Uygulama ile Aç

TSMC, 2nm teknolojisi ile Çin'e 10 yıl fark attı

Tayvan Ulusal Bilim Konseyi Başkanı Cheng-Wen Wu'ya göre Çin, yarı iletken üretimi konusunda Tayvan ve TSMC'nin 10 yıl gerisinde bulunuyor. Ana faktör ise 2nm üretim teknolojisi.

Tayvan’ın önde gelen yarı iletken üreticisi TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), 2 nanometre (nm) çip üretim teknolojisiyle Çin'e en az 10 yıl fark attı. Bu açıklama, Tayvan Ulusal Bilim Konseyi Başkanı Cheng-Wen Wu tarafından, Tayvan yasama meclisinde yapılan bir oturumda dile getirildi.

Bu iddia ise Huawei’nin en yeni akıllı telefonlarının parçalarına ayrılmasından elde edilen veriler doğrultusunda Çin’in çip üretiminde önemli bir yol kat ettiğini ve Huawei’nin modern çip üretim teknolojisini yakalamayı başardığını öne süren medya raporlarının üzerine yapıldı.

Çin ile Tayvan arasında 10 yıl fark var

Huawei’nin Pura 70 modelinde Çin’in önde gelen yarı iletken üreticisi SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) tarafından üretilen 7 nm işlemci yer alıyor. ABD'nin, Çin'e yönelik 7 nanometre ve daha küçük çiplere uyguladığı yaptırımlara rağmen, bu işlemci Çin’in hızla geliştiği yönünde spekülasyonlara yol açmıştı. Ancak Wu, Çin’in, Tayvan’a olan teknoloji farkını 3 yıla indirdiği yönündeki görüşlere şüpheyle yaklaşıyor ve TSMC'nin 2 nm çip üretimine 2025'te başlamaya hazır olduğunu vurguluyor. Wu'ya göre bu teknoloji farkı, en az 10 yıllık bir süreyi kapsıyor.

Ayrıca bkz.

AMD, Ryzen 9000 serisi için performans iyileştirmeleri yayınladı

TSMC, 2018 yılında 7 nm çip teknolojisini seri üretime sokarak yarı iletken endüstrisinde önemli bir adım attı. Daha sonra 5 nm teknolojisine geçen firma, 2 nm teknolojisine ulaşarak büyük bir sıçrama daha yapmaya hazırlanıyor.

Ancak yarı iletken üretimindeki bu ilerleme, her zaman doğrusal değil; özellikle gelişmiş makineler erişime açık değilse. TSMC'nin bu başarıyı elde etmesinde en önemli faktörlerden biri, gelişmiş üretim makinelerine sahip olması. Hollandalı ASML firması tarafından üretilen EUV araçlarını kullanmaya başlayan TSMC, bu makinelerle 7 nm dahil olmak üzere ileri süreçlere erişim sağladı. ASML şimdi daha küçük yapıları basabilecek High-NA EUV makinelerini Intel ve TSMC’ye tedarik ediyor. Bu araçlar ile 2 nm ve daha küçük süreçlerde üretilmiş çipler göreceğiz.

Bu makineler, karmaşıklığı artan ve boyutları küçülen yarı iletken bileşenler için hayati önem taşıyor. Wu'ya göre, bu tür gelişmiş makinelere erişimin olmayışı Çin’in yarı iletken endüstrisindeki hızını yavaşlatan en büyük engellerden biri. Ve Çin'in her iki nesil makineye de erişimi yasaklanmış durumda.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
14 Yorumun Tamamını Gör