WASP-193b, şimdiye kadar keşfedilen 5.400 öte gezegen arasında sadece Neptün benzeri bir gezegen olan Kepler 51d’den ağır. Dünya'dan yaklaşık 1.200 ışık yılı uzaklıkta bulunan WASP-193 b, kendi yıldızından 10.13 milyon kilometre uzaklıkta dönüyor ve bir tam turunu 6,2 günde tamamlıyor. WASP-193b, Kabarık Jüpiter’ler olarak adlandırılan bir gezegen sınıfına giriyor ve bu sınıfın uç noktalarını temsil ediyor.
Türksat 6A’nın yerlilik oranı açıklandı
Bilim insanları WASP-193b’yi biri kuzey yarımkürede diğeri güney yarımkürede olmak üzere iki robotik gözlemevi ve teleskop dizisinden oluşan WASP veya Geniş Açılı Gezegen Arama sistemini kullanarak keşfetti. WASP-193 b'nin kütlesi, yörüngesinde dönerken yıldızına uyguladığı çekim kuvveti gözlemlenerek belirlendi.
Pamuk şekeri gibi
Normal şartlarda böylesi büyük gezegenlerin kendi yıldızlarını güçlü bir şekilde etkilemesi beklenir. Ancak WASP-193b’nin kütlesi ve yoğunluğu o kadar düşük ki, bilim insanlarının bu etkiyi doğru bir şekilde tespit edebilmesi dört yıl sürdü. Araştırmada yer alan Endülüs Astrofizik Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı Francisco Pozuelos, WASP-193b’yi şu anda sahip olduğumuz tüm oluşum teorilerinde nereye koyacaklarını bilmediklerini çünkü hepsine aykırı olduğunu söyledi.
Haberi DH'de Gör
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}