Uygulama ile Aç

Paralel gerçeklik (Parallel reality) nedir? Bu teknoloji hayatımıza neler getirecek?

İlk CES 2020'de tanıtılan şimdi havaalanında uygulamalı gördüğümüz paralel gerçeklik teknolojisi nedir? Parallel Reality kullanım alanları nereler? İşte Paralel gerçeklik hakkında merak edilenler

Paralel gerçeklik teknolojisi ile CES 2020’de tanıştık, uygulamalı olarak da ilk havaalanında gördük. Peki, Paralel Gerçeklik (Parallel Reality) nedir? Bu teknoloji hayatımıza neler getiriyor?

Ayrıca bkz.

James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği ilk görüntü paylaşıldı

Paralel gerçeklik nedir?

Paralel gerçeklik, yüz veya daha fazla kişinin dijital bir ekranı, tabelayı veya ışığı aynı anda paylaşmasına ve her birinin farklı bir şey görmesine olanak tanıyan yeni bir teknoloji. Bilim kurgu gibi gelebilir ancak şu anda hayatımıza girmiş bir teknoloji. Teknolojiyi inanılmaz deneyimlere dönüştürme geçmişi olan bilim insanları, mühendisler ve tasarımcılar tarafından geliştirildiği belirtiliyor.

Parallel Reality ekranları çıplak gözle görülebiliyor, özel bir gözlük gerektirmiyor. Aynı anda aynı ekrana bakan binlerce insanın kendi eğlencelerini, bilgilerini, reklamlarını, yol tariflerini veya çevirileri görebildiğini düşünün.

Paralel gerçeklik ekranları, benzeri görülmemiş yeteneklere sahip yeni bir piksel tarafından çalışır kılınıyor. Bu pikseller aynı anda milyonlarca farklı renk ve parlaklıkta ışık ışını yansıtabiliyor. Sonra her ışın yazılımla belirli bir kişiye yönlendirilebiliyor. Geleneksel piksel, herhangi bir anda yalnızca tek bir renk çıkışı verirken, paralel gerçeklik pikseli aynı anda farklı renk ve parlaklıkta milyonlarca kontrol edilebilir ışık çıkışı sağlayabiliyor.

Paralel gerçeklik kullanım alanları

Etrafınızda gördüğünüz işaretleri değiştirmekten tamamen yeni deneyimler yaratmaya kadar olasılıklar sonsuz. Farklı kişilere ve yerlere aynı anda farklı şeyler göstererek ekranlar, işaretler, sinyaller ve ışıkların daha etkili olacağı durumları hayal edebiliyor musunuz? İşte bazı uygulama alanları:

Bu nasıl mümkün oluyor?

Gelişmiş optik tasarım, her pikselin aynı anda farklı renklerde birçok kontrol edilebilir ışık ışını yaymasına izin veriyor.

Hassas uzamsal ayar, boyutsal alanda her bir ışık ışınının hedefini hesaplıyor.

Yüksek performanslı paralel hesaplama, çok sayıda ışık ışınını gerçek zamanlı olarak etkili bir şekilde koordine etmek için tescilli piksel işleyicilerden oluşan bir ağdan faydalanıyor.

Basitleştirilmiş programlama arayüzleri, karmaşık temel hesaplamaları yönetilebilir yazılım uygulamalarına çeviriyor.

Gerçek zamanlı çevresel modelleme araçları, günlük kullanıcıların görsel medyayı belirli kişilere ve yerlere kolayca yönlendirmesini sağlıyor.

Deneyimsel tasarım, bir uygulama dünyası oluşturmak için sensörler, UI cihazları, takip, bilgisayarla görü, veri yönetimi ve tahmine dayalı analitik gibi ek teknolojileri birleştiriyor.

Tescilli teknoloji katmanları Paralel Gerçeklik ekranları çalışır kılıyor.

İlk kez CES 2020’de gösterilen paralel gerçeklik teknolojisini uygulamalı olarak geçtiğimiz günlerde Amerika’daki bir havaalanında gördük. Teknoloji, 100’e yakın yolcunun seyahatlerine göre uyarlanmış kişisel uçuş bilgilerini aynı anda tek bir paylaşılan dijital ekranda görmelerine olanak tanıdı.

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
7 Yorumun Tamamını Gör