Uygulama ile Aç

Türkiye'de otonom araç dönemi resmen başlıyor: Yönetmelik yayınlandı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle, otonom araçların gereklilikleri, test prosedürleri ve onay süreçleri düzenlendi. İşte detaylar:

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, Türkiye’de sürücüsüz (otonom) araçların kullanımına yönelik önemli bir adım atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tam Otonom Araçların Otonom Sürüş Sistemine İlişkin Motorlu Araçların Tip Onayı Hakkında Yönetmelik", otonom araçların gerekliliklerini ve test prosedürlerini yasal bir zemine oturtarak sektörün önünü açıyor.

AB standartları esas alındı

Yeni düzenleme, Avrupa Birliği’nin 2022/1426 sayılı tüzüğünü temel alarak hazırlandı ve yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, özellikle M (moped) ve N (en az dört tekerlekli, motorlu yük taşıma araçları) kategorisindeki araçların otonom sürüş sistemlerine yönelik standartlar belirlendi.

Türkiye’ye ithal edilen veya yerli üretimle piyasaya sürülecek olan tam otonom araçlar, yola çıkmadan önce belirlenen kriterlere uygunluklarını kanıtlamak için tip onayı almak zorunda olacak.

Yönetmelik, otonom araçları üç ana kullanım senaryosunda değerlendirmeye alıyor:

Tam otonom aracın tip onayı başvurusunda otonom sürüş sistemine ilişkin bilgiler verilecek. Teknik özellikler, onay kuruluşları veya teknik servisleri tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak. Yönetmelikte, ayrıca sürüş sırasında trafikte yaşanacak senaryolara da yer verildi.

Ayrıca bkz.

BYD Seal ve BYD Han'ın Türkiye fiyatları belli oldu

Otonom Araç Seviyeleri

Seviye 0 (Manuel Sürüş):

Araç tamamen sürücü kontrolündedir. Basit bir hız sabitleyici olabilir, ancak tüm sürüş işlevleri sürücü tarafından gerçekleştirilir.

Seviye 1 (Sürücü Yardımı):

Adaptif hız sabitleyici ve şerit takip asistanı gibi sistemlerle sürücüye yardımcı olunur. Ancak sürücünün direksiyon ve araç kontrolünü daima elinde tutması gerekir.

Seviye 2 (Kısmi Sürüş Otomasyonu):

Araç, hızlanma, yavaşlama ve yönlendirme gibi görevleri üstlenebilir. Yine de sürücünün dikkatli olması ve gerektiğinde müdahale etmesi gerekir.

Seviye 3 (Şartlı Otomasyon):

Araç, belirli durumlarda sürüşü tamamen üstlenebilir. Ellerinizi direksiyondan çekebilir, gözünüzü yoldan ayırabilirsiniz ancak acil bir durumda müdahale edebilmeniz için hazır olmanız gerekir.

Seviye 4 (Yüksek Otomasyon):

Araç, her koşul altında otomobil kendi kendine hareket edebilmektedir. Yanlız otonom sürüş yasal mevzuat ve altyapı eksikliğinden dolayı belirli koşullarda ve belirli alanda çalışabilecek şekilde sınırlandırılmıştır.

Seviye 5 (Tam Otomasyon):

Araçta direksiyon ya da pedallar bulunmaz. Araç tüm sürüş görevlerini tamamen bağımsız olarak gerçekleştirir. Bu seviyeye ulaşmak için teknolojik ve yasal gelişmelerin tamamlanması gereklidir.

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
22 Yorumun Tamamını Gör