Uygulama ile Aç

Paralel evren ne demek, çoklu evren teorisi nedir?

Paralel evrenler uzun zamandır birçok bilim kurgu ve fantastik hikayenin temelini oluşturuyor. Peki, çoklu evren teorisiyle birlikte anılan paralel evren nedir, gerçekte var mı?

Evrende başka yaşam formlarının da olup olmadığını hiç merak ettiniz mi? Gezegenimiz dışında neler oluyor? Bilim insanları, başka yaşam formlarını sorgulamanın çok ötesine geçti. Bazıları gezegenimizin hemen yanı başında başka bir evren olabileceği teorisini ortaya attı. Bazıları paralel evrenler adını verdikleri sonsuz sayıda evren olabileceğine inanıyor. Bu doğru olabilir mi? Geleceğinizde veya geçmişinizde var olan bir başka bir versiyonunuz olabilir mi? Paralel evren hakkında tüm merak edilenler burada.

Paralel evren nedir 🪐

Çoklu evren, evrenimizin tek olmadığını, birçok evrenin birbirine paralel olarak var olduğunu öne süren bir teoridir. Çoklu evren teorisindeki bu farklı evrenlere paralel evrenler denir.

Paralel evren fikri ilk olarak Princeton Üniversitesi öğrencisi Hugh Everett III tarafından ortaya atıldı. Paralel evrenler evrenimizden ayrı, evrenimiz de diğer evrenlerden ayrı. Paralel evrenlerde dünya savaşlarının farklı sonuçları olabiliyor. Örneğin; dinozor gibi türler belirli paralel evrenlerde yaşamış olabilir. Belirli paralel evrenlerde insanların nesli tükenmiş olabilir.

Tüm fizikçiler, paralel evrenlerin gerçekten var olduğuna inanmaz. Çok azı bu evrenlerle iletişim kurmanın mümkün olabileceğine inanır. İşte bilim insanlarının tartıştığı farklı paralel evren türleri veya seviyeleri:

Seviye 1 paralel evrenler

Seviye 1 paralel evrenler fikri temelde uzayın çok büyük olduğunu ve olasılık kurallarının kesinlikle başka bir yerde Dünya’ya tıpatıp benzeyen başka gezegenlerin olduğunu ima eder. Aslında, sonsuz evrende sonsuz sayıda gezegen olabilir, bunlardan bazılarında gerçekleşen olaylar Dünya’mızdaki olaylarla neredeyse aynı. Diğer evrenleri görmüyoruz çünkü kozmik görüşümüz ışık hızıyla sınırlı. Işık, yalnızca 14 milyar yıl önce büyük patlama (big bang) anında hareket etmeye başladı; bu nedenle yaklaşık 14 milyar ışık yılından daha uzağı göremiyoruz. Bu uzay hacmine Hubble hacmi deniyor ve gözlemlenebilir evrenimizi temsil ediyor.

Seviye 1 paralel evrenler varsa ulaşması neredeyse imkansız. Öncelikle, nerede arayacağımızı bilmiyoruz çünkü tanımı gereği Seviye 1 paralel evren o kadar uzaktadır ki, hiçbir mesaj Dünya’mızdan gitmez ya da Dünya’mıza gelmez.

Seviye 2 paralel evrenler

Seviye 2 paralel evrende uzay bölgeleri kozmik enflasyona uğruyor. Bu evrenlerde devam eden kozmik enflasyon nedeniyle aramızdaki ve diğer evrenler arasındaki uzay, kelimenin tam anlamıyla ışık hızından daha hızlı genişliyor; bu nedenle tamamen ulaşılmazlar. Seviye 2 paralel evrenlerin var olabileceğine inanmak için iki olası teori var; sonsuz enflasyon ve ekpirotik teori.

Sonsuz enflasyonda, erken evrenin vakum enerjisindeki kuantum dalgalanmalarının her yerde balon evrenlerin yaratılmasına neden olduğunu, enflasyon evrelerindeki farklı hızlarda genişlediğini hayal edin. Bu evrenlerin başlangıç ​​koşullarının maksimum enerji seviyesinde olduğu varsayılır ancak yalnızca kaotik enflasyon, başlangıç ​​koşullarının maksimumu olmayabilecek herhangi bir enerji seviyesi olarak kaotik olarak seçilebileceğini ve sonuçların aynı olacağını öngörür. Sonsuz enflasyonun bulguları, enflasyon başladığında sadece bir evren değil, sonsuz sayıda evren yaratıldığı anlamına gelir. Şu anda herhangi bir ağırlık taşıyan tek enflasyonsuz model, ekpirotik modeldir. Branelerin yalnızca bir yerde çarpışmasını beklemek için hiçbir neden yok; bu nedenle ekpirotik teori, başka yerlerde başka evrenlerin olması olasılığını oldukça artırıyor.

Seviye 3 paralel evren

Seviye 3 paralel evren, kuantum fiziğinden gelen çoklu dünya yorumunun (MWI) bir sonucudur. Bu evrende kuantum dalga fonksiyonunda bulunan her bir kuantum olasılığı bir gerçeklikte gerçek bir olasılık haline gelir. Ortalama bir kişi (özellikle bilim kurgu hayranı biri) paralel evreni düşündüğünde muhtemelen Seviye 3 paralel evrenleri düşünür. Seviye 3 paralel evrenler, evrenimizle aynı uzay ve zamanda gerçekleştiği için diğerlerinden farklı. Seviye 1 veya Seviye 2 evrenle hiç temasımız olmadı, olmayacak ta ancak Seviye 3 evrenlerle sürekli temas halindeyiz.

Seviye 4 paralel evren

Seviye 4 paralel evrenler, hepsinin içinde en acayip olanıdır ve tabii ki, en tartışmalı olan da budur. Çünkü temel olarak bu tür evrenler, evrenimizden farklı matematiksel kanunlara sahiptir. Bu seviyenin söylediği şudur: Fizikçilerin kâğıt üzerinde çalışabileceği herhangi bir evren, matematiksel olarak mümkünse, fiziksel ve fiili olarak da muhtemelen vardır. Buna matematiksel demokrasi prensibi adı verilmektedir.

Ayrıca bkz.

Distopya ve ütopya nedir? Popüler distopik kitaplar & filmler

Kuantum mekaniği ve paralel evrenler ⚛️

Bazı araştırmacılar paralel evren fikrini kuantum mekaniğine, yani atom altı parçacıkların matematiksel tanımına dayandırıyor. Kuantum mekaniğinde, minik parçacıklar için aynı anda birden fazla varoluş durumu mümkün; dalga fonksiyonu tüm bu olasılıkları kapsıyor. Ancak, gerçekten baktığımızda, olasılıklardan yalnızca birini gözlemliyoruz. Stanford Felsefe Ansiklopedisi’nde açıklanan Kopenhag kuantum mekaniği yorumuna göre, dalga fonksiyonu tek bir gerçekliğe çöktüğünde bir sonuç gözlemliyoruz.

Ancak Çoklu Dünyalar Teorisi, bir durum veya sonuç gözlemlendiğinde, farklı bir kuantum sonucunun gerçeklik haline geldiği başka bir dünya olduğunu ileri sürüyor. Bu, algıladığımız evrenin anbean neredeyse sonsuz alternatiflere ayrıldığı bir düzenleme. Bu alternatif evrenler tamamen ayrı ve kesişmiyorlar; bu nedenle bu dünyadaki hayatınızdan biraz  veya çılgınca farklı bir hayat yaşayan sayısız versiyonunuz olabilir, bunu asla bilemezsiniz. Çoklu dünyalar teorisi, kuantum mekaniğinin ikilemine dair en cesur yaklaşımdır.

Everett’in Çoklu Dünyalar Teorisi kuantum mekaniğini açıklamaya çalışan tek alternatif teori değildir. Sicim Teorisi olarak bilinen başka bir teori, kuantum maddesinden bile daha küçük parçacıkların var olduğunu iddia eder. Sicim Teorisi ayrıca paralel evrenlerin var olabileceğini iddia eder.

En iyi paralel evren filmleri ve dizileri 🌌

Paralel evren filmleri, uzun zamandır bilim kurgu meraklıları ve düşündürücü deneyimler arayan sinemaseverler arasında favori olmuştur. Çoklu evren filmleri, doğa, zaman ve mekan yasalarının değişebileceği alternatif boyutlara bir bakış sunar. Bu akıl almaz filmler bizi inanılmaz yolculuklara çıkarır, gerçeklik algılarımızı zorlar ve kendi varlığımızı sorgulamamıza neden olur. İşte ilgi çekici anlatıları, akıl almaz dönüşleri ve ilgi çekici karakterleriyle en iyi zamanda yolculuk & boyutlar arası geçiş filmleri:
  1. Inception (Başlangıç)
  2. Interstellar (Yıldızlararası)
  3. Back to the Future (Geleceğe Dönüş)
  4. Matrix serisi
  5. Avengers (Yenilmezler)
  6. Spider Man (Örümcek Adam) serisi
  7. Doctor Strange (Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında)
  8. Stranger Things
  9. Fringe
  10. Dark

Evrenimiz hayal edilemeyecek kadar büyük. Yüzlerce milyarlarca, hatta trilyonlarca galaksi uzayda dönüyor ve her biri milyarlarca veya trilyonlarca yıldız içeriyor. Evrenin modellerini inceleyen bazı araştırmacılar evrenin çapının 7 milyar ışık yılı olabileceğini tahmin ediyor. Bazıları ise sonsuz olabileceğini düşünüyor. En ilgi çekici fikir, sonsuz sayıda olası hayattan sadece birini yaşıyor olabileceğimiz düşüncesini akla getiren paralel evrenler. Çoklu evrenler, sadece Star Trek, Örümcek Adam, Doctor Who gibi filmlerde yok. Çoklu evren teorisi ve paralel evrenler hakkında tüm merak edilenleri burada bulabilirsiniz.

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş