Uygulama ile Aç

Rusya savaşta kıtalararası füzeyi ateşledi: RS-26 Rubezh füzesi hakkında her şey

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak için kıtalararası balistik füze ateşledi. Kaynaklar Rusya’nın RS-26 Rubezh füzesini kullandığını bildirdi. Peki RS-26 Rubezh füzesi özellikleri nedir?

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın Perşembe günü Ukrayna'ya düzenlediği saldırı sırasında, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip, binlerce kilometre menzilli bir kıtalararası balistik füze (ICBM) fırlattığını duyurdu. Bu, savaşın başından bu yana Rusya'nın kullandığı en güçlü ve uzun menzilli füze türü olarak kayıtlara geçti.

Savaşta ilk kez kullanıldı

Ukrayna'nın bu hafta içerisinde ABD ve İngiltere yapımı füzeleri Rusya'ya yönelik hedeflere ateşlemesinin Rusya’nın bu hamlesiyle ilişkili olduğu belirtiliyor. Moskova, bu tür bir eylemi savaşın önemli bir tırmanışı olarak değerlendireceğini açıklamıştı. Ukrayna, nükleer kapasiteli kıtalararası balistik füzenin savaşta ilk kez kullanıldığını söyledi.

Rusya, saldırısında Dnipro/Dinyeper şehrini vurdu. Ukrayna Hava Kuvvetleri, füzenin hedef aldığı noktaları ve herhangi bir hasar meydana gelip gelmediğini açıklamadı. Ancak Dnipro'nun bölgesel valisi Serhiy Lysak, saldırının sanayi tesislerine zarar verdiğini söyledi.

Kıtalararası balistik füzeler, genellikle nükleer savaş başlıkları taşıyan ve stratejik caydırıcı silahlar olarak kullanılan araçlardır. Rusya'nın nükleer caydırıcılık gücünün önemli bir parçasını oluşturan bu füzelerin, Ukrayna tarafından hangi tür başlıkla fırlatıldığına dair herhangi bir bilgi verilmedi. Ancak füzenin nükleer başlık taşıdığına dair bir belirti bulunmamakta.

Füze saldırısının fırlatıldığı bölge ise Astrakhan'dan bildirildi ancak hangi tür kıtalararası balistik füzenin kullanıldığına dair bir bilgi verilmedi. Rus medyası, Moskova'nın Hazar Denizi kıyısındaki Astrahan'daki bir tesisten RS-26 Rubezh füzelerini fırlatmaya hazırlandığını bildirmişti.

Ayrıca bkz.

Dünyada ilk: Bayraktar TB3, TCG Anadolu’ya başarıyla inip kalktı

Batılı füze uzmanlarına göre, hem konvansiyonel hem de nükleer savaş başlıkları taşıyabilen RS-26 daha önce savaşta kullanılmadı. Ses hızının beş katı hızla uçtuğu ve bu nedenle Kiev'in ABD tarafından tedarik edilen Patriot füze sistemlerinin RS-26’yı vurmasının zorlaştığı söyleniyor.

Ukrayna’nın Çarşamba günü Rusya'nın Kursk bölgesine Storm Shadow seyir füzeleri fırlattığı iddia edilmişti. Storm Shadow saldırısı iki taraf tarafından da doğrulanmadı. Aynı gün ayrıca Ukrayna, ABD'nin onayını alarak ATACMS füzeleriyle Rusya'ya saldırdı.

RS-26 Rubezh füzesi özellikleri

RS-26 Rubezh, Rusya’nın mobil kara tabanlı stratejik füze sistemi olarak dikkat çekiyor. Kıtalararası balistik füze (ICBM) olarak tasarlanmış olan RS-26 Rubezh, Yars füze projesinin geliştirilmiş bir versiyonu konumunda. Yars projesi ise Topol-M füze kompleksi üzerine yapılan bir modifikasyonla ortaya çıkmıştı. Bu füze, gelişmiş manevra kabiliyetine sahip başlıklarıyla füze savunma sistemlerini aşabilecek kapasiteye sahip.

RS-26, termonükleer başlık taşıyabilmesinin yanı sıra, hipersonik Avangard sürükleyici aracıyla da uyumlu bir şekilde çalışabilmekte. Bu özellik, onu sadece stratejik bir füze değil, aynı zamanda modern savaşta çok yönlü bir tehdit aracı yapıyor. RS-26, ilk kez 2012’de Plesetsk Uzay Üssü’nden fırlatılmış ve 5.800 km uzaklıktaki Kura Füze Test Sahası’nı vurmuştu.

RS-26 Rubezh teknik özellikleri



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
19 Yorumun Tamamını Gör