Uygulama ile Aç

James Webb teleskobunda arıza yaşanıyor

James Webb uzay teleskobunun ötegezegen ve galaksi keşfi için kullandığı kızılötesi görüntüleme modülünün arızalanması nedeniyle incelemelere bir süre ara verildi.

Bugüne kadar yapılmış en güçlü teleskop unvanını alan ve yapımı 20 yıldan fazla süren James Webb teleskobu bilim dünyasında dönüm noktası sayılabilecek evren keşifleri yapmaya devam ediyor. Bununla birlikte zaman zaman arızalar da yaşanabiliyor.

James Webb arızalandı

Dünya'dan yaklaşık olarak 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan ve 10 milyar dolara mal olan teleskop, mikro meteor parçaları gibi zorlu uzay koşullarına dayanacak şekilde tasarlandı. Yine de bazı arızaların önüne geçilemiyor.

Ayrıca bkz.

James Webb Teleskobu, derin uzayda yoğun miktarda buz keşfetti

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre teleskobun yakın kızılötesi görüntüleme ve spektrograf – NIRISS modülünün arızalandığını ve uçuş sisteminin devre dışı bırakıldığını açıkladı. Modülü geliştiren Kanada Uzay Ajansı ve NASA sorunun kaynağını bulmak için birlikte çalışıyor. Donanım kısmına herhangi bir zararın yansımadığı da belirtilmiş. Bir süre NIRISS ile yapılan keşiflere ara verildiği dile getirildi.

NIRISS modülü 4 farklı araştırma için kullanılıyor. Bir tanesi ötegezegenlerden gelen ışık sinyallerini analiz ederek atmosferi oluşturan elementleri incelemek. Diğeri görüş alanında çok yakın bulunan nesneleri incelemek. Üçüncüsü tek bir seferde binlerce galaksiyi inceleyebilme ve sonuncusu da ötegezegen geçiş spektroskopisini incelemek. Bunların bazılarını aynı anda gerçekleştirebiliyor.

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
16 Yorumun Tamamını Gör