öte yandan Battle Royale, FPS, Yarış, Spor Strateji ve MOBA oyun türleri hala en popüler türler olarak yerlerini koruyor. Buna göre Türkiye 2022'de mobilde; Subway Surfer, PUBG Mobile, Roblox, 101 Okey Plus, Words Of Wonders, Free Fire, Mobile Legends, Genshin Impact, Kafa Topu 2 ve benzeri oyunları tercih ederken PC ve konsollara baktığımızda; God Of War Ragnarok, Genshin Impact, PUBG, Lost Ark, VALORANT, LoL, CS: GO, Minecraft, Roblox, Call Of Duty öne çıkan oyunlar arasında yer alıyor.
Bununla birlikte Türk oyun sektörü önemli de bir yara aldı. Türkiye, 2021 yılında sektör değeri bakımından dünya sıralamasında 18. konumdayken 2022 yılında ise çok ciddi bir gerileme ile 30. sıraya düştü. Toplam hasılat da neredeyse yarı yarıya düşerek 625 milyon dolara geriledi. Son olarak, geçtiğimiz yıl 42 milyon olan Türkiye'deki toplam oyuncu sayısı 44 milyona ulaştı. Türkiye'deki oyuncuların yüzde 52'si erkek, yüzde 48'i kadın. 18-24 yaşın yüzde 27'si, 25-34 yaşın yüzde 38'i, 35-44 yaşın yüzde 30'u, 45-54 yaşın yüzde 4'ü, 55-64 yaşın yüzde 1'i oyun oynuyor. Türkiye'deki mobil oyuncuların en sevdiği oyun türü yüzde 54 ile geçen yıl olduğu gibi puzzle-trivia-kelime oyunları olurken, kart oyunları yüzde 52 ile ikinci, aksiyon-macera oyunları ise yüzde 46 ile 3'üncü sırada bulunuyor.
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}