Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE)'nin raporuna göre bu eğilim önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve 2029'a kadar SSD depolama kapasitesi en az 4 katına çıkacak.
SSD kapasitelerindeki artışın sebepleri neler?
4 TB ve 8 TB kapasiteler ana akım olacak
IEEE'nin yol haritasına göre 2023'te 1 Tb (terabit) kapasiteli TLC bellekler standart iken, 2027'de 2 Tb / 4 Tb TLC+ bellekler standart hale gelecek. 2029'da ise NAND belleklerin 4 Tb / 8 Tb seviyesine çıkması bekleniyor. Günümüzde 2 Tb yongalı SSD'lerin yaygın olduğu düşünülürse, 5 sene içinde kapasitelerin 4 katına çıkması bekleniyor. Bu da 4 TB ve 8 TB kapasiteli SSD'lerin ana akım haline geleceğini gösteriyor.
Günümüzde 3D NAND belleklerdeki katman sayısı üreticiye bağlı olarak 200 ile 300 arasında değişiyor. IEEE, 2027'de 500 üstü katman sayısına ulaşılacağını öngörüyor. Samsung ve SK hynix gibi NAND bellek üreticileri ise bu tarihler için 1000 katman üstünü hedefliyor. Hücre başına bit sayısında ise PLC (hücre başına beş bit) içeren yongaların ilerleyen yıllarda karşımıza çıkabileceği belirtiliyor.
Özetle hard disklerin yerini alan ve bilgisayar ve telefon gibi bütün elektronik cihazlarımızda kendine yer bulan SSD'lerin teknolojileri gelişmeye ve kapasiteleri artmaya devam edecek.
(Güncellendi: )
Haberi DH'de Gör
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}