Moderna'nın başkanı Dr. Stephen Hoge, "İlk kez, hastaların kanserini randomize kontrollü bir çalışmadan tedavi edebilecek fonksiyonel bir bağışıklık tepkisi geliştirmenin mümkün olduğuna dair kanıtımız var" diyor.
mRNA, kanserle mücadelede yaygınlaşıyor
Çalışmada tüm hastalar melanomlarını çıkarmak için ameliyat oldular. Ayrıca aşı grubu için Moderna bilim insanları bu tümörlerin biyopsisini yaptı ve genetik olarak sıraladı, ardından her hastanın bağışıklık sisteminin tanıması için mRNA biçiminde yaklaşık üç düzine genetik, kişiselleştirilmiş tümör işareti belirledi. Bunlar daha sonra birleştirilerek hastalara enjekte edildi. Kişiselleştirilmiş mRNA aşısı, tıpkı COVID-19’daki virüsün spike proteini hedeflemesine benzer şekilde hareket ederken farklı olarak bu sefer melanom hücrelerini yok ediyor.
Moderna CEO'su Stephane Bancel, CNBC'ye verdiği demeçte, “Çok heyecanlıyız, Merck ile bu çalışma için çok hızlı bir şekilde 3. aşamaya geçiyoruz” dedi. Faz 3, düzenleyicilerin potansiyel bir ilacı onay için gözden geçirmesinden önce genellikle klinik araştırmanın en büyük ve en pahalı aşamasıdır. Merck ve Moderna, gelecek yıl bir faz 3 çalışmasına başlamayı planlıyor ve şirketler, yaklaşımlarını diğer tümör tiplerine genişletmeyi planladıklarını söylüyor.
Haberi DH'de Gör
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}